Buli, lázadás, megtérés, kísérletezés – 7 emlékezetes magyar mozifilm magyar zenészekkel a főszerepben

buli Eltörölni Frankot! filmajánló magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október 7-től játsszák a hazai mozik az Eltörölni Frankot című új magyar filmet, amiben egy punkzenekar és egy punkzenész története elevenedik meg egy olyan korban, amikor a hatalom nem tűrte a másként gondolkozást és a lázadást. A bemutatóhoz kapcsolódva listára gyűjtöttük azokat a legemlékezetesebb hazai alkotásokat, amik moziba vitték a magyar zenészeket.

Ezek a fiatalok (1967)

A magyar beatzene, de úgy általában a magyar könnyűzene hőskorának szinte összes fontos szereplője felvonult ebben a könnyed zenés filmben az Illéstől a Metrón és az Omegán át Koncz Zsuzsáig és Zalatnay Saroltáig. Az Ezek a fiatalok története a felnövésről szól, de a film sokkal inkább a klasszikussá vált dalai és a korábrázolása miatt érdekes, mint a sztorija miatt.

Kopaszkutya (1981)

A nyolcvanas évek igazi kísérletező időszaknak számított a zenében és a filmek terén is, ennek pedig tökéletes kordokumentuma Szomjas György „áldokumentumfilmje", amiben Hobó, Deák Bill Gyula, a napokban elhunyt Póka Egon és a többiek félig saját magukat játszották el. Közben pedig egy fiktív zenekar történetén és egy zenei szubkultúra bemutatásán át generációs életérzést tudtak kifejezni a nyolcvanas évek elején.

Rocktérítő (1988)

Xantus János filmje sem klasszikus dokumentumfilm a Neurotic zenekarról és annak frontemberéről, sokkal inkább zenével és érzéki-érzékeny etűdökkel teli alámerülés a nyolcvanas évek hazai undergroundjának és Magyarországának világába, mint az alábbi részleten is látható. A film sztoriját pedig egy ponton az élet írta át merész fordulattal, Pajor Tamás önpusztító rocksztárból hívő emberré való megtérésével.

Csinibaba (1997)

A „jukebox musical" régóta virágzó filmes zsáner Hollywoodban, nálunk viszont egy olyan film vitte sikerre, ami rögtön csavart is egyet rajta. Tímár Péter rendező a Csinibabában a maga groteszk látásmódjával nyúlt a műfajhoz, és rengeteg korabeli dalt és kortárs zenészt felvonultatva tartott görbe tükröt a Kádár-korszak, és nem mellesleg a Kádár-nosztalgia elé.

Made in Hungaria (2009)

A Fenyő Miklós életének fiatalkori eseményein és a Hungária zenekar megalakulásának valós sztorijain lazán alapuló Made in Hungária először színpadi musicalként aratott nagy sikert idehaza, aztán a belőle készült, jó hangulatú és profin megvalósított mozifilm révén is. Hiába, ott nem lehet rossz a buli, ahol szól a rock and roll!

Balaton Method (2015)

Az új magyar operatőr világsztár Rév Marcell (Eufória, Malcolm and Marie, A feleségem története) nem csak fényképezte, de a rendező Szimler Bálinttal közösen írta-kitalálta is ezt a különleges zenés filmet, amely a 17 mai magyar zenekart hoz össze a Quimbytől Soerii & Pooleken át a Punnany Massifig. Az első közösségi finanszírozásból készült magyar mozifilmben minden zeneszám egy külön kis történet, élőben rögzített zenével, pazar vizuális ötletekkel, és végig különféle balatoni élményekhez kapcsolódva.

Eltörölni Frankot (2021)

A legújabb hazai zenés film egy fiktív punkzenekar fiktív frontemberének története, ami azonban nagyon is sokat merít a pártállami diktatúra korának szomorú eseményeiből. A (hazai trap színtéren saját jogon is ismert Fuchs Benjámin alakította) főhős zenében megfogalmazott lázadását ugyanis a rendszer veszélyesnek ítéli, és a legaljasabb módszerektől sem riad vissza ennek elfojtására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.