Amikor az alma nem esik messze a filmsztártól: a leghíresebb hollywoodi apa-fia párosok

filmsztár Scott Eastwood Clint Eastwood magazin apa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 20-tól játsszák a hazai mozik a Veszélyes című filmet, a főszerepben azzal a Scott Eastwooddal, aki a hollywoodi legenda Clint Eastwood fiaként tör akciósztár babérokra. Ebből az alkalomból utánanéztünk, kik voltak a leghíresebb apa-fia sztárpárosok a mozivásznon?

Kirk és Michael Douglas

Jó eséllyel minden idők leghíresebb apa-fiú színészpárosa Kirk és Michael Douglasé, hisz meglehetősen ritka, hogy egy család két egymást követő generációja is ekkora szupersztárt adjon a világnak. Márpedig Kirk Douglas a maga idejében a Spartacussal, A dicsőség ösvényeivel és A Nap szerelmesével kétségkívül az volt. És azzá vált Michael Douglas is, noha kellett neki egy kis idő, mire ki tudott lépni az apja árnyékából, és eljutott az Elemi ösztönig vagy a Tőzsdecápákig. A Túl nagy család című filmjüket már akkor forgatták, mikor mindketten az idősebb generációhoz tartoztak, és nemcsak apa és fia, de unokák is szerepelnek benne különböző ifjú Douglasek alakításában. Sőt, a zsémbes családfő feleségét is az a Diana Douglas játssza, aki az életben is Michael édesanyja — annyi a különbség a valósághoz képest, hogy az életben már több mint fél évszázada elvált Kirk Douglastől.

Jerry és Ben Stiller

Ben Stiller papája kevésbé ismert a mozivászonról, noha más területen igencsak jól cseng a neve: színpadi és televíziós komikusként évtizedek óta ott van az élvonalban. Sőt, Stiller & Meara néven még egy saját tévéshow-ja is volt édesanyjával, Anne Mearával. Amikor pedig Ben élvonalbeli színész, sőt később élvonalbeli rendező és producer is lett Hollywoodban, akkor a papa elkezdett feltűnni a filmjeiben – általában apróbb mellékszerepekben, mint a Nehézfiúk és a Zoolander esetében, majd az Agyő, nagy Ő!-ben eljött az a pillanat is, amikor apát és fiút alakított a két színész, és az életművész öregúr, Jerry adott tanácsokat a félresikerült nászútján és házasságán ügyködő görcsös Bennek.

Donald és Kiefer Sutherland

Kanada leghíresebb apa-fiú párosa (a Trudeau-k mellett) Donald és Kiefer Sutherlandé. A fiú már a nevét is a papa mozis munkássága nyomán kapta, egy Warren Kiefer nevű rendező volt ugyanis Donald élete első mozifilmjének direktora. Donald Sutherland igazi hollywoodi legenda lett, olyan filmekkel, mint a Kelly hősei, vagy legutóbb Az éhezők viadala-széria, Kiefer pedig inkább a kisképernyőn vált sztárrá Jack Bauer ügynökként. A papa is nagy rajongója a 24 című sorozatnak, ami Kiefer leghíresebb alakítását hozta el, de visszautasította a felkérést, hogy a hatodik évadban játssza el Jack Bauer apját. A két Sutherland három alkalommal is egy filmben játszott, de a Gengszterpapa, Ha ölni kell, és Forsaken című filmek közül csak utóbbiban szerepeltek közös jelenetekben.

Martin és Charlie Sheen

A Sheen família tagjainak polgári neve igazából Estevez, és itt nem csak egy, de két híres fiúról is beszélhetünk, hiszen Martin Sheen másik fia, Emilio Estevez is ismert színész lett. A két nagyobb sztár azonban Martin és Charlie Sheen, akik több filmben is játszottak együtt, legemlékezetesebb módon a Tőzsdecápákban alakítva a becsületes munkásapát és a feltörekvő brókerfiút. Épp ezért ül annyira az a poén a háborús paródiafilm, a Nagy durranás második részében, amikor megdicsérik egymást, milyen jók voltak a Tőzsdecápákban. Eközben pedig a jelenet a papa híres filmjét, az Apokalipszis mostot is megidézi.

Stellan, Alexander, Bill és Gustav Skarsgård

A svéd Skarsgårdok igazi színészdinasztiát alkotnak, hiszen az Európában és Hollywoodban is elismert karakterszínész Stellan (Dűne, Csernobil) több fia, Alexander, Bill és Gustav is erre a pályára lépett, szintén sikeresen. Közülük Alexander (True Blood, Tarzan legendája) lett igazi filmsztár, sőt szexszimbólum – a papával pedig Skandinávia leghíresebb filmrendezője, Lars von Trier különös világvége-filmjében játszottak együtt, mindketten mellékszerepet alakítva, de azt annál emlékezetesebben.

Denzel és John David Washington

A Tenet révén már igazi hollywoodi blockbuster főszerepét is eljátszotta John David Washington, aki jelenleg az egyik legfelkapottabb amerikai férfiszínész olyan további filmekkel, mint a Csuklyások: BlacKkKlansman és a Malcolm és Marie. A kétszeres Oscar-díjas színésznagyság Denzel Washington fia ráadásul csak öt éve kezdett el komolyabban foglalkozni a kamerák előtti szerepléssel, felhagyva profi sportkarrierjével.

Clint és Scott Eastwood

Január 20-tól játsszák a hazai mozik a Veszélyes című akciófilmet, a főszerepben a lassan önálló jogon is filmsztárrá váló Scott Eastwooddal. A westernhős és rendezőlegenda papára külsejében és keménységében is hasonlító színész a kamerák előtti karrierjét Clint Eastwood filmjeiben kezdte, főleg amikor az öreg nemcsak színészként, de direktorként is tevékenykedett - például a Gran Torinóban, ahol egy emlékezetes epizódszerep jutott az akkor még tejfelesszájú Scottnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.