Beckham, Puskás, Pelé és társaik a moziban - híres focisták filmszerepei

futball film Puskás Ferenc Pelé Beckham
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a mozikban a valaha élet egyik legnagyobb labdarúgó, Pelé fiatalkoráról készült életrajzi film — amelynek archív felvételein és egyik jelenetében maga az igazi Pelé is felbukkan. A brazil legendának nem ez volt az első filmszerepe, és nem csak ő vállalt ilyet a híres játékosok közül. Íme a legemlékezetesebb példák videói!

A csodacsatár (1956)

Ebben a komédiában a valaha volt legnagyobb magyar focista lényegében saját magát, egy Puska nevű híres játékost alakított, akit a kitalált Futbólia országa el akar raboltatni, hogy aztán összekeverjék valakivel, és beinduljon a tévedések vígjátéka. Külön érdekesség, hogy a filmet még Puskás disszidálása előtt forgatták, de a bemutató idejére már kínossá vált a személye, így újraforgatták a jeleneteit Hidegkutival. Szerencsére fennmaradt az eredeti verzió is.

Menekülés a győzelembe (1981)

Lényegében a magyar Két félidő a pokolban sztoriját dolgozta fel ez a nálunk forgatott hollywoodi film, melyben a második világháború idején a foglyok focicsapata a nácikéval csap össze. A szereplőgárdába pedig Sylvester Stallone és Michael Caine mellett olyan igazi focisták is helyet kaptak, mint Bobby Moore, Osvaldo Ardiles és maga Pelé.

Torrente 3. — A védelmező (2005)

A Torrente-széria különböző filmjeiben rendszeresen felbukkantak egy-egy jelenet erejéig híres (főleg persze spanyol) focisták, Iker Casillastól Sergio Ramoson át Cesc Fabregasig. A harmadik részben viszont azért különleges Fernando Torres vendégszereplése, mert Torrente köztudottan hatalmas Atletico Madrid-drukker, Torres pedig ennek a klubnak az ikonja.

Asterix az olimpián (2008)

Sztorijából is adódott, hogy számos híres sportoló bevonható legyen a filmbe, az alkotók pedig maximálisan kihasználták a lehetőséget. Így például a fogathajtó versenyen részt vett a Ferrari színeiben Michael Schumacher, egy esti fogadáson Obelix magával Amélie Mauresmóval „teniszezett” — az elguruló labdával pedig az egyiptomi jelmezes Zinedine Zidane kezdett dekázni, aki ezután Numerodixként még a csajozásban is segített a balfácán unokatestvérének.

Barátom, Eric (2009)

A Manchester United egykori sztárja azon kevés focisták közé tartozik, akik színészként is egész szép pályafutást tudhatnak magukénak (a másik példa Vinnie Jones, de ő azért nem szerepel a listánkon, mert focistaként inkább csak a brutalitásáról volt híres). Cantona játszott többek között az Elizabethben, a Második nekifutásban, A megváltásban — és a Barátom, Eric című filmben is, melyben félig magát: egy lerobbant futballszurkolónak szellemként megjelenő, és vele barátságot kötő legendát alakította.

Az U.N.C.L.E. embere (2015)

David Beckhamet is láthattuk már több mozifilmben is, de ezekben (mint például a Góóól! mindhárom részében) főleg magát játszotta. Az U.N.C.L.E. emberében viszont felismerhető is alig volt: ő alakította azt a szovjet titkosszolgálati munkatársat, aki az eligazításon vetít, és fejjel lefelé teszi be az egyik diát. Beckham ráadásul Guy Ritchie következő rendezésében, az Arthur királyról szóló moziban is szerepelni fog.

Pelé (2016)

A brazil Fekete Gyöngyszem életének első szakasza, a gyerekkora és a pályafutása kezdete elevenedik meg ebben a filmben — egészen a 17 évesen elért első világbajnoki címig. Közben pedig maga az idős Pelé is felbukkan egy szállodai jelenetben, a film végén pedig láthatjuk az eredeti felvételeket is a szenzációs megmozdulásairól és mindig ragyogó személyiségéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.