Mindenki máshogy ünnepli a húsvétot - van, ahol nyulakra vadásznak

Forrás: Shutterstock -
kultúra Új-Zéland ünnep húsvét magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén is elérkezett a húsvét ünnepe. Valószínűleg már mindenki túl van a tojásfestésen, beszerezte a sonkát és a kalácsot, a fiúk bőszen tanulják a locsolóverseket, és minden gyerek izgatottan várja a nyuszi által tojt finomságokat.

Minden családnak megvannak a maga húsvéti hagyományai. Festett tojás, locsolkodás, csokinyuszi, ünnepi ebéd a családdal, fészekrakás a kicsikkel, hogy a nyuszi tudja, hová kell tenni az ajándékokat. Megvannak a jól bejáratott locsolóverseink, amelyeket azóta kívülről fújunk, amióta megtanultunk beszélni, és ezeknek a pajzánabb verziói is, amelyekkel fantasztikusan el lehet képeszteni a családtagjainkat.

Azonban az, ami számunkra ünnepivé varázsolja ezt a néhány napot, máshol nem feltétlenül jól bejáratott szokás. Épp ezért kiválasztottunk olyan kultúrákat, amelyekben teljesen más teszi ünneppé az ünnepet. Te ismerted ezeket a szokásokat?

Amerikai Egyesült Államok

Kezdjük egy könnyűvel. Valószínűleg mindenki látott már olyan amerikai filmet, amelyben szerepet kapott a húsvét, így azt tudjuk, hogy az ő ünneplésük kevésbé különbözik a miénktől. Az emberek elmennek a templomba, tojást festenek és rengeteg édességet esznek. A főbb különbségek, hogy náluk hagyomány az elrejtett műanyag tojások megkeresése, és nincs locsolkodás. Mondjuk, ha választani lehetne a tojásvadászat és aközött, hogy a nyakunkba zúdítsanak egy vödör vizet, valljuk be: szívesen cserélnénk.

Az USA-ban hagyomány a tojásvadászat Forrás: Shutterstock

Olaszország, Firenze

Firenzében vagy egy 350 éves húsvéti hagyomány, amit a "kocsi felrobbantásaként" lehetne fordítani. Ez lényegében annyit tesz, hogy egy tűzijátékokkal megrakott díszes kocsit színes, 15. századi jelmezekbe öltözött emberek vezetnek végig a városon, majd megállnak a dóm előtt. A firenzei érsek ezután megtartja a húsvéti misét, közben pedig meggyújtja a hosszú kanócot, amely kivezet a kocsiban található tűzijátékhoz, és fényes robbanásokkal kápráztatja el az ott lévőket. A hagyomány még az első keresztes hadjáratra vezethető vissza, és a jó termést hivatott biztosítani.

Firenze városában kocsit robbantanak Forrás: Anadolu Agency via AFP/Carlo Bressan

Új-Zéland

Az új-zélandi hagyományok számunkra egészen bizarrnak tűnhetnek. Ugyanis a nagy húsvéti nyuszivadászat során vadászok százai gyűlnek össze Alexandra városában, hogy nyulakra vadásszanak. No nem úgy, ahogy az amerikai kisgyerekek vadásznak műanyag tojásokra, hanem igazi vadászok vadásznak igazi nyuszikra. És hogy mire jó ez a kegyetlennek tűnő hagyomány? A cél, hogy visszaszorítsák a környezetre negatívan ható nyúlpopulációt a normális keretek közé, amire azért van szükség, mivel a nyulakat kártevőknek és "pestisfarmoknak" tekintik a régióban.

Új-Zélandon húsvétkor nincsenek biztonságban a nyulak Forrás: Shutterstock

Franciaország

A franciák húsvét hétfőn valami egészen egyedülállót tesznek. Bessières városában önkéntesek gyűlnek össze, majd készítenek egy hatalmas omlettet. Többezer tojást törnek fel, és sütnek meg, hogy elkészítsék a gigantikus ételt. Hogy miért teszik ezt? Örök rejtély...

Bessièresben óriás omlettel ünneplik a húsvétot Forrás: AFP/Remy Gabalda

Norvégia

A húsvét időszaka a norvégoknál pont ideális arra, hogy az ember bekuckózzon egy faházba, és pihenjen, miközben krimit olvas - vagy néz a tévében. A hagyomány állítólag 1923-ban kezdődött, amikor egy könyvkiadó épp egy új krimijét reklámozta az újságok címlapjain. Mivel az emberek számára nem volt egyértelmű, hogy egy könyvet reklámoznak, és nem egy valós eseményt írtak le, hatalmas érdeklődés övezte - így pedig új hagyomány született. Az pedig külön bónusz, hogy Norvégiában olyan hosszúra nyúlik az ünnep, hogy bőven van idő pihenésre és olvasásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.