Ő a hollywoodi frizurák sztárja - 10 érdekesség a 65 éves John Turturróról

John Turturro színész születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
65. születésnapját ünnepli Hollywood egyik legelismertebb karakterszínésze, a Nagy Lebowski őrült tekése, azaz John Turturro, akiről összegyűjtöttünk 10 olyan érdekességet, amit talán még te sem tudtál.

A furcsa neve a származásáról árulkodik.

Ugyan ő már New Yorkban született, de mindkét ágon olasz-amerikai családba. A dzsesszénekes édesanyja szülei olasz emigránsok voltak, az asztalosként és építőipari munkásként dolgozó édesapja pedig hatévesen érkezett meg Amerikába az itáliai Giovinazzóból.

Fontosak számára az olasz gyökerei.


A családban otthon olaszul beszélgettek a szüleivel, így folyékonyan beszéli ezt a nyelvet is az angol mellett. Sőt, nem csak amerikai, de olasz állampolgársággal is rendelkezik.

Ma 65 éves John Turturro Forrás: AFP/Getty Images/Dimitrios Kambouris

A rokonságában több ismert színész is található.


A fivére, Nicholas Turturro igazi hollywoodi karakterszínész, akinek a filmográfiája több mint 100 produkciót számlál, igaz, ezek nagy részében kisebb szerepeket játszott – mint a Mo' Better Blues is, ahol a két fivér a vásznon is testvéreket játszott. John Turturro unokatestvére, Aida Turturro pedig főként tévésorozatokból lehet ismerős, különösen emlékezetes módon alakította a Maffiózókban a főszereplő húgát.

Ő Spike Lee és a Coen testvérek kedvenc színésze.


A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján futott be igazán olyan filmeknek köszönhetően, mint a Szemet szemért, vagy a Hollywoodi lidércnyomás. Ezek rendezőivel, Spike Lee-vel és a Coen testvérekkel pedig azóta is rendszeresen együtt dolgozik.

Nem az olasz az a karaktertípus, ami leggyakrabban megtalálja.


Eljátszott persze többször is olasz és olasz-amerikai figurákat, de közel sem annyiszor, mint amennyiszer zsidó értelmiségi karaktert formált meg. Ő azt nyilatkozta erről, hogy a karrierje kezdetén sokszor utasított vissza olasz rosszfiú szerepeket, ezért aztán ilyenekkel már nem nagyon keresik.

Híresek a frizurái.


„Ami Meryl Streep az akcentusok számára, az John a frizurák számára" – szól a mondás Hollywoodban, annyiféle és annyira különleges hajjal lehetett őt már látni a filmjeiben. Turturro szerint pedig Donald Trump példája is mutatja, hogy mennyire fontos egy karakter számára a haj!

37 éve él boldog házasságban.


1985 óta a felesége Katherine Borowitz, aki színésznőből lett szociális-jótékonysági szervezeteknél dolgozó munkatárs. Két gyermekük született, akik az olasz gyökerek szellemében az Amadeo és a Diego nevet kapták.

Nem szeretik őt a díjak.


Noha általános közvélekedés szerint a generációjának egyik legkiemelkedőbb színművésze, számos emlékezetes alakítással, de nemhogy Oscarra, de még Golden Globe-ra sem jelölték soha. A legrangosabb elismeréseit tévésorozatokért kapta: a Monkban a főszereplő fivérét játszva kapott Emmy-díjat, az Aznap éjszaka ügyvédjének szerepe pedig Emmy-jelölést hozott számára.

Filmrendezőként is aktív.


Noha sokkal inkább a színészi, mint a rendezői karrier van előtérben számára, de már a kamerák mögött is egészen szép filmográfiát hozott össze magának. A Mac (1992), az Illuminata (1998), a Románc és cigaretta (2005) és a Bérgavallér (2013) rendezései után legutóbb az egyik leghíresebb általa játszott figura, a Nagy Lebowsky őrült tekésének önálló filmjét készítette el The Jesus Rolls címen.

Március elején újra láthatod a mozikban.


Az új Batman március 3-án debütál a magyar mozikban, ebben pedig Turturro a gothami alvilág egy gengsztervezérét játssza – méghozzá ezúttal olasz hátteret feltételezve, hiszen a figura a Carmine Falcone nevet viseli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.