Szentek, atyák, egyházfők: a filmvászon legemlékezetesebb pápái

Forrás: Netflix -
film XVI. Benedek pápa Borgiák (sorozat) Netflix Ferenc pápa mozi John Malkovich Jude Law II. János Pál pápa A két pápa (film) premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December közepén kerül a hazai mozikba A két pápa című film, amely színészlegendák közreműködésével mesél a közelmúlt pápaváltásáról, Benedek és Ferenc cseréjéről. Ennek apropóján listára gyűjtöttük az elmúlt évekből azon mozis és tévés alkotások legjobbjait, amelyek középpontjában szintén vatikáni Szentatyák állnak.

II. János Pál – A béke pápája (2005)

Nem véletlenül készült 2005-ben több pápás film is, hiszen ebben az évben hunyt el II. János Pál, a XX. század legnagyobb hatású katolikus egyházfője, és rögtön életrajzi alkotásokat készítettek róla. A béke pápája című nagyszabású, nemzetközi produkció három és fél órában dolgozta fel a Karol Wojtylából lett II. János Pál életének eseményeit, olyan sztárok közreműködésével, mint Christopher Lee, Ben Gazzara, vagy a címszerepben Jon Voight.

Karol - Az ember, aki pápa lett (2005)

Szintén 2005-ös az a lengyel-olasz tévéfilm, amely arra az időszakra koncentrál, mielőtt II. János Pál lett Karol Wojtylából. Azaz a lengyelországi gyerek- és ifjúkorára, az irodalmi munkásságára és sportpályafutására, a korai szerelmi élményeire, a második világháború sorsfordító eseményeire, és persze az egyházi pályájára, egészen a római pápaválasztó konklávéig.

Van pápánk! (2011)

Kitalált pápa szerepel Nanni Moretti író-rendező kitalált történetében. Ennek a szeretetteljes szatírának a főszerepében Michel Piccoli játssza azt a kedélyes öreg bíborost, akit saját maga lepődik meg legjobban, amikor pápává választják. A hírtől annyira megijed, hogy a hivatalos bejelentés-bemutatás előtt pánikrohamot kap, így a pápaválasztás eredményének nyilvánosságra hozatala elmarad, hősünk kap pár nap gondolkozási időt, ami alatt sok mindennel szembe kell néznie, és még a Vatikánból is megszökik egy kis kalandozásra.

Borgiák (2011-2013)

A történelem és az egyháztörténet minden bizonnyal legzüllöttebb (parázna, gyilkos, saját gyermekeinek(!) egyházi birtokokat adományozó) pápája egy egész tévésorozat főszerepében tündökölhetett, köszönhetően nem kis mértékben Jeremy Irons zseniális alakításának. A nagyrészt hazánkban forgatott sorozatban persze a többieket, azaz VI. Sándor díszes Borgia-famíliáját is élvezet volt nézni, és élvezettel megbotránkozni azokon a korrupt viszonyokon, amelyek lehetővé tették ilyen pápák uralkodását is.

Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig (2015)

A jelenlegi katolikus egyházfő, Ferenc pápa még csak néhány éve ül a vatikáni trónon, de a közkedveltsége és a személye körüli legendák révén már most készült róla is életrajzi mozi. Ebben a spanyol-argentin-olasz filmben egy újságírónővel folytatott beszélgetéseken keresztül tekint vissza az egykori Jorge Mario Bergoglio a sorsára és az útjára a Vatikánig és a Ferenc névig.

Az ifjú pápa (2016)

Szintén fiktív a jelenkor egyik legnagyobb filmművésze, Paolo Sorrentino pápája ebben a különleges tévésorozatban, de még milyen! Egy fiatal, amerikai, jóképű bíboros (Jude Law alakításában), akiből a hatalmi harcok miatt nevető harmadikként lesz meglepetéspápa, és aki aztán fenekestül felforgatja a Vatikánt és az egyházat – de pont nem úgy, ahogy azt gondolnánk. Januárban érkezik a sorozat második évada is Az új pápa címmel, és Jude Law mellett John Malkovich-csal.

A két pápa (2019)

A két pápa a Netflix filmje, de december 13-tól látható egy ideig a hazai mozikban is, majd természetesen folyamatosan elérhető lesz a netes tartalomszolgáltató kínálatában. Ebben a filmben azt képzelték el az alkotók, amiről a világ nem tudhatott és nem tudhat. Mi minden történhetett a két pápa, az egészségi állapota miatt visszavonuló XVI. Benedek és az őt követő I. Ferenc között a színfalak mögött? Főként érdekes a kérdés abból a szempontból, hogy ők ketten sok kérdésben köztudottan nagyon más véleményen vannak – miközben pápaként a katolikus dogma szerint mindketten tévedhetetlenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.