8 dolog, amiért megéri optimistának lenni

Forrás: giphy.com -
szurkolás2016 pesszimizmus életszemlélet optimizmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az optimizmus és a pesszimizmus fizikális és mentális jólétünkre is kihathat. Egyértelmű tehát, hogy egy optimista életszemléletű ember boldogabb, egészségesebb és hosszabb életet is él… És ez még csak a kezdet. Íme, 8 dolog, amiért megéri optimistának lenni. 

1. A pozitív érzések bővítik az erőforrásainkat fizikai, intellektuális és szociális értelemben egyaránt.

2. A derűs emberek jobb képességeket tulajdonítanak maguknak, és ez az úgynevezett felülbecslés az előnyükre válik. Magukra nézve előnyös látásmódjukkal sikeresebbek, elégedettebbek az életben, sikeresebben birkóznak meg a nehézségekkel, mint társaik. Jobb eredményeket érnek el, mert bíznak környezetükben, és a világot élhető helynek tartják.

Forrás: giphy.com

3. Az Applied Psychology című folyóiratban publikált kutatásban 5000 egyetemista életét több mint 40 éven át kísérték figyelemmel, és kiderült, hogy a legpesszimistább diákok rövidebb életűnek bizonyultak. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyították, hogy a pozitív kedély csökkenti a stresszhormonszintet, és javítja az immunműködést.

4. Az optimista szemlélet erőt ad, hogy túléljük, könnyebben átvészeljük a személyes tragédiákat is.

5. A Yale Egyetem kutatói azt állítják, hogy az ember optimizmusa nemcsak összefüggésben áll életének hosszával, hanem annak egyenesen oka is. Felmérték, miként értékelik, érzékelik az emberek öregedésük folyamatát. Akik az öregedést derűvel tudják elfogadni, tovább élnek, mint azok, akik elutasítóan viszonyulnak hozzá.

Forrás: giphy.com

Mi is az az optimizmus?

Az optimizmus a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel a dolgok rendeződnek. Az optimista jelzővel jellemzett ember az, aki derűlátó és bizakodó. Ellentéte a pesszimista, a borúlátó, reménytelenséggel eltöltött ember.

6. Bizonyított tény, hogy sokkal többen keresik az optimisták társaságát, mint a pesszimistákét, így tehát az optimistákat több barát is veszi körbe.

7. Egy optimista ember sokat nevet, igaz? És miért is jó mindez? A nevetés ellazít, kondíciójavító, olyan belső hormonokat szabadít fel, amelyek boldogságot okoznak, fokozza az immunrendszer működését. További áldásos hatása, hogy – a rekeszizom masszírozása által – erősíti a szívet, kiegyensúlyozza a vérnyomást, és ellazítja az izmokat.

Forrás: giphy.com

Érdekesség

Az Essexi Egyetem kutatói a brit Proceedings of the Royal Society című tudományos folyóiratban tették közzé kutatásukat, amely szerint az optimizmust és a pesszimizmust genetikai tényezők is befolyásolják.

8. Az a nő, aki érti a humort, sokat nevet, és általánosságban jókedvű, vonzóbb a férfiak szemében. Az optimizmus azt sugallja, hogy az illető életrevaló, és megéri a társaságában tölteni az időt.

Támogatott tartalom.

Tenni kell érte!

Az optimista szemlélet nem mindenki esetében jön magától, a legtöbbször tudatos életszemléletre van szükség ennek kialakításához, hogy megvédjük magunkat a környezetünkből érkező állandó stresszfaktoroktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.