Bródy János: "Minden nappal közelebb kerülök a végső búcsúhoz"

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
zene Bródy János zenész Kossuth-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kossuth-díjas zenész idén ünnepli a hetvenedik születésnapját. A hazai pop-rock emblematikus alakja már ötven éve van a pályán, és elmondása szerint sosincs olyan pillanat, amikor ne lenne hálás a kapott lehetőségekért. 

Bár Bródy János megtartja a születésnapját, de nem köt hozzá túl sok mondanivalót. Úgy gondolja, hogy minden nap öregszik egy kicsit, de még van dolga a magyar könnyűzenei életben. Szerinte a mai dalok már korántsem bírnak olyan jelentőséggel, mint mondjuk a húsz évvel ezelőtt, de az emberek életében így is fontos szerepet játszik a minőségi zene - írja a Fidelio.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

"A magyar kultúra beágyazott része vagyok, amit létrehoztam, ebből született. Nem hiszem, hogy a nyelvi határokon túlnyúlóan bármi olyat tudtam volna képviselni, ami nemzetközi mércével nézve is értéknek mondható. A magam módján mindig azt a szakadékot próbáltam áthidalni, ami a slágeripar mint a tömegkultúra része és az irodalom mint a magas kultúra között van. Azt hiszem, ez sikerült.(...)

A dalok ma már egyébként sem bírnak olyan jelentőséggel, mint abban az időben, amikor a hangzó anyag hirtelen versenytársává vált az írásbeliségnek. A '60-as évek nagy mozgalmaihoz, diákforradalmaihoz erősen hozzátartozott az új műfaj, amely vitte az üzeneteket, de az internet világában sokkal erőteljesebb üzenetközvetítők vannak. (...) Minden nappal öregebb leszek egy kicsit, úgy is mondhatom, hogy minden nappal közelebb kerülök a végső búcsúhoz, de a jeles ünnepek alkalmából nem gyorsul fel az idő" - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.