Több hónapos kórházi ápolás után, 75. életévében meghalt Bart István író, műfordító, könyvkiadó.

A hazai irodalmi élet egyik legfontosabb alakja távozott az élők sorából. Bart István író, műfordító, könyvkiadó volt, és több hónapos kórházi ápolás után hunyt el 75 évesen.

1973 óta dolgozott a magyar könyvkiadásban, először az Európa Könyvkiadó legendás időszakában szerkesztőként, majd két évtizeden keresztül a Corvina Könyvkiadó igazgatójaként. Bart István az ezredforduló utáni évtizedben a CEU könyvkiadóját vezette, szerkesztette a Valóság című folyóiratot, és csaknem egy évtizeden keresztül a Magyar Pen Club főtitkáraként tevékenykedett. A rendszerváltástól 2008-ig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) első embere, majd a szervezet örökös, tiszteletbeli elnöke lett – írja az MTI. 

A hazai irodalmi élet kiemelkedő alakja távozottForrás: Shutterstock

Legfontosabb regényei közé tartozott az először 1984-ben megjelent A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös, amelyet tucatnyi nyelvre fordítottak le, és tavaly itthon is újra kiadták. Az 1990-ben megjelent Elemér utca három bővített kiadása idén látott napvilágot. Műfordítóként pedig a brit és amerikai irodalom nagyságainak műveit fordította.