A filmipar bukott angyalai: a csillogásból a süllyesztőbe

bukás színésznő film színész filmművészet sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karrier fényes kezdete gyakran a végét is jelenti a szárnyalásnak. Sok színész nem tud ellenállni egy-egy visszautasíthatatlan szerepnek, ám olykor jobb lenne, ha a kasszasikerrel kecsegtető filmek forgatókönyvét a kezükbe se vennék. A Life.hu utánajárt, hogy egy-egy szerep után hogyan ment tönkre bizonyos színészek élete.

1. Mark Hamill, alias Luke Skywalker

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Megmenteni az univerzumot és a szépséges hercegnőt, ez minden színész szerepálma. Valószínűleg így vélekedhetett Mark Hamill is, amikor igent mondott Luke Skywalker karakterére. A Csillagok háborúja főszerepe valóban a '70, '80-as évek hősévé tette a színészt, de az álomszerepet nem követte több. Így Mark videojátékokhoz, Star Wars-feldolgozásokhoz, kiállításokhoz és közönségtalálkozókhoz adja az arcát és a hangját, ezen kívül csak egy-egy sorozatban láthattuk mellékszereplőként.

Sztárok akkor és most - Nézegess képeket!



2. Carrie Fisher, azaz Leia hercegnő

Forrás: AFP
Forrás: AFP

George Lucas "áldozata" nemcsak Mark Hamill volt, hanem filmbéli partnernője is. Carrie Fisher hiába játszotta el a szépséges Leia hercegnőt, és lett a '70, '80-as évek egyik szexszimbóluma, több híres szerepben nem tündökölhetett. A színésznő persze így is halhatatlan sztár lett, de a Blues Brothers és néhány sorozat mellékszerepénél több lehetőséget nem kapott a bizonyításra. Manapság forgatókönyveket, regényeket ír, és persze a Star Wars-események állandó szereplője.

3. Jennifer Grey a Dirty Dancingből

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Patrick Swayze és Jennifer Grey tánca minden romantikára "hajlamos" mozinéző előtt örökre felejthetetlen jelenet. És valószínűleg a színésznő sem felejti el Baby karakterét. Míg a film a férfi főszereplő számára világhírt, a női főhősnek a süllyesztőt jelentette. Ilyen a showbusiness, mondhatnánk, így Jennifer is felhagyott a színészkedéssel, és csak ímmel-ámmal vállalt munkát a filmiparban. Visszavonulása részben annak is köszönhető, hogy a sztár 1990-ben megműttette jellegzetes orrát: "Sztárként mentem plasztikai műtétre, de a klinikáról ismeretlenként jöttem ki" - ez pedig mindent elárul a jellegzetes arcvonások fontosságáról.

4. Linda Blair az Ördögűzőből

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A gyerekszínészek sorsa sosem egyszerű! Linda Blair pedig sokszorosan rosszul járt, bár filmtörténelmet írt az Ördögűző pókjárásban közlekedő "sátánfiókájával", a karrierje éppen hogy elkezdődött 13 éves korában, már véget is ért. Ugyan karakteréért Oscar-díjra jelölték, és a Golden Globe-ot meg is nyerte, a szerepajánlatok - néhány Zs-kategóriás filmtől eltekintve - messzire elkerülték, így ma csupán főállású állatvédőként láthatjuk a tévében.

5. Ralph Macchio, a Karate kölyök

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tizenévesként az iskolában a legnépszerűbb kérdés volt: "Láttad a Karate kölyköt? Nekem megvan videokazettán, majd kölcsönadom!" Ennek ellenére Ralph Macchióra csak kevesen emlékeznek. Az 1980-as években a filmtrilógia hatalmas siker volt, az olasz származású tiniszínészt azonban nem halmozták el az alkotás után szerepajánlatokkal, csak mellékszerepek és felejthető tévésorozatok jutottak számára. Vajon Will Smith kisfia, az új Karate kölyök is erre a sorsa jut majd?

6. Christopher Atkins a Kék lagúnából

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az egyiknek sikerült, ő Brooke Shields, a másiknak nem, ő Christopher Atkins. A Kék lagúna hihetetlen sikert aratott az Egyesült Államokban és világszerte, a homokos tengerparton forgatott szexjelenet pedig bevonult a filmtörténet erotikus jelenetei közé. Christopher azonban hiába volt jóképű és jó színész nem kapott újabb jelentős szerepeket. Sőt, egy nem túl hízelgő Arany Málnán kívül filmes díjakkal sem ismerték el.

7. Andrew Clay, alias Ford Farlaine

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Tehetség és remek szerep nélkül is lehet maradandót alkotni, erről Andrew Clay tudna bővebben mesélni. A rock 'n' roll magándetektív, Ford Farlaine története valószínűleg a filmtörténet egyik legpocsékabb alkotása, Andrew mégsem járt vele rosszul, hiszen a moziból még manapság is elhangzik egy-egy örökbecsű idézet. De a színész mégsem mondható a szerencse fiának, hiszen a magánzsaru karakterén kívül más szereppel nem büszkélkedhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.