királyi család gyíkember magazin összeesküvés-elmélet dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberek egy része imádja az összeesküvés-elméleteket. A világunk ma már úgy működik, hogy ha felröppen egy hír, hogy valahol történt valami, mérget lehet rá venni, hogy hamarosan megjelennek azok a teória gyártók, akik szerint nem úgy volt, hanem máshogy, mások pedig meg vannak győződve arról, hogy nem is volt semmi.

A legnépszerűbb elméletekkel már mindenki találkozott: a Föld lapos, a gyíkemberek át akarják venni a hatalmat az emberiség felett, több sztárról terjednek pletykák, miszerint évekkel ezelőtt meghaltak, és egy hasonmás lépett a helyükre. A holdraszállás meg se történt, a Balaton pedig nem létezik.

Hogy tovább kényeztessük az összeesküvés-elméletek rajongóit, összegyűjtöttünk néhányat, és már csak azt kell eldönteni, melyik az igaz és melyik baromság.

A mátrixban élünk

Néhány összeesküvés-elmélet hívő úgy gondolja, valójában egy szimulációban élünk, pont úgy, mint a Mátrix című filmben. A hívők fórumokon tárgyalják az állítást igazoló bizonyítékokat. Többek között meggyőződésük, hogy vannak "háttérszereplők", akik soha nem öregednek meg, és mindig máshol, más időben tűnnek fel, teljesen véletlenszerűen.

A tudósok egyébként úgy vélik, még akár igaz is lehet az, hogy lehetséges szimulációban élni, ez azonban egyelőre csak egy távoli elmélet.

Néhányan úgy gondolják,valójában egy szimulációban élünk, pont úgy, mint a Mátrix című filmben Forrás: Entertainment Pictures/(©) Copyright 1999 by ROADSHOW FILM LIMITED./Roadshow Film Limited

A királyi család tagjai alakváltó gyíkemberek

A BBC korábbi műsorvezetője, David Icke és sokan mások is meg vannak győződve arról, hogy az Egyesült Királyság, de egyébként az összes többi királyi család a világban az Illuminátusokhoz tartozik, és azért kapták a hatalmukat, mert emberi őseik idegenekkel párosodtak. Icke állítása szerint ez megmagyarázza, hogy miért foglalkoztatja annyira királyi sarjakat, hogy "tisztán" tartsák a vérvonalukat. Továbbá Icke ahhoz is ragaszkodik, hogy beszélt olyan emberekkel, akik láttak királyi családtagokat gyíkemberré változni, majd vissza.

J. K. Rowling nem létezik

Nina Grünfeld filmrendező indította el az elméletet, miszerint Rowling nemes egyszerűséggel nem létezik. Ezt pedig azért gondolja így, mivel az írónő túl sikeres lett a Harry Potter könyvek miatt. Grünfeld 2005-ben azzal érvelt, hogy lehetetlen az, hogy megírta azt a hat vastag könyvet, amit lefordítottak nem kevesebb, mint 55 nyelvre, majd 250 millió példány el is kelt belőlük, ráadásul túl rövid idő alatt írta meg ezeket a könyveket.

Grünfeld szerint az igazság az lehet, hogy J. K. Rowling csupán fedőnév, és egy egész csapat dolgozott a könyveken, a Nancy Drew-történetekhez hasonlóan.

Grünfeld azzal érvelt, hogy lehetetlen az, hogy megírta azt a hat vastag könyvet Forrás: AFP/Shaun Curry

A madarak nem léteznek

Ez egy kakukktojás, mivel nem igazi összeesküvés-elméletről van szó, hanem inkább egy performanszról. 2017-ben Peter McIndoe kezdte terjeszteni, hogy a madarak valójában nem léteznek, hanem az Egyesül Államok kormánya által gyártott megfigyelő drónok. Nagyon figyelt a részletekre, és valós tüntetéseket szervezett, hidertőtáblákat vásárolt, és több helyen megjelenítette a csoport követeléseit.

A célja azonban az volt ezzel, hogy rámutasson, mennyire hiszékenyek az emberek, és hogy parodizálja a félretájékoztatás hatásosságát. McIndoe tükröt akart tartani Amerikának az internek korszakában.

A madarak valójában nem léteznek, hanem az Egyesül Államok kormánya által gyártott megfigyelő drónok, hirdeti ez a plakát Forrás: Shutterstock

A dohányzás káros?

Újabb kakukktojás, hiszen ami ebben a történetben összeesküvés-elméletnek indult, később kiderült, hogy kivételesen igaza volt a teória híveinek. Ez pedig, hogy a dohánygyárak évtizedeken keresztül elrejtették az arról szóló bizonyítékokat, hogy a dohányzás mennyire káros az egészségre.

Az igazság pedig, hogy az 1950-es évek elején a statisztika kimutatta az összefüggést a dohányzás és a tüdőrák között, de csak az 1990-es évek végén ismerte el a Philip Morris, hogy a dohányzás valóban rákot okozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.