50 éves lett Thandiwe Newton, akinek zaklatással és evészavarokkal is meg kellett küzdenie

Thandie Newton Thandiwe Newton színésznő film Ol Parker mozi magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három évtized után javította ki a helytelenül írt nevét, afrikai hercegnő a származása szerint, a férje rendezte a Mamma Miát, és már a kislánya is filmsztár. 50. születésnapját ünnepli a különleges szépségű angol színésznő Thandiwe Newton, ebből az alkalomból pedig összegyűjtöttünk róla egy nagy adag érdekességet.

Három évtized után javította ki a nevét.

Thandie, vagy Thandiwe? Ne csodálkozz, ha inkább az előző néven emlékszel a színésznőre, ugyanis 30 éven át Thandie Newton néven szerepelt a filmekben. Az eredeti neve viszont Thandiwe, ami afrikai eredetű keresztnév, és azt jelenti, hogy „szeretett". A színésznő még iskoláslány korában kezdte magát inkább Thandie-nek hívni, mert ő volt az egyetlen színesbőrű, ráadásul ateista diák egy katolikus angol lánygimnáziumban, és megpróbált britebbnek tűnni. Így amikor a karrierjét kezdte, akkor is a Thandie-t használta, de aztán 2021-ben megelégelte a dolgot, és azóta ragaszkodik az eredeti Thandiwe-hez.

Hercegnői a származása.


Az édesapja angol, az édesanyja pedig zimbabwei, konkrétabban a bantu nyelvet beszélő sona népcsoport tagja. A sonák között a családja pedig olyan előkelő származásúnak számít, hogy Thandie Newton igazából afrikai hercegnőnek is tekinthetné magát.

Thandie Newton igazából afrikai hercegnőnek is tekinthetné magát Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A gyerekkora Afrikában telt.


Londonban született, de rögtön utána a családjuk Zimbabwéba költözött. Itt éltek néhány éven át, és aztán a politikai helyzet vészessé válása, valamint az öccse születése miatt költöztek vissza Angliába.

Táncosként kezdte.


Kezdetben nem a színészkedés érdekelte, hanem a tánc. Tehetséges táncosnak is számított, és neves intézményekbe járt növendékként, de aztán egy hátsérülés véget vetett táncosnői álmainak.

A színészi karrierje építése közben elvégezte a cambridge-i egyetemet.


Élete első filmszerepét 19 évesen játszotta a Flört című filmben. Utána Amerikába költözött a karrierje építése érdekében, de az erős angol akcentusa miatt nem eleinte nem kapott sok szerepet. Visszatért Angliába, és miközben elkezdett brit produkciókban szerepelgetni, úgy mellékesen elvégezte a világ egyik leghíresebb egyetemét, a Cambridge University-t antropológia szakon.

A karrierje kezdetén zaklatással és evészavarokkal is meg kellett küzdenie.


Kezdő színésznőként készült róla egy olyan felvétel, amikor egy szereplőválogatáson erősen szexualizált helyzetben, a testéből sokat mutatva kellett eljátszania egy jelenetet. Az ilyen felvételeknek elméletileg sosem volna szabad kikerülnie a produkciótól, de ezt a videót a rendező évekkel később is mutogatta másoknak, és zsarolta vele Newtont. Nem függetlenül ettől az esettől a pályája kezdetén bulimiával is küzdött, de szerencsére idővel mindkét nehéz ügyön sikerült úrrá lennie.

A férje rendezte a Mamma Miát.


1998 óta a filmrendező és forgatókönyvíró Ol Parker a férje, aki többek között olyan filmek alkotójaként ismert, mint az Egy szoknya, egy szoknya, a Most jó, vagy a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba. A legutóbbi rendezését pedig még el is csípheted a mozikban, hiszen ő vezényelte le George Clooney és Julia Roberts új romantikus vígjátékának, a Beugró a paradicsomba forgatását is.

Thandiwe Newton és férje, Ol Parker Forrás: AFP/Lucy Nicholson

A kislánya is filmsztár.


A férjével három gyerekük született, Ripley, Booker Jombe és Nico. Ripley-t az Alien-filmek főhősnője után nevezték el, Nicót pedig a Velvet Underground rockbanda énekesnője nyomán. Nico Parker pedig már saját jogon is kis filmsztár: többek között a Dumbó és Új múlt mozifilmekben, vagy A harmadik nap sorozatban is láthattad.

A kislánya, Nico Parker is filmsztár Forrás: AFP/Valerie Macon

A legtöbb díjat robotként kapta.


A karrierje egyik legfontosabb szerepét a Westworld című sorozatban játszotta Maeve szerepében, aki egy emberi formára tökéletesen hasonlító android. Ezért az alakításáért Newton elnyerte az Emmy-díjat, és Golden Globe-ra is jelölték, több más elismerés mellett.

Kémjátszmában láthatod.


A Westworld mellett legutóbb A múlt pengéi című filmben láthatta őt a nagyközönség, ami két egykori kém és szerető közötti játszmát mutatott be Chris Pine és Newton közreműködésével. Emellett a hangja is hallható új produkciókban: a Hormonokkal túlfűtve tévésorozatban ő szinkronizálja Monát, de a jövőre érkező új Csibefutam-filmben is ő szólaltatja meg az egyik karaktert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.