A saját anyja próbálta meg elcsábítani: ezek a filmek ma már nem készülhetnének el

Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/Universal Pictures/Universal Pictures -
magazin Brian élete Vissza a jövőbe filmek Pocahontas Lolita
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ folyamatosan változik. Változnak a trendek, változik az emberek hozzáállása bizonyos témákhoz, ez pedig Hollywoodot is arra kényszeríti, hogy folyamatosan naprakész legyen, és együtt változzon a világgal.

Vannak filmek, amelyek hiába számítanak ma már klasszikusnak, a cselekmény gyakran igen túltolt, tiszteletlen bizonyos emberekkel vagy csoportokkal szemben, vagy csak annyira elborult, hogy eredeti formájában ma már valószínűleg senki nem vinné filmvászonra. Ezekből a filmekből gyűjtöttünk most össze párat.

Brian élete (1979)

Monty Python mára már alapműnek számító filmje, a Brian élete nagy botrányt kavart a katolikus körökben. Brian szorosan kötődik Jézus Krisztushoz, mivel ugyanazon a napon, ugyanabban az időben született. Bár a film készítői állították, hogy egyáltalán nem Istenből és Jézusból akartak gúnyt űzni, hanem a vallási fanatizmusból, sokan megvádolták őket istenkáromlással. A filmet, mint tudjuk, végül bemutatták a moziban, és a sok vallásos ember tiltakozása ellenére is hatalmas sikert aratott, és még több mint negyven évvel később is rengetegen imádják.

Sokan megvádolták őket istenkáromlással Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/HandMade Films/Handmade Films

Pocahontas (1995)

Sok, a kilencvenes években született gyerek kedvenc meséje ez a Disney-klasszikus, ami az amerikai őslakosok és az ő földjükre érkezett első fehér emberek közötti kapcsolatról szól. A rajzfilm Pocahontas, az indián nő és John Smith, a fehér férfi szerelméről szól, amivel az a legnagyobb baj, hogy teljesen máshogy ábrázolja az őslakosok és a telepesek közti konfliktusokat. A Pocahontas már az 1995-ös megjelenésekor is ellentmondásos volt, mivel a cég komoly vitákat folytatott a történet pontosságával kapcsolatban.

A vélemények a film megjelenésekor is ellentmondásosak voltak, és a cég komoly vitákat folytatott a történet pontosságával kapcsolatban Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Walt Disney Pictures/Walt Disney Pictures

Vissza a jövőbe (1985)

Valószínűleg most sokan felszisszennek, hiszen mégis mi baj lehet az 1980-as évek legnagyobb kasszasikerével? Bár a mai napig rengeteg rajongója van a filmnek (nem véletlenül), a film története mégis megkérdőjelezhető, mivel, akárhogy nézzük, a vérfertőzés határát súrolja. A főszereplő Marty McFly édesanyjának a fiatalabb verziója megpróbálja őt elcsábítani, ami igen szürreálissá teszi a filmet.

A film története a vérfertőzés határát súrolja Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/Universal Pictures/Universal Pictures

Lolita (1962)

A már eleve cenzúrázva megjelent Lolita című dráma Nabokov regényének az adaptációja, amelyben nyíltan szó van a pedofíliáról, ráadásul az elkövető szemszögéből ismerhetjük meg a történetet, aki Dolores "Lolita" Haze mostohaapja. A film megjelenése hatalmas botrányt váltott ki, ezért sok helyen megvágták, a rendező, Stanley Kubrick pedig kijelentette, hogy ha sejtette volna, hogy ekkora botrányt okoz, el sem készítette volna a filmet. A Lolitát játszó kislány szexualizálását rosszallták, mivel a filmben ezzel elvették a figyelmet a történet mélyebb rétegeitől és a valódi bűnösről.

A Lolitát játszó kislány szexualizálását rosszallták Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Seven Arts Production/Seven Arts Production

Én és én meg az Irén (2000)

A film egy mentálisan beteg katonáról (Jim Carrey) szól, aki összeomlik, aminek hatására másik személyisége is a felszínre tör. Amikor megjelent a film, sokan bírálták a skizofrénia és a mentális betegségek rovására elsütött viccek miatt, a Mentális Betegségek Nemzeti Szövetsége pedig megkérte Carrey-t és a stúdiót, hogy adjanak ki egy nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy a film semmilyen módon nem ábrázolja pontosan a mentális betegségeket. A film sokak szerint volt érzéketlen és sértő a mentális betegségben szenvedőkkel szemben, ma pedig már nem valószínű, hogy elkészülhetne egy hasonló hangvételű film.

A film sokak szerint volt érzéketlen és sértő a mentális betegségben szenvedőkkel szemben Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Twentieth Century Fox Film Corporation/Twentieth Century Fox Film Corpo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.