Valóban élve boncolták fel Haynaut?

halál boncolás élve boncolás Haynau
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van, aki állítja, a bresciai hiéna néven elhíresült Julius Haynau boncolás közben feléledt, és végeredményben a kórboncnok végzett vele. Igaz lenne ez a hajmeresztő történet? Járjunk utána együtt! 

Haynau hirtelen halt meg - egyes források szerint agyvérzés következtében -, 1853. március 14-én éjjel, Bécsben.

Másnap felboncolták, ám ahogy a koponyalékelés során feltárult az agya, látszott, hogy még lüktet, tehát még él. Az egyik orvos elájult, a másik pedig fogott egy kést, és beledöfte.

Julius Jacob von Haynau tábornok, 1848-as forradalom Forrás: Wikipedia

Egy másik elmélet, történet szerint azonban halála még rémísztőbb volt.

Az igazság az, hogy Haynau valóban elhunyt azon a bizonyos bécsi estén, másnap fel is boncolták, ami abszolút normális körülmények között zajlott, és megállapították, halálához agy- és tüdővérzés vezetett.

Tóth Béla véleménye szerint Haynau halálának történetét összemostak egy korábbi francia esettel. - oolvasható a Reblogon.

„Prévost d'Exiles abbét, a jeles francia írót a chantilly-i erdőn, 1763. november 23-án, séta közben, gutaütés érte. Parasztok élettelenül találták egy fa alatt. A bíróság bűntettet sejtett, s elrendelte az abbé felbontását. Mikor azonban a kirurgus belevágott a testbe, Prévost feljajdult, és rögtön meg is halt: a bontókés ölte meg."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.