Itt a húsvét, ehetjük a sonkát, de nem árt, ha tudjuk, hogy a húsvét nem (csak) erről szól

Forrás: Shutterstock -
böjt ünnepkör feltámadás húsvéti sonka mozgó ünnep húsvét Jézus Krisztus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Gergely-naptár szerint április 17-én, azaz ma van húsvét vasárnap, a nyugati kereszténység ma ünnepli Jézus Krisztus feltámadását. A katolikus egyház szerint ez a kereszténység legfontosabb ünnepe, hiszen a megváltás egyik legmeghatározóbb eseménye a Megváltó feltámadása volt.

A húsvéti egy úgynevezett mozgó ünnepkör, ezért a karácsonnyal ellentétben egészen addig nem tudjuk soha az időpontját, ameddig ki nem hirdetik, mikor kell a hosszú hétvége feketebetűs szombatját ledolgoznunk. Pedig nem is olyan bonyolult kiszámolni.

A viszonyítási alap a tavaszi napéjegyenlőség. Ez általában március 20-ára vagy 21-ére esik, idén az előbbire. Az ezután bekövetkező első holdtöltét követő vasárnapot nevezzük húsvét első napjának. Mivel aznap a Hold még csak az első negyedet töltötte, a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtölte tegnap, azaz április 16-án, szombaton volt, az azt követő vasárnap pedig ma van, ezért idén ma, azaz április 17-én van húsvét.

Az őskeresztény korban a hívek még a zsidó húsvéttal, azaz a pászkaünneppel egy napon ünnepeltek, mivel ezen a napon támadt fel a Megváltó, azonban 325-ben Nikaiában összeült az első egyetemes zsinat, és megalkották a fent leírt szabályokat.

Érted kiáltok...! Jézus feltámadása Forrás: Shutterstock


A teljes húsvéti ünnepkör – és amiről szól


A húsvétot a Nagyböjt előzi meg, mely negyven napig tartó rituális önmegtartóztatást jelent a megváltó feltámadására várva. A valóság azonban az, hogy vasárnapokon tilos a böjt – így a negyven nap böjt a beleeső vasárnapok miatt valójában negyvenhat napig tart. Ez alatt az időszak alatt a következő események történtek a Biblia szerint:

HamvazószerdaEz a Nagyböjt első napja, naptár szerint a húsvétvasárnaptól visszaszámlált negyvenhatodik nap.

Virágvasárnap
A Nagyhét – azaz a húsvétot megelőző utolsó hét – legelső napja. A hagyomány szerint Jézus virágvasárnapon vonult be Jeruzsálembe.

Nagycsütörtök
A szent három nap első napja, a Krisztus kereszthalála előtti utolsó nap, ekkor kerül sor az utolsó vacsorára.

Nagypéntek
A kereszthalál napja.

Nagyszombat
A szent három nap utolsó napja. Krisztus sírját másnap reggel üresen találják.

Húsvét
A feltámadás napja.

A húsvéti ünnepkör itt még nem ér véget, csak átalakul: pünkösdi ünnepkör lesz belőle. A húsvét utáni negyvenedik napon, azaz áldozócsütörtökön történt meg Jézus mennybemenetele, majd elérkezett a húsvét utáni hetedik vasárnap: a Pünkösd. Ez a kereszténységben a Szentlélek kiáradásának ünnepe, és ezzel zárul le véglegesen mind a megváltás, mind a tágabb értelemben vett húsvéti ünnepkör.

Mindenkinek csodálatos húsvétot, mértékkel fogyasztott finom falatokat, sok-sok vidám percet és kellemes pihenést kívánunk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.