Amit tudni érdemes a szerelmesek ünnepéről

Forrás: Shutterstock -
Bálint-nap Valentin-nap ünnep szerelem magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te a Valentin-napot vagy a Bálint-napot ünnepled február 14-én? Esetleg egyiket sem, mert kiráz a hideg, még az említésétől is? Pedig ez is egy keresztény ünnep, amely felett azonban átvette a hatalmat a marketing!

Öntsünk tiszta vizet a pohárba

Felesleges azon vitázni, hogy február 14-ét milyen névvel illetjük, mert

a Valentin-nap és a Bálint-nap egy és ugyanaz!

Tehát az a felkiáltás, miszerint „Én nem ünneplem a Valentin-napot, én Bálint-napot tartok!" – teljesen értelmetlen. Maximum azért lehet jogos, mert a Valentin angolszász elnevezés, míg a Bálint magyar. Ez nagyjából olyan, mintha azt mondanánk, én nem fogyasztok krumplit, ellenben a burgonyát nagyon szeretem.
Persze akadnak olyanok is, akik mind a krumplit, mind a burgonyát utálják, ahogyan sokaknak - bárhogy is nevezik - feláll a szőr a hátán, amikor elárasztják a szíves lufik és vörös rózsák a kirakatokat. De ez már egy másik kérdés. Ám akár szeretjük, akár nem, a Valentin-nap/ Bálint-nap már évek óta beette magát a magyar köztudatba is, egyszerűen kikerülhetetlen, úgyhogy, ha már mindenképpen szembesülnünk kell vele, nézzük meg, miről is szól valójában – a marketingen túl.

A Valentin-nap/ Bálint-nap eredete


A 3. századból több Valentinius nevű keresztény mártírról is fennmaradtak történetek. Az egyik Római Szent Bálint, míg a másik Terni Szent Bálint, ám az évszázadok alatt az áldozópap és a püspök története valamint tisztelete összefonódott, így ma már nehéz megmondani melyikük a Bálint-nap igazi atyja és melyikükhöz milyen legenda fűződik.

Terni Szent Bálint Forrás: AFP


A Valentin-nap eredetének legismertebb története szerint maga II. Claudius próbálta eltéríteni a keresztény hittől Bálintot, aki azonban nem akarta feladni vallási nézeteit, sőt

azt merte mondani, hogy a császár által imádott istenek szánalmas és tisztátalan emberek voltak csupán.

Bálintot hite és szavai miatt halálra ítélték, ám a kivégzése előtt egy Aster nevű prefektus házába vitték, hogy ott várja a sorsát. Bálint sokat beszélt a kereszténységről Asternek és háza népének, mire a prefektus azt mondta, ha Krisztus a világosság, akkor világosítsa meg a vak lányát, majd akkor hisz benne. És így is lett.

Bálint imáival visszaadta a lány látását,

Aster és háznépe pedig áttért a keresztény hitre.
Bálint azonban a csoda nyomán sem menekülhetett meg a kivégzéstől, sőt mivel fogvatartóját is megtérítette, így a császár az ő életüket is elvette. Bálint, kivégzése napján, február 14-én egy üzenetet hagyott a lánynak:A te Valentinod". Innen eredeztetik legtöbben a nyugati országokban olyan közkedvelt szerelmes üzenetek küldését.

Egy másik, szintén népszerű legenda szerint Valentin egészen más miatt lett a szerelmesek védőszentje. Eszerint a történet szerint a császár megtiltotta, hogy a katonái megházasodjanak, mivel úgy tartotta, a nőtlen férfiak sokkal odaadóbban szolgálják a hadsereget. Valentin azonban a tiltás ellenére is

megeskette a fiatalokat, méghozzá a keresztény szokások szerint.

3+1 érdekesség a szerelmesek ünnepéről

  • Bálintot avagy Valentint hivatalosan sosem avatta szentté a keresztény egyház, február 14-ét mégis „neki ajándékozták", hogy az ókori Lupercalia helyett, inkább ezt ünnepeljék az emberek.
  • Valentin nem csupán a szerelmesek védőszentje, hanem a lelkibetegeké és a nyavalyatörésben (epilepsziában) szenvedőké is.
  • A Bálint-nap elterjedése előtt, ebben az időszakban (február 13-15.) az ősi pásztorünnepek hódítottak, amelyekhez számos szertartás és rítus fűződött. Az egyik például, hogy a papok kecskebőrből készült szíjakkal ostorozták a nőket a tisztulás és a termékenység fokozásának érdekében.
  • Bár Magyarországon inkább a '90-es éveket követően robbant be a köztudatba a szerelmesek ünnepe, azért itthon is akadtak hozzá fűződő népszokások, sőt Bólyban létezik egy kápolna is, amelyet Szent Bálintnak szenteltek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.