Oscar-díj film női rendező Amerikai pszicho magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg fantasztikus és mára kultikussá vált filmet köszönhetünk női rendezőknek. Talán a te kedvenced is köztük van, és nem is sejtetted, hogy ki állt a történet mögött. Épp ezért összegyűjtöttünk párat, amelyekről valószínűleg kevesen tudták, hogy nő rendezte.

Spinédzserek (1995)

Jó, ez talán sejthető volt. Valószínűleg nagyon kevés olyan ember van, aki még sose látta, pláne, aki sose hallott volna erről a filmről. A Jane Austen Emmájából készült filmet Amy Heckerling rendezte 1995-ben, és minden benne van, ami ahhoz kellett, hogy az 1990-es években hatalmas sikert arasson, mára pedig igazi klasszikussá váljon. Van benne szerelem, szex, fiatalok, humor, divat és a korszak legnagyobb sztárjai közül többen is szerepet kaptak benne. Heckerling mellett Alicia Silverstone, Brittany Murphy és Paul Rudd is hozzájárult ahhoz, hogy minden idők egyik legjobb tinifilmje megszülethessen.

Spinédzserek: a filmet Amy Heckerling rendezte 1995-ben Forrás: Collection ChristopheL via AFP/PARAMOUNT/Paramount

Wonder Woman (2017)

A Patty Jenkins által rendezett film nemcsak azért kiemelkedő, mert egyébként is egy szuper és izgalmas történetet vitt filmvászonra, hanem azért is, mert ez az első olyan szuperhősfilm, amelynek női főszereplője van. Emellett ez a második olyan film, amelynek nő a főszereplője, és a költségvetése meghaladta a 100 millió dollárt: ennek a filmnek volt a legnagyobb bevétele a nyitónapon a nők által rendezett filmek közül.

Wonder Woman az első szuperhősfilm, amelynek női főszereplője van Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Atlas entertainment / Cruel & Unsual films / DC Entertainment / Warner Bros/Atlas Entertainment / Cruel & Un

Amerikai pszicho (2000)

Fogadjunk, hogy meglepődtél. Az Amerikai pszicho társírója és rendezője, Mary Hannon egészen biztos, hogy maradandó nyomot hagyott a nézők lelkében. Mary Hannon mellett ráadásul még egy nő, Guinevere Turner írta a mára kultfilmmé vált művet.

A Christian Bale főszereplésével készült film mára megkerülhetetlen pontja lett a filmművészetnek, bár eleinte az író, Bret Easton Ellis nem gondolta, hogy a regényből filmet kellene készíteni. Mégis, végül nagyra értékelte, hogy a film tisztázta azt a túlzó, szatirikus humort, amit sokan összekevertek a nőgyűlölettel.

Az Amerikai pszicho, amely Christian Bale főszereplésével mára megkerülhetetlen pontja lett a filmművészetnek Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Am Psycho productions / Edward R Pressman film / Lions Gate films / Muse productions/Am Psycho Productions / Edward R

A Babadook (2014)

Jennifer Kent kísérteties filmje egy szingli anya történetét mutatja be, akinek a férje a közelmúltban halt erőszakos halált. A fia viselkedési problémákkal küzd, agresszív és retteg egy szörnytől, akiről azt állítja, hogy a házukban lakik. Természetesen idővel kiderül, hogy a szörny nem a gyerek képzeletének szüleménye, hanem valóságos. Babadook nemcsak egy szörny, hanem az anyai félelmek metaforájává válik, ez pedig csak még brutálisabbá teszi a filmet.

A Babadook az anyai félelmek metaforájává vált Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/Causeway Films/Causeway Films

A bombák földjén (2008)

Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmben nem riadt vissza a vértől, hanem egy igazán érzékletes és lebilincselő képet ad a nézőknek a háborúról. Ezzel a filmmel Bigelow lett az első nő a történelemben, aki megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A film emellett is számos díjat nyert, megkapta a legjobb film, a legjobb filmvágás, a legjobb hangvágás, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb hangkeverés díját is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.