Így lehet a párnád bármikor Benedict Cumberbatch illatú - 45 éves lett a legkedveltebb Sherlock

Forrás: AXN -
Benedict Cumberbatch magazin születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
45. születésnapját ünnepli a világ egyik legkülönlegesebb sármjával és legselymesebb hangjával rendelkező férfiszínésze. Kevesen tudják róla, hogy előkelő család sarjaként egy tibeti kolostorban tanított angolt, és hátborzongató kalandokat élt át Afrikában, mielőtt világsztár lett volna belőle. A kerek évforduló alkalmából összeszedtünk egy nagy nagy adag érdekességet Benedict Cumberbatch-ról. Tudtad, hogy...?

...szüleit is láthattad már játszani?


A szülei, Wanda Ventham és Timothy Carlton egyaránt ismert és elismert brit színészek, számos kiemelkedő filmes, televíziós és színházi szereppel a hátuk mögött. A Sherlock című sorozatban pedig a saját fiacskájuk kissé kellemetlenkedő, de annál szeretettel telibb szüleit is eljátszhatták.

....rokona Shakespeare egyik leghíresebb hősének is?


Benedict Cumberbatch igazi előkelő angol dinasztiából származik, a nagyapja például második világháborús hős volt, a dédnagyapja Viktória királynő konzulja Törökországban és Libanonban, az ükapja pedig szintén brit birodalmi konzul Oroszországban. De távolról még egy angol királyhoz, méghozzá a Shakespeare drámájában is megörökített III. Richárdhoz is rokoni viszony fűzi.

...szemei milyen elváltozástól ilyen különlegesek?


Mindkét szemét érinti a heterokrómia nevű örökletes elváltozás, ráadásul annak több komponense is. Bal és jobb szemében egyaránt jelentkezik a centrális heterokrómia, aminek jellemzője, hogy az íriszén belül több szín is keveredik – az ő esetében a kék, a zöld és az arany is, kicsit eltérő arányban. Emellett a jobb szemét érinti a részleges heterokrómia is, amikor az írisz egy elhatárolt szektora más színű – nála ez egy kicsi barna pöttyöt jelent.

Benedict Cumberbatch mindkét szemét érinti a heterokrómia nevű örökletes elváltozás Forrás: AFP/Angela Weiss

...angoltanár is volt Indiában?


És nem valamelyik filmjében, hanem a valóságban! Az iskolai tanulmányai befejezése után egy éven át utazgatott és önkénteskedett, ezalatt pedig angoltanárként is dolgozott az indiai Darjeelingben, ahol egy tibeti kolostor diákjait oktatta.

...különleges kapcsolatot ápolt a tudós Stephen Hawkinggal?


Korunk talán leghíresebb tudósát, és sokak szerint legokosabb emberét, a különleges betegsége miatt is a figyelem középpontjában álló Stephen Hawking-ot egy 2004-es tévéfilmben játszotta el, és ez jelentette az első nagyobb figyelmet kiváltó alakítását a kamerák előtt. A szerepre készülve pedig többször találkozott magával a professzorral is, majd később több ismeretterjesztő tévéműsor számára is „szinkronizálta" őt.

...emberrablás áldozata lett Afrikában?


Az Utazás a világ végére forgatásának idején két barátjával autózott Dél-Afrikában, amikor idegenek támadták meg őket, fegyvert fogtak a fejükhöz és elrabolták mindhármukat. Egy lakatlan területre vitték, és minden magyarázat nélkül végül magukra hagyták őket. A kocsijukban előtte a How to Disappear Completely (Hogyan tűnjek el teljesen) című dal szólt a Radioheadtől, és Cumberbatch-nek azóta is mindig ez az életét meghatározó élmény ugrik be, ha meghallja.

...Sherlockként nem véletlenül van olyan jóban Mrs. Hudsonnal?


Nemzetközileg a Sherlock című sikersorozat címszerepe tette igazán ismertté, és a sorozatban a karaktere látványosan bensőséges viszonyt ápol az idős Mrs. Hudsonnal. Ez pedig nem csak a forgatókönyvírók találmánya, ugyanis a Mrs. Hudsont játszó Una Stubbs gyerekkora óta ismeri Cumberbatch-t a családjuk jó barátságban áll.

Benedict Cumberbatch, mint Sherlock Holmes Forrás: AXN

...immár háromgyerekes apuka?


Évtizedek óta ismerik egymást a neves színházi rendező Sophia Hunterrel, de csak a 2010-es évek elején jöttek össze, amit aztán 2015-ben házasságkötés követett. Azóta pedig alaposan belehúztak a házaséletbe, és 2019-ben már a harmadik gyerekük született meg.

...milyen titkot fedett fel a leghíresebb mozis szerepe kapcsán?


A filmvásznon a legtöbb díjat hozó alakítását a Kódjátszma hozta el, amiben Alan Turingot, a második világháború megnyeréséhez nagymértékben hozzájáruló zseniális tudóst játszotta el, akit később a homoszexualitása miatti állami megbélyegzés kergetett öngyilkosságba. Cumberbatch a szerep kapcsán pedig nem csak azt árulta el, hogy Turinggal távoli rokonságban állnak egy 14. századi közös ős révén, de azt is, hogy a középiskolában neki is voltak homoerotikus élményei.

...illatát hogyan tudod megtapasztalni?


Mi sem egyszerűbb ennél, hiszen elárulta, milyen parfümöt használ: az Eau de Monsieur-t Annick Goutaltól. Ráadásul nem is egy különlegesen drága, vagy nehezen beszerezhető parfümről van szó, így akár a párnád is bármikor lehet Cumberbatch illatú.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.