4 érdekesség Dionüszosz italáról, vagyis a borról

Forrás: Shutterstock -
érdekesség bor magazin szőlő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bor lehet fehér, vörös, rozé, száraz, édes, félédes, sok puttonyos, gyöngyöző vagy épp asztali. Ihatjuk magában, kólával – persze csak fiatalon -, szódával, de beletehetjük különböző ételekbe is. A bor ősidők óta az emberi kultúra része, de egy átlagos fogyasztó csak keveset tud erről a nemes italról.

Korábban már hosszasan kifejtettük, hogy miért is szolgálja egészségünket a mértékkel fogyasztott, jó minőségű bor. Az többnyire köztudott, hogy a szőlőben lévő polifenolok, flavonoidok és antioxidánsok jótékonyan hatnak a szervezetünkre. A szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatása mellett, lassítja az öregedés látható jeleinek kialakulását, sőt, még a remek memóriajavító is.

Hiába vagy nagy borkedvelő, még Téged is meglephetünk! Hoztunk pár érdekességet, amik ugyan nem kellenek a bor élvezetéhez, de egy palack melletti kellemes beszélgetésnél igencsak jól jöhetnek.

Miért épp 0,75 literes egy borosüveg?

A bort egészen a XVIII. századig fa-és cserépedényekben tárolták, ekkor kezdték el tömegesen üvegbe tölteni, mert rájöttek, hogy így hosszabb ideig eláll. A borosüvegek szabványosítására azonban 1972-ig kellett várni, az Egyesült Államokban elégelték meg a sok, különböző méretű kiszerelést. Egy üveg bor űrtartalmát egyötöd gallonban, azaz 0,75 literben határozták meg. Ez egyébként az üvegfújók tüdőkapacitása miatt lett meghatározva, hiszen egy fújásra csak ekkora üveget tudtak kialakítani. Európában ez a szabvány csak 1973-ban lépett érvénybe.

A bort a XVIII. század-tól kezdték el tömegesen üvegbe tölteni, mert rájöttek, hogy így hosszabb ideig eláll Forrás: Shutterstock

Az első szőlő

Azt hihetnénk, hogy a kék és a fehér szőlő egyidősek, de ez tévedés. DNS-vizsgálatokkal bizonyították, hogy a fehér fajták a kék szőlők genetikai mutációi.

Mi adja a bor színét?

A borok a szőlő héjától nyerik el a poharainkban ismert színüket. A fehér borok esetében nem használják, de a rozé és a vörös borok átható színüket a készítésükkor feldolgozott szőlő héjaknak köszönhetik.

Azok a furcsa rómaiak

Az ókori római nők számára tilos volt a borfogyasztás. Amennyiben ezt megszegték, és ezt férjük bizonyítani tudta, akár meg is ölhette érte büntetlenül. Ám, az akkori borok távol álltak a ma ismert finom italoktól. Nem volt ritka, hogy hagymával vagy épp fokhagymával ízesítették őket – így csupán az ízük miatt, nem valószínű, hogy sok nő kockáztatta meg a kóstolás miatti büntetést.

A túlzott alkoholfogyasztás nem csupán a szervezetednek ártalmas, de nem kívánatos személyiségbeli változásokat, továbbá függőséget is okozhat. Mindig csak mértékkel igyál!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.