Csak meztelen férfiak látogathatják ezt a szigetet

Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Satoshi Oga -
belépés engedély meztelen férfiak sziget
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Okinosima egy japán sziget, egy szent hely, ahova csak férfiak tehetik be a lábukat.

A Fukuokától körülbelül 70 kilométerre lévő Okinosima arról a sintó szentélyről híres, amelyet a 17. században építettek a sziget a délnyugati részén. A II. világháború idején stratégiai fekvése miatt egy kisebb bázist épített oda a japán hadsereg, a sziget azonban szent helynek számít, ahová csak férfiak tehetik be a lábukat.

A nemi diszkrimináció állítólag a nők menstruációjára vezethető vissza, mivel a vér a sintó vallásban tisztátalannak számít - írja az Origo.

Okinosima Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Satoshi Oga

Korábban egyszer egy évben, május végén 200 kisorsolt jelentkezőnek engedélyezték a sziget meglátogatását, előtte azonban teljesen le kellett vetkőzniük egy megtisztulási szertartáshoz.

A szigetről nem vihettek magukkal emléktárgyat, és nem is beszélhettek ottani élményeikről senkinek.

Noha Okinosimát 2017-ben a világörökség részének nyilvánította az UNESCO, turisták most sem látogathatják. Sőt, a magántulajdonban lévő szigeten 2018-tól tovább szigorították a belépést, és az évi egyszeri zarándokutakat is megszüntették. Így most csak a szentély papjai tehetik be oda a lábukat, mások pedig csak kivételes engedéllyel léphetnek be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.