Tán nem tudsz róla, de minket is utolért a dél-koreai hullám

K-pop Dél-Korea hallyu
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha alig hallottál valamit a Koreai-sorozatokról, és semmit sem jelent számodra az a kifejezés, hogy hallyu, K-Pop, vagy dorama, akkor itt az ideje, hogy kiokosítsd magad a témában.

A koreai hullám - vagy nemzetközileg ismert nevén a hallyu - az 1990-es években indult kulturális jelenség, amely a dél-koreai kultúra, legfőképp a filmek, televíziós sorozatok és a zene külföldi terjeszkedését jelenti. A koreai zenéről sokaknak a Psy féle Gangnam style juthat eszébe, amely elsőként érte el az egymilliárdos megtekintést Youtube-on. Ha azonban valaki tájékozottabb a témában, az tudja, hogy a K-Pop slágerek nap, mint nap döntögetik a világrekordokat a legnépszerűbb videómegosztón. Az egyik híres koreai lánybanda, a Blackpink csupán egy nap alatt érte el a nyolcvanmilliós nézettséget, a BTS legújabb Dynamite slágere pedig mindössze pár hete jött ki, de máris 356 milliós megtekintéssel bír.

A koreai hullám másik fontos exportja – az egyre populárisabb - koreai filmek és sorozatok. Az 1990-es évek elején stagnáló koreai filmipar fellendüléséhez nagyban hozzájárult a kormány pénzügyi-stratégiai támogatása. A koreaiak eltökélt célja volt követni a hollywoodi sikermintát, ennek eredményeképp az olyan óriáscégek, mint a Daewoo, a Hyundai vagy a Samsung médiaipari leányvállalatokat hoztak létre és rengeteg pénz fektettek a filmiparba. Ezek a vállalatok abban is újat mutattak, hogy jól fizető munkát és állandó képzést ajánlottak a frissen végzett filmeseknek.

„Esztétikai szempontból vonzó, gazdasági szempontból jövedelmező, kulturális szempontból impozáns, kifinomult technológiát használ és ideológiai szempontból önelemző."

- Fogalmazott az indianai Notre Dame Egyetem professzora.

Az Élősködők című thriller-vígjáték filmtörténelmet írt, négy Oscar-díjat is bezsebelt Forrás: Mozinet

Bong Joon-ho tavaly filmtörténelmet írt a Élősködők című thriller-vígjátékával, mely négy Oscar-díjat is bezsebelt. Ezzel újra felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad elhanyagolni az idegen nyelvű alkotásokat. Fontos itt megemlíteni a szenzációs, és egyre népszerűbb koreai sorozatokat, melyekből bőven akad Netflixen, többek között magyar felirattal. A koreai dorama a koreai hullám részeként nem csak Ázsiában, de Amerikában és Európában is kedvelt műfaj, a leghíresebb alkotásokat számos országban hagyományos televíziócsatornák is vetítik. A palota ékköve című sorozatot például 91 ország vásárolta meg, köztük Magyarország is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.