A sokoldalú Colin Firth még agykutatásról is publikált

Forrás: Getty Images/Daniele Venturelli -
Oscar-díj Colin Firth Hugh Grant Mamma Mia! magazin Golden Globe-díj Bridget Jones naplója A király beszéde Mr. Darcy Stanley Tucci születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekként Afrikában élt, a legjobban George-ok eljátszásával jár, nem szeret énekelni, és különleges kapcsolat fűzi Olaszországhoz. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 60. születésnapját ünneplő Colin Firth kapcsán.

1.

Colin Andrew Firth néven született az angliai Grayshottban, mindkét szülője egyetemi tanárként dolgozott.

2.

Kéthetes korában a családja Nigériába költözött, mivel az édesapja ott kapott állást. Négyéves koráig éltek az afrikai országban.

3.

Ez az élmény, és a családi történetek (a nagyszülei metodista misszionáriusok voltak) is magyarázhatják, hogy Colin Firth elkötelezett támogatója a Survival International nevű szervezetnek, ami a világ törzsi környezetben élő népeinek megmentését tűzte ki céljául.

Colin Firth az első filmszerepében az Egy másik ország című filmben (1984) és napjainkban Forrás: 20th Century Fox, Getty Images

4.

A két testvére, Katie és Jonathan Firth is színész, utóbbit például a Luther vagy az Üvöltő szelek című filmekben is láthattuk.

5.

Colin Firth karrierjében az áttörést Mr. Darcy szerepe hozta meg a Büszkeség és balítélet című sorozatban, és később a Bridget Jones-filmekben is eljátszotta a figura egy modern-ironikus változatát, így nagyon hozzánőtt ez az angol férfiideál figura. Ehhez képest, amikor először megkapta a szerepet, a testvére így reagált a hírre: „Darcy? De hát neki szexinek kéne lennie, nem?".

6.

Mr. Darcyként emlékezetes bunyóba is keveredett a filmvásznon Hugh Grant-tel, akivel nem csak a pályájuk futott párhuzamosan, de még a születésüket is csupán egy nap választja el egymástól: Grant 1960. szeptember 9-én, Firth 1960. szeptember 10-én látta meg a napvilágot. A Hugh Grantet köszöntő cikkünket itt olvashatod.

7.

A színészi példaképeinek Spencer Tracyt, Paul Scofieldet és Peter O'Toole-t tartja.

8.

Noha több szavazáson is beválasztották a világ legszebb emberei közé, ő saját magát semleges külsejűnek tartja. „Olyan arcom van, amivel meg lehet csinálni azt is, hogy a valóságosnál sokkal jobban, és azt is, hogy sokkal rosszabbul nézzen ki, a céltól függően."

9.

A két legnagyobb sikert hozó filmszerepében egyaránt George nevű karaktert játszott. Az Egy egyedülálló férfi és A király beszéde főszerepeiért egyaránt Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték, az utóbbiért pedig el is nyerte a díjakat.

10.

Előadóművész létére a táncolás és az éneklés sosem tartozott a kedvencei közé, ezért aztán a Mamma Mia! forgatása a saját bevallása szerint „nagyon messzire" vitte a komfortzónájából.

11.

Három gyermeke született. Az első Meg Tilly színésznőtől, akivel hosszú évekig élt kapcsolatban. A másik kettő Livia Giuggioli producertől, aki 1997 óta a felesége, noha nemrég bejelentették a különélésüket.

12.

A felesége olasz nemzetiségű, és Colin Firth is folyékonyan beszél olaszul, sőt olasz állampolgársággal is rendelkezik.

Colin Firth és felesége, Livia Firth Forrás: Northfoto

13.

Ő az egyik társszerzője egy olyan tudományos szakcikknek, ami azt vizsgálta, mennyiben más fizikailag a különböző politikai nézeteket valló emberek agya. A kísérletekkel alátámasztott tanulmány arra jutott, hogy létezik kimutatható különbség például a konzervatívok és liberálisok agyfelépítése között.

14.

Szépirodalmi mű is fűződik a nevéhez. A neves író Nick Hornby által szerkesztett, autista gyerekek megsegítését célzó Speaking With the Angel című jótékonysági kötetben jelent meg egy novellája.

15.

Legközelebb a filmvásznon a Supernova című filmben láthatjuk, amint Stanley Tucci-val alakítanak egy évtizedek óta együtt élő párt, akik egyikük súlyosbodó korai demenciája miatt elindulnak meglátogatni a barátaikat és családtagjaikat szerte Európában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.