Tom Cruise és a kapuzárási pánik

film filmművészet mozi szórakozás program Tom Cruise
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem rossz film a Jack Reacher, sőt meglepően szórakoztató - és még sokkal jobb is lehetne, ha nem Tom Cruise erőlködne a főszerepében. Kritika.

Tom Cruise megöregedett. A Jack Reacher közeli képein elénk táruló látvány olyam, mintha nem is egy-két, de jóval több év telt volna el Cruise legutóbbi filmjei óta, amelyekben még szupersztár státuszához méltóan tündökölt. Valószínűleg most vesztette el végleg az idővel folytatott harcot, és ezzel semmi baj sem lenne, ha méltósággal öregedne, a megfelelő szerepeket választva (lásd például Brad Pitt esetét). De nem, a Jack Reacherben számos olyan jelenet és beállítás szerepel, amelyek cseppet sem következnek a történetből, és ordít róluk, hogy csak azért vannak a filmben, hogy Tom Cruise jó alaposan a nézők fejébe sulykolhassa: "EGY CSEPPET SEM ÖREGEDŐ, SZEXUÁLISAN MÉG MINDIG NAGYON VONZÓ FÉRFI VAGYOK! JA ÉS HETERO!!!".

www.jackreachermovie.com
www.jackreachermovie.com

A vicc az, hogy mindemellett Tom Cruise nem játszik rosszul a filmben, a képességei legjavát adja színészileg. Csak hát ez egy olyan szerep, amit nem neki kellett volna eljátszania. Jack Reacher ugyanis egy regénysorozat hőse, Lee Child krimijeinek főszereplője (melyek magyarul is olvashatók, köztük a jelen film alapjául szolgáló Csak egy lövés című kötet is) -, és a regényekben Jack Reacher egy 2 méter magas, 110 kilós, csupaizom exkatona, aki emellett szőke, kékszemű, cseppet sem szépfiú és rendkívül pokróc a modora.

Így pedig hiába erősködik Tom Cruise lelkesen az akciójelenetekben és ver le néhány rosszfiút, továbbá kap számos macsó szöveget (a bárban egy rá nyomuló lánynak: "- Bocs, nem engedhetlek meg magamnak. - De hát én nem vagyok kurva! - Akkor pláne nem engedhetlek meg magamnak."), végig a fejünkben motoszkál a film alatt, hogy mennyivel jobb lenne mindez mondjuk Jean Reno, vagy ha már bárkit lehet mondani, egy fiatal Steve McQueen előadásában.

Azért is jut ilyesmi az eszünkbe, mert amúgy a Jack Reacher egy egész jó kis film - ha érdektelen lenne az egész, senkit nem érdekelne, hogyan lehetett volna jobb is. A sztorija egy kimondottan csavaros, feszült, fordulatos krimi-thrilleré, és még emlékezetes figurák is akadnak benne, mint a Robert Duvall által megformált lőtéri öreg róka, vagy a rendezőlegenda Werner Herzog (Aguirre, Hajnali mentőakció) alakította ujjatlan orosz főellenség. Már az alapszituáció is izgalmas: egy mesterlövész a távolból megöl öt ártatlan járókelőt az utcán, és miután letartóztatják, nem hajlandó vallomást tenni, csak Jack Reachert kéri. Reacher azonban elérhetetlen - az egykori háborús színtereken dolgozó katonai nyomozó anonimitásban él a hazájában. A hatóságoknak így meg kell várniuk, míg ő jelentkezik - ami persze meg is történik.

www.jackreachermovie.com
www.jackreachermovie.com

Akad itt aztán még némi plátói szerelmi szál is a szöszi ügyvédnővel (Rosamund Pike tehetsége nagyrészt kihasználatlan marad), egy valóban emlékezetesen felvett autós üldözés oldschool verdával, némi apa-lánya konfliktus és persze sok korrupt tisztviselő. Meg egy kapuzárási pánikkal küzdeni látszó Tom Cruise, akinek lassan el kéne gondolkoznia azon, hogy milyen másféle irányokba induljon el a jövőben. Őt ismerve, ez egy darabig még nem nagyon fog megtörténni.

www.jackreachermovie.com
www.jackreachermovie.com


Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


szólj hozzá: Jack Reacher - trailer #2


Kiknek ajánljuk?

- megveszekedett Tom Cruise-hívőknek
- akik egy csavaros krimire vágynak
- akik szerették a Jack Reacher-könyveket is

Kiknek nem ajánljuk?

- akik a könyvekből ismert Jack Reachert szeretnék viszontlátni
- akiket zavar, hogy Tom Cruise 50 évesen még mindig a szívtipró szerepet erőlteti
- akik nem szeretik az erőszakos bűntörténeteket

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.