Könyveket lehet örökbe fogadni szombaton az Egyetemi Könyvtárban - A restaurálás rejtelmeibe is beleleshetsz

Forrás: Egyetemi Könyvtár -
Egyetemi Könyvtár olvasás könyv örökbeadás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetemi Könyvtárában fellelhető könyveket, köztük több igen ritka és értékes dokumentumot fogadhatnak örökbe az érdeklődők szombaton Budapesten. Az örökbefogadással az intézmény nemzetközileg is jelentős gyűjteményének megőrzéséhez és restaurálásához járulnak hozzá a látogatók.

Kiszl Péter, az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az Egyetemi Könyvtár épületében megrendezendő szombati eseményen elsősorban az intézmény "ősállományába" tartozó, 12 értékes kötet örökbefogadására várnak jelentkezőket. A dokumentumok restaurálásának becsült költsége kötetenként 5 és 200 ezer forint között mozog.

Forrás: Egyetemi Könyvtár

Az ősállomány az Egyetemi Könyvtár gyűjteményének azt a 16-17. századi részét jelenti, amelyet az intézmény jogelődjei bizonyíthatóan már 1635-öt megelőzően, azaz a Pázmány Péter által alapított nagyszombati egyetem létezése előtt is birtokoltak. Ezeknek a könyveknek a kutatása és restaurálása az 1960-as években kezdődött meg, és jelenleg is sok kötet szorul sürgős felújításra.

Az ingyenes esemény keretében az örökbe fogadható könyvekből tárlat nyílik, illetve a könyvtárban őrzött középkori és kora újkori természettudományos könyvritkaságokról is elhangzik egy ismeretterjesztő előadás. Emellett a látogatók bepillantást nyerhetnek a könyvrestaurálás rejtelmeibe is, valamint az Egyetemi Könyvtár épületét és történetét bemutató szervezett sétákon is részt vehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.