Márai Sándor igaz szerelme a titokzatos „L” volt, mégis viszonya volt két híres színésznővel is

Matzner Ilona Tolnay Klári kultúra irodalom Márai Sándor magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Márai Sándor az irodalmi élet egyik legizgalmasabb személyisége, akinek nemcsak az írói munkásságáról, hanem szerelmi életéről is bőven van mit beszélni. Felesége mindvégig kitartott mellette, de az írónak mégis szüksége volt titkos románcokra, szeretőkre.

Márai Sándor 1900 áprilisában született Kassán. A mai napig rengetegen olvassák, művei az elmúlt húsz esztendőben reneszánszukat élik. Igaz, már 1930 és 1940 között is a legnevesebb írók közé sorolták, de miután 1948-ban emigrált, gyakorlatilag eltávolították írásait az irodalmi életből, és csak halála után vált ismét népszerűvé. A végrendeletében arról írt, hogy felesége rendelkezzen a munkái felett, de a sors számukra más forgatókönyvet írt.

Hűséges felesége, Lola

A kapcsolatuk Matzner Ilonával, azaz Lolával kalandosan indult. A legendák szerint egy fagylaltevő versenyen ismerkedtek meg, de családjaik ismerték egymást, hiszen Ilona édesapja lapkiadással foglalkozott, és Márai korábban dolgozott nála. A szülők nem támogatták a hirtelen jött házasságot, így Márainak nem maradt más hátra: meg kellett szöktetnie szíve választottját. 1923-ban összeházasodtak, és hatvanhárom évig, Lola haláláig együtt maradtak. Kapcsolatuk mindig viharos volt. Igaz, Lola nyugalma jó hatással volt az íróra, mégis sokszor kevésnek bizonyult ahhoz, hogy Márai temperamentumát csillapítsa.

Több, mint 10 évvel később, 1936-ban számos problémával küzdöttek a házasságukban, és egy ideig külön is éltek egymástól. Úgy tűnt, hogy sikerült megoldani a nézeteltéréseiket, mert Márai egyházi kereteken belül is feleségül vette Lolát, ezzel pedig megvédte zsidó származású szerelmét.

Márai Sándor és Lola Forrás: mnsz.hu

Három évvel később óriási tragédia érte őket: első közös gyermekük, Kristóf pár héttel a születése után vérzékenységben meghalt.

Kisfia elvesztése miatt Márai múlhatatlan fájdalmat érzett, és ez csak akkor enyhült, amikor 1944-ben megismerkedett az akkor hároméves Babócsay Jánoskával. Lolával az emigráció mellett döntöttek, a kisfiút végül örökbe fogadták, és 1948-ban elhagyták az országot.

Titkos szereleme: Mezei Mária

Mezei Mária ünnepelt színésznő volt, és épp egy sikertelen házasságból lépett ki, amikor megismerkedett Máraival. Szerelem volt első látásra, hiszen az írót is elbűvölte a gyönyörű, tehetséges színésznő. Nehéz volt viszonyukat életben tartani, mert csak különböző trükkök és titkos találkozók árán tudtak együtt lenni.

Ha kellett, akkor képesek voltak ugyanabban a szállodában, más emeleten megszállni, hogy titokban, éjszaka átosonhassanak egymáshoz.

Mezei Máriának ő volt a nagybetűs szerelem, és sokáig remélte, hogy végül őt választja, de Márai mindvégig kitartott Lola mellett.

Forrás: Barabás Tamás - Mezei Mária könyv

A Duna-parton lett szerelmes Tolnay Kláriba

A színésznőt megbabonázta a nála idősebb, tapasztaltabb Márai, akivel a Vígszínházban ismerkedtek meg. Sokszor a Duna-parton randevúztak, ahol mély beszélgetéseket és elmélkedéseket folytattak. A legendák szerint Márai teljesen odavolt Tolnayért, míg a színésznő inkább felnézett rá és rajongott érte. Miután Márai öngyilkos lett, kiderült, hogy több verse is Tolnay Klárihoz szólt.

Tolnay Klári Forrás: tolnayklariemlekhaz.hu

A titokzatos „L"

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha Márai szívét más nők is megdobogtatták, akkor miért nem vált el Lolától? Márai halála után azonban derült ki, hogy Lola hűsége és bizalma számára mindennél többet jelentett. Lola kivételesen művelt nő volt, aki méltósággal kezelte az író miatt elszenvedett megaláztatásokat. Márai verseiben és naplójában is csupán „L"-ként jegyzi őt: ezekben arról ír, hogy mit jelentett neki a felesége; akárhányszor vétett, Loláról sosem mondott le véglegesen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.