Férfiak, akik mindent titkolnak - A legemlékezetesebb kémek a filmvásznon

film filmművészet mozi szórakozás kém
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ellenséges vonalak mögött tevékenykedő, magát másnak álcázó, titkos üzelmekben utazó fickóknál kevés izgalmasabb karakter létezik - mi pedig összegyűjtöttük a kedvenc férfikémeinket.

7. Smith őrnagy (Richard Burton) és Schaffer hadnagy (Clint Eastwood) - Kémek a sasfészekben

A második világháború végén járunk, a nácik fogságába esik egy amerikai főtiszt, aki információkkal bír a normandiai partraszállásról. Mielőtt elkotyogná őket, ki kell őt hozni az alpesi erődből - ezért a szövetségesek kémkommandót szerveznek a tapasztalt és dörzsölt angol Smith őrnagy vezetésével és a forrófejű amerikai Schaffer hadnagy részvételével. Utóbbi jön rá a csapat egyik tagjának halála után, hogy valószínűleg kettős ügynök van a soraikban - az igazi izgalmak pedig még csak ezután kezdődnek az örökzöld kémfilm-klasszikusban.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

6. Stirlitz (Vjacseszlav Tyihonov) - A tavasz 17 pillanata

Ugyan nem mozis, hanem televíziós kém, de Stirlitz mindenképpen a listánkra kívánkozott, hiszen igazi kultuszfigura lett a német hírszerzés berkeiben dolgozó magas rangú tiszt, aki azonban titokban szovjet kém. A hetvenes években készült, a II. világháború utolsó napjaiban játszódó 12 részes sorozat kapcsán később rengeteg vicc született hazánkban, amelyek főleg a főhős hűvös modorát és a sorozat narrátorának monoton kommentárjait figurázták ki.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

5. Austin Powers (Mike Myers) - Szőr Austin Powers - Őfelsége titkolt ügynöke és két folytatás

Egyértelműen listán egy másik résztvevője, James Bond ihlette Austin Powers karakterét, de szerencsére a megalkotója, Mike Myers egyedi módon formálta a saját képére ezt a teljesen agyament és nagyon vicces paródiafigurát. A dr. Genya ellen küzdő szuperkém a hatvanas évek Londonjából csöppent át a jelenbe, innen a furcsa öltözködése és zenei ízlése - de hogy minden más téren miért idióta, arra nincs külön mentsége. Jövőre pedig a trilógiája újabb folytatással bővül!

AFP/Photo12
AFP/Photo12

4. Grabovszky (Sinkó László hangján) - Macskafogó és egy folytatás

A magyar, izé egér szuperkém, a vérszomjas macskák leigázó uralmának idején az egértársadalom egyetlen reménye, aki a mellkasába rejtve viszi el a megmenekülést jelentő tervrajzot a célállomásra, persze számos bonyodalom közepette. A bajsza se rezzen a legkeményebb akciók közepette, a hangja pedig cseppet sem egércincogás, erről Sinkó László gondoskodott emlékezetes módon. "- Grabovszki, megsérült? - Nem szokásom."

3. Jason Bourne (Matt Damon) - A Bourne-rejtély és két folytatás

Robert Ludlum kémregényeinek főhőse Jason Bourne, akivel az első mozifilmjében úgy ismerkedünk meg, mint egy tengerből kihalászott, sebesült, amnéziás férfival. A magához térő fickónak így aztán ki kell derítenie, hogy ő kicsoda is valójában, és fokozatosan rájön, hogy bizony egy szuperkém, aki világméretű ügyletekbe keveredett és vált veszélyessé a főnökei számára. Most azonban itt a visszavágás ideje, amit Matt Damon el is követ ezekben a feszes, gyakran kézikamerákkal felvett életszagú akciófilmekben.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

2. Ethan Hunt (Tom Cruise) - Mission: Impossible és három folytatás

Ethan Hunt csapatjátékos: speciális képességekkel és eszközökkel bíró társaival dolgozik együtt a kormánytól önmegsemmisítő üzenetek révén kapott titkos megbízásokon. Aztán persze előfordul, hogy a csapaton belül is árulás történik, vagy hogy Ethan magára marad - főleg a mozifilmekben, ahol a korábbi tévészériától eltérően jobban kidomborodik a főszereplő, azaz Tom Cruise egója.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

1. James Bond (Sean Connery, Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan és Daniel Craig) - 007 - Skyfall és 22 korábbi Bond-film

Ki más lehetne a listánk első helyezettje, mint őfelsége titkos ügynöke, a 007-es kém, aki vodkamartinit iszik, felrázva, nem keverve? Minden idők leghosszabb filmes franchise-ának (jó pár fazonigazításon és színészváltáson átesett) főhőse e hónapban 23. alkalommal lép a mozivászonra, hogy ismét összetörjön néhány női szívet és elbánjon pár gazfickóval, miközben a szmokingja kifogástalanul áll rajta.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

Kirúgták a rendezőt! Áll a bál Keanu Reeves készülő szamurájos filmje körülhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120925-mozi-film-szorakozas-all-a-bal-keanu-reeves-47-roninja.htmlÁtadták a legjobb tévés produkcióknak járó Emmy-díjakathttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120924-atadtak-a-televizios-oscardijnak-tartott-2012es-emmydijakat.htmlTantermi halál utáni tantermi élethttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120921-lazahr-tanar-ur-mozi-film-szorakozas-tantermi-halal-utani.htmlÓvakodj Emma Watsontólhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120919-o-a-legveszelyesebb-sztar-ovakodj-emma-watsontol.htmlAz alkohol öl, szórakoztat és jólétbe dönthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120919-mozi-film-szorakozas-az-alkohol-ol-szorakoztat-es-joletbe.htmlAkik dollármilliókat keresnek együtt - Íme a világ legvagyonosabb sztárpárjai!http://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120905-sztarok-es-a-penz-akik-dollar-milliokat-keresnek-egyutt-.htmlhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120918-mozi-szorakozas-film-tulelni-oliver-stonet.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.