Nem tartotta magát költőnek - 109 éve született Weöres Sándor

Forrás: MTI/Zinner Erzsébet -
Weöres Sándor magazin évforduló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." /Weöres Sándor/

Weöres Sándor 109 évvel ezelőtt, 1913. június 22-én látta meg a napvilágot. A mai napig megkerülhetetlen alakja irodalmunknak, ő alkotta meg a táncoló Bóbitát és a galagonya izzó ruháját, amit minden kisgyerek kívülről fúj, de még a felnőttek is képtelenek elfelejteni, hiába múlt el már rég az óvodás időszak.

Bár mindenki tisztában van azzal, hogy ki az a Weöres Sándor, a többség szemében csupán úgy van meg, mint a költő, aki jó, ritmusos gyerekversikéket írt, pedig ennél sokkal több volt és van benne a mai napig. Születésnapja alkalmából összeszedtünk róla néhány olyan érdekességet, amiket valószínűleg még nem hallottál az egyik legnagyobb költőnkről.

Nem tartotta magát költőnek

Weöres, bár a külső szemlélő egyértelműen költőnek nevezné, nem tartotta magát annak. Saját elmondása szerint ő kísérletező volt, valamiféle átmenet költő és kutató között. És az, amit ő csinált, nem költészet volt, hanem kutatás.

Weöres Sándor költő otthonában Forrás: MTI/Zinner Erzsébet

Nem is feltétlenül akart költő lenni

Anyja fedezte fel tehetségét, és ő osztotta rá a költőzseni szerepet. Bár Weöres ezt látszólag elfogadta, 1974-ben ezt mondta: "tulajdonképpen anélkül, hogy valaha is költő akartam volna lenni, úgy bennragadtam a költészetben, mint számomra egyetlen lehetőségben". Más leveleiből is kitűnik, hogy a költőlétet már kamaszként is egyfajta teherként élte meg.

Apjával nem volt felhőtlen a kapcsolata

Apjával nehezebb volt a kapcsolata. Az első világháború után kényszernyugdíjazták, ezután elsősorban a gazdálkodás foglalkoztatta. Nem tudott azonosulni fiának koravénségével és folyamatos betegeskedésével. A költőlétet pedig haszontalannak érezte. Nem értette fiának életvitelét, hogy nappal alszik, az éjjelt pedig cigarettázással és a verseivel tölti. Weöres érettségi után egy levelében ezt írta: "olyan mérgezett a helyzetem, hogy már aludni is csak hajnal-felé tudok, lélekzet-elakadásokra riadozok föl félálomból egy éjjel néha hússzor is, bróm és egyebek dacára. Reggeltől estig más-valaki dühének cérnaszálán függök kisgyerek-korom óta, bármiért is dühös, mindig rajtam tölti ki a dühét az apám, ezért is vagyok olyan, amilyen és ez rondít bele most is nap-mint-nap az életembe."

Weöres és az alkohol

Weöres egész életében szoros kapcsolatot ápolt az alkohollal. Felesége, Károlyi Amy már házasságuk kezdetétől próbálta óvni férjét a szesztől - és az ivásra buzdító barátoktól. Előfordult, hogy Amy elzárta előle az alkoholt, de olyan is volt, hogy Weörest zárta be a lakásba. A költőt azonban semmi sem állíthatta meg. Egy alkalommal például úgy járt túl felesége eszén, hogy a ház előtt dolgozó munkásokkal hozatott bort, amit az ablakon adtak be neki.

Weöres Sándor - Károlyi Amy költő házaspár Forrás: Fortepan / Németh László Társaság

A teljesség felé

Weöres életszemléletét, és azt, hogy közel sem csupán gyerekverseket írt, mi sem mutatja jobban, mint A teljesség felé című műve, amelyből látszik, hogy Weöreshöz közel állt a keleti kultúra és gondolkodásmód. Itt jelenik meg a költő gondolkodó remete és komoly filozófus arca. A mű olyan, mint egy kis bölcsesség-csomag, az egyik legtökéletesebb füveskönyv.

"Hamvas Bélának, mesteremnek, köszönöm, hogy megírhattam ezt a könyvet: ő teremtett bennem harmóniát. E könyv arra szolgál, hogy a lélek harmóniáját megismerhesd, és ha rád tartozik, te is birtokba vehesd. Az itt következők nem újak, nem is régiek: megfogalmazásuk egy kor jegyeit viseli, de lényegük nem keletkezett és nem múló. Aki a forrásvidéken jár, mindig ugyanez virágokból szedi csokrát."" - írja a könyv előszavában. A műben pedig az alábbiakhoz hasonló írások találatók:

Tíz lépcső

Szórd szét kincseid – a gazdagság legyél te magad.
Nyűdd szét díszeid – a szépség legyél te magad.
Feledd el mulatságaid – a vígság legyél te magad.
Égesd el könyveid – a bölcsesség legyél te magad.
Pazarold el izmaid – az erõ legyél te magad.
Oltsd ki lángjaid – a szerelem legyél te magad.
Űzd el szánalmaid – a jóság legyél te magad.
Dúld fel hiedelmeid – a hit legyél te magad.
Törd át gátjaid – a világ legyél te magad.
Vedd egybe életed-halálod – a teljesség legyél te magad.

Ha szeretnél még többet megtudni költőkről és írókról, ebben a cikkben írtunk Andersenről, itt elolvashatod a költészet napjára összegyűjtött verseket, itt pedig Márai Sándorról tudhatsz meg érdekességeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.