Amikor kilométerekben van messze a szerelem: 7 film a távkapcsolatokról

távkapcsolat film mozi szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jelenleg is a mozikban futó Brooklyn című film főhősnője New Yorkból kénytelen hazatérni Írországba, a tengerentúlon hagyva friss férjét. Az elhúzódó távkapcsolat kemény kihívások elé állítja – ahogyan ez szinte mindig történni szokott. A globalizációval egyre gyakoribbá váló szerelmi probléma ihletett már néhány emlékezetes filmet korábban is, be is mutatjuk őket. 

Jegyesek (1963)

Az olasz filmművészet egyik jelentős alkotása, Ermanno Olmi (A facipő fája) egyszerre realista és lírai rendezése egy milánói munkásfiú története, aki élete jobbra fordulását reméli a neki felkínált szicíliai állástól. Ehhez viszont hátra kell hagynia a jegyesét, akivel amúgy is meglehetősen eseménytelen volt a kapcsolatuk. Az új környezetben viszont idővel hiányozni kezd neki a lány, és a távolsággal kombinált hiány számára is szokatlan érzelmeket szül.

A szerelem hullámhosszán (1993)

A hollywoodi romantikus filmek egyik klasszikusában Tom Hanks olyan özvegy apuka, akinek a kisfia egy rádióműsorba betelefonálva próbál meg új feleséget keresni. Az adást szerencsére hallgatja Meg Ryan is, és felfedezni véli a férfiban a lelki társát. A gond csak az, hogy ő meg közben épp házasság előtt áll, és az ország másik felében él.

Hétmérföldes szerelem (2010)

Ennek a helyes kis szerelmesfilmnek a hősei eleinte semmi komolyat nem akarnak egymástól, így megismerkedésük után egyiküket sem zavarja a tény, hogy a lány hat hét múlva elköltözik a városból. Ez alatt az idő alatt viszont sok minden tud történni, így hat hét múlva komoly dilemmával állnak szemben, utána meg pláne.

Halhatalan szeretők (2013)

Néha a távolság kimondottan jót is tud tenni egy kapcsolatnak, főleg ha több száz éves vámpírokról beszélünk, akiknél azért van rá némi esély, hogy idővel kicsit megunják egymást. Így élnek Jim Jarmusch filmjének szerelmes vámpírjai is Detroitban, illetve Tangerben – ám egy váratlan esemény miatt fel kell keresniük egymást.

Tízezer km (2014)

Egy barcelonai szerelmespár a boldogság csúcsán már a közös gyereket tervezgeti, amikor a lány élete munkalehetőségét kapja meg Amerikából. Megpróbálják a távkapcsolat üzemmódot, mondván, a mai világban a technika segítségével már minden lehetséges – de vannak dolgok, amikben nem tud segíteni semmilyen technika sem.

Hajnali láz (2015)

Ebben a friss magyar filmben Gárdos Péter rendező a saját szüleinek kalandos szerelmét vitte vászonra, megható módon. Édesapja épp csak túlélte a koncentrációs tábort, amikor újra halálra ítélik Svédországban: gyógyíthatatlan tüdőbetegként diagnosztizálják. Ő azonban élni akar, és családot alapítani, így levelet ír az összes szóba jöhető magyar lánynak a környéken. Egyikük válaszol, és levelezésben születik meg az a szerelem, ami később kézzelfogható valósággá is válik.

Brooklyn (2015)

Az ír bevándorló lány az ötvenes évek New Yorkjában épp kezdi kialakítani az új életét és megtalálni a szerelmet egy olasz fiú személyében, amikor egy családi tragédia miatt haza kell térnie. Igaz, csak ideiglenesen, de jóval hosszabban, mint tervezte. A problémát pedig nem is igazán a távolság okozza, hanem a hirtelen felébredő honvágy, és egy lehetséges otthoni élet felvillanó lehetősége. Így egy közeli és egy távoli sors között kell választania.

Wellhello: "Nekünk nem apuci vette, mi küzdöttünk a sikerért!"http://www.life.hu/kult/20160211-wellhello-fluor-es-diaz-oszinten-a-szerelemrol-zenerol-es-a-magyar-popkulturarol-interju.htmlEgy energikus és pörgős bandával, a Wellhello tagjaival beszélgettem, akik szinte berobbantak a hazai zenei piacra, és meghódították nemcsak a rádiók toplistáit, de a női szíveket is. Kult--Rihanna kiütötte Michael Jacksonthttp://www.life.hu/kult/20160223-rihanna-enekesno-dalaival-legyozte-a-pop-kiralyat-michael-jacksont.htmlA barbadosi énekesnő Work című száma vezette a Billboard listáját hétfőn, ezzel pedig ő lett a zenetörténet harmadik művésze, akinek a legtöbb kislemeze első helyen végzett a 100-as összesítésben. Kult--A francia szakács jó étvágyat kíván az emberhúsleveshezhttp://www.life.hu/kult/20160225-a-francia-trefamester-ujabb-videoval-lepte-meg-az-internetezoket.htmlRemi Gaillard videói a kegyetlen szívatásokról híresek, a francia tréfamester ugyanis genyó poénjaival szívatta már az autósokat, egy delfinárium vendégeit, de a rendőröket sem kímélte. Újabb húzása pedig ismét bizarra sikeredett: emberekből főzött húslevest. Jó étvágyat! KultOrigoNem láttad a Saul fiát? A tévében megnézheted!http://www.life.hu/kult/20160224-hazai-teve-is-leadja-a-saul-fiat.htmlHazai tévé is leadja a Saul fiát, és hogy melyik csatornán nézheted meg először? A készítők az RTL Klubot választották a film első televíziós sugárzásra. KultOrigoPokorny Lia: "Van bennem egy nagy adag szenvedély"http://www.life.hu/kult/20160225-pokorny-lia-szineszno-bevallotta-kinek-a-muzsaja-lenne.htmlMásodik alkalommal adnak át különdíjat az év leginspirálóbb hölgyének. A címre pályázik többek között a színésznő is, aki elárulta, kinek a múzsája lenne legszívesebben. Kult--Tippeld meg: szerinted idén ki visz haza Oscart? http://www.life.hu/kult/20160218-az-idei-oscar-gala-nyerteseire-lehet-szavazni-kategoriankent.htmlA nagy kérdés: idén vajon fényes Oscar-szobrocskával a hóna alatt sétál ki a gáláról Leonardo DiCaprio? És egyáltalán: szerinted kik lesznek az idei év győztesei a február 28-ai eseményen? Tippeld meg! Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.