December közepén kerül a hazai mozikba A két pápa című film, amely színészlegendák közreműködésével mesél a közelmúlt pápaváltásáról, Benedek és Ferenc cseréjéről. Ennek apropóján listára gyűjtöttük az elmúlt évekből azon mozis és tévés alkotások legjobbjait, amelyek középpontjában szintén vatikáni Szentatyák állnak.

II. János Pál – A béke pápája (2005)

Nem véletlenül készült 2005-ben több pápás film is, hiszen ebben az évben hunyt el II. János Pál, a XX. század legnagyobb hatású katolikus egyházfője, és rögtön életrajzi alkotásokat készítettek róla. A béke pápája című nagyszabású, nemzetközi produkció három és fél órában dolgozta fel a Karol Wojtylából lett II. János Pál életének eseményeit, olyan sztárok közreműködésével, mint Christopher Lee, Ben Gazzara, vagy a címszerepben Jon Voight.

Karol - Az ember, aki pápa lett (2005)

Szintén 2005-ös az a lengyel-olasz tévéfilm, amely arra az időszakra koncentrál, mielőtt II. János Pál lett Karol Wojtylából. Azaz a lengyelországi gyerek- és ifjúkorára, az irodalmi munkásságára és sportpályafutására, a korai szerelmi élményeire, a második világháború sorsfordító eseményeire, és persze az egyházi pályájára, egészen a római pápaválasztó konklávéig.

Van pápánk! (2011)

Kitalált pápa szerepel Nanni Moretti író-rendező kitalált történetében. Ennek a szeretetteljes szatírának a főszerepében Michel Piccoli játssza azt a kedélyes öreg bíborost, akit saját maga lepődik meg legjobban, amikor pápává választják. A hírtől annyira megijed, hogy a hivatalos bejelentés-bemutatás előtt pánikrohamot kap, így a pápaválasztás eredményének nyilvánosságra hozatala elmarad, hősünk kap pár nap gondolkozási időt, ami alatt sok mindennel szembe kell néznie, és még a Vatikánból is megszökik egy kis kalandozásra.

Borgiák (2011-2013)

A történelem és az egyháztörténet minden bizonnyal legzüllöttebb (parázna, gyilkos, saját gyermekeinek(!) egyházi birtokokat adományozó) pápája egy egész tévésorozat főszerepében tündökölhetett, köszönhetően nem kis mértékben Jeremy Irons zseniális alakításának. A nagyrészt hazánkban forgatott sorozatban persze a többieket, azaz VI. Sándor díszes Borgia-famíliáját is élvezet volt nézni, és élvezettel megbotránkozni azokon a korrupt viszonyokon, amelyek lehetővé tették ilyen pápák uralkodását is.

Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig (2015)

A jelenlegi katolikus egyházfő, Ferenc pápa még csak néhány éve ül a vatikáni trónon, de a közkedveltsége és a személye körüli legendák révén már most készült róla is életrajzi mozi. Ebben a spanyol-argentin-olasz filmben egy újságírónővel folytatott beszélgetéseken keresztül tekint vissza az egykori Jorge Mario Bergoglio a sorsára és az útjára a Vatikánig és a Ferenc névig.

Az ifjú pápa (2016)

Szintén fiktív a jelenkor egyik legnagyobb filmművésze, Paolo Sorrentino pápája ebben a különleges tévésorozatban, de még milyen! Egy fiatal, amerikai, jóképű bíboros (Jude Law alakításában), akiből a hatalmi harcok miatt nevető harmadikként lesz meglepetéspápa, és aki aztán fenekestül felforgatja a Vatikánt és az egyházat – de pont nem úgy, ahogy azt gondolnánk. Januárban érkezik a sorozat második évada is Az új pápa címmel, és Jude Law mellett John Malkovich-csal.

A két pápa (2019)

A két pápa a Netflix filmje, de december 13-tól látható egy ideig a hazai mozikban is, majd természetesen folyamatosan elérhető lesz a netes tartalomszolgáltató kínálatában. Ebben a filmben azt képzelték el az alkotók, amiről a világ nem tudhatott és nem tudhat. Mi minden történhetett a két pápa, az egészségi állapota miatt visszavonuló XVI. Benedek és az őt követő I. Ferenc között a színfalak mögött? Főként érdekes a kérdés abból a szempontból, hogy ők ketten sok kérdésben köztudottan nagyon más véleményen vannak – miközben pápaként a katolikus dogma szerint mindketten tévedhetetlenek.