egészségmegőrzés bor jótékony hatás magazin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A bor évezredek óta az emberiség egyik kedvenc itala. Akadtak kultúrák, ahol víz helyett bort ittak, máshol pedig szakrális célokra használták. Manapság is előszeretettel alkalmazzák vallási szertartások alkalmával, bár legtöbben egyszerűen csak szeretik a jó bort.

A bor azonban amellett, hogy igazi élvezeti cikk és a borhoz szükséges szőlő betakarítása sok helyen valódi társasági esemény, számos pozitív, az emberi szervezet számára kedvező hatással is bír. A szőlőben ugyanis polifenolok, flavonoidok és antioxidánsok találhatóak, emellett pedig remek kálium, foszfor és fluorid forrás.


Szívbarát

A borban található fenolok támogatják a véráram működését, így napi 1-2 pohárka csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét.

Koleszterincsökkentő

Szintén a fenoloknak köszönhetően a borfogyasztás jó hatással van a koleszterinszintre, ugyanis meggátolja, hogy a „rossz" koleszterin lerakódjon az érfalakban.

A fenoloknak köszönhetően a borfogyasztás jó hatással van a koleszterinszintre Forrás: Shutterstock

Vérröggyilkos

A mértékletes borozgatás meggátolja a vérrögképződését, így megelőzheti a stroke illetve a szívinfarktus kialakulását is.

Gyulladásgátló

A borban található polifenolok gyulladásgátló hatással is rendelkeznek és képesek bizonyos kórokozók aktivitását gátolni.

Memóriajavító

Bizonyos, a borban található vegyületek serkentik az agy vérellátását, valamint az oxigén és a glükóz áramlását, frissen tartva így a memóriát.

Anti aging

Jelentős antoixidáns tartalmának köszönhetően 1-2 pohár bor kifejezetten fokozza a bőr rugalmasságát, valamint gátolja az öregedés jeleinek kialakulását.

1-2 pohár bor kifejezetten fokozza a bőr rugalmasságát, valamint gátolja az öregedés jeleinek kialakulását Forrás: Shutterstock

Immunerősítő

A borban található antioxidánsok vírusellenes hatással bírnak, így általánosságban erősítik az immunrendszert.

Zsírégető

A bor segít a hason keletkező, legnehezebben ledolgozható zsírréteg eltüntetésében magas antioxidáns tartalmának köszönhetően.

Vércukorszint szabályozó

Bár az alkohol nem éppen a cukorbetegek legjobb barátja, a vacsorához elfogyasztott 1 pohár bor segíthet a vércukorszint normalizálásában is.

A must, a murci és a bor az emberiség kezdete óta jelen van a legtöbb kultúrában, s a fenti hatásokat tekintve, ez nem is csoda. Egyre azonban ügyeljünk... Bár a borozgatásnak számos előnye lehet, pozitív hatását csak mértékkel fogyasztva tudja kifejteni, így egy jó palack felnyitásakor tartsuk szem előtt az örök igazságot, amely most is igaz: A kevesebb néha több!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.