Művészetek Palotája pmsza üzenet táncművészet Tánc Világnapja
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A táncművészet ünnepén nagyszabású gálaesten adják át a szakma díjait a Művészetek Palotájában.

A tánc világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én tartják. A táncművészet legnagyobb ünnepén a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége idén is gálaestet rendez, ezzel zárul az április 22-én indult Budapest Táncfesztivál. Az ünnepi esten a 2013-ban díjazott művészek és alkotók produkcióiból láthatnak reprezentatív válogatást az érdeklődők – tudósít a távirati iroda.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az idei világnap nemzetközi üzenetét Mourad Merzouki fogalmazta meg. A francia táncos-koreográfus a tánc erejét, a kultúra társadalomegyesítő képességét kiemelve arra szólít fel, hogy ne hagyjuk, hogy bárki csak bizonyos, előre kiosztott szerepek eljátszására kényszerítsen minket, hanem próbáljunk szerencsét és vállaljunk kockázatot. "Próbáld meg, és ha nem sikerül, akkor kezdd újra, de legfőképpen táncolj, és ne hagyd abba a táncot!" - hangsúlyozza.

A világnap magyarországi üzenetében Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus arra hívja fel a figyelmet, hogy a tánc a népek, kultúrák szerves függvénye, a mindenkori történelmi idők kifejezője.

Mozdulj meg te is! Akár egyedül, akár párban, de ne feledkezz meg ma egy kicsit táncolni, tornázni, kiengedni a gőzt. Meglátod, a mozgás csodákra képes! :) Ráadásul még fogyaszt is!

Szerezz egy kis ihletet! Nézd meg (vagy egyszerűen csak csodáld) a világ talán legszebb rumbáját Slavik Kryklyvvy és Elena Khvorova előadásában!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.