30 érdekesség a 30 éves Vissza a jövőbe című kultfilmről

kultikus film mozi Vissza a jövőbe
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1985-ben mutatták be először, e héttől pedig újra játsszák a magyar mozik a Vissza a jövőbe első részét — melynek folytatásában ráadásul épp 2015 októberébe utaznak a szereplők, így különösen aktuális, hogy megosszunk a filmekről egy csomó érdekes információt kedves olvasóinkkal.

1. A világ legnagyobb filmes adatbázisa, az IMDb látogatóinak szavazatai alapján a Vissza a jövőbe minden idők legjobb filmjeinek listáján a 47. helyen áll.

Forrás: Facebook/Back To The Future

2. A film egy Oscar-díjat is nyert a legjobb effektekért, két további kategóriában (forgatókönyv, zene) pedig jelölést kapott.

3. Eredetileg más játszotta volna Marty McFly-t: olyannyira, hogy el is kezdték a forgatást Eric Stoltzcal a főszerepben. Négy hét felvételei után azonban nem voltak elégedettek vele, így lecserélték arra a Michael J. Foxra, aki korábban az első számú jelölt volt, csak tévés elfoglaltságai miatt akkor még nem tudta elvállalni a szerepet.

4. Fox tévészerepe viszont még ekkor is megvolt, így speciális megállapodást kötöttek, melynek értelmében a film forgatása nem zavarhatta meg a színész párhuzamosan zajló tévés forgatását. Ezért aztán a film nagy részét este és éjszaka vették fel, a napfényes jeleneteket hétvégéken — Michael J. Fox pedig teljesen kimerült a végére.

5. Ugyan Michael J. Fox tudott gördeszkázni már a film előtt is, de a híres gördeszkás jelenetben nem ő látható, hanem egy kaszkadőr végzi az igazi mutatványt. Aki szintén beugró volt, hisz az eredetileg szerződtetett kaszkadőr még Eric Stoltzhoz passzolt, aki jóval magasabb volt Foxnál.

Forrás: Youtube

6. A film alkotói szerint a siker egyik titka az lehetett, hogy a Vissza a jövőbe szórakoztató és vicces módon tudott beszélni egy olyan alapvető pszichológiai jelenségről, mint az Ödipusz-komplexus — hisz a történetében egy anya vonzódni kezd a múltba visszautazó fiához, aki így az apja vetélytársává lesz.

7. A Vissza a jövőbe 19 millió dollárból készült, és közel 400 millió dolláros bevételt hozott a bemutatása után a mozikban, amivel abban az évben a legsikeresebb filmmé tudott válni.

8. A magyar bemutatóra bő két évvel az amerikai után került sor, 1987. október 15-én.

9. A filmhez kétszer is készült magyar szinkron, 1987-ben és 2002-ben. A két főszereplő szinkronhangja mindkét esetben Rudolf Péter és Rajhona Ádám volt, de a többi karakter esetében akadtak bőven változások.

Vissza a jövőbe Forrás: Facebook/Back To The Future

10. A Vissza a jövőbe-trilógiából készült tévésorozat is: egy gyerekeknek szóló animációs széria 1991 és 1993 között.

11. Sőt videojáték is, ami most, a 30. évfordulóra jelent meg, méghozzá az eredeti szereplők hangjaival.

12. Christopher Lloyd többször is nyilatkozta, hogy mindig szeretett volna egy negyedik részt is, amiben Marty és a Doki az ókori Rómába mennek vissza.

13. A film alkotói, Bob Gale (forgatókönyvíró) és Robert Zemeckis (forgatókönyvíró és rendező) a bemutató után kaptak egy köszönőlevelet John DeLoreantól, amiért az ő autómárkáját használták a filmben. Amihez egyébként a film sikere után lehetett kiegészítőket is kapni, hogy tényleg úgy nézzen ki, mint a filmben időgéppé felturbózott változat.

Forrás: Facebook/Back to the future

14. A Vissza a jövőbe forgatókönyvét 40-szer utasították el, mielőtt elfogadták volna. A legtöbb stúdiónak az volt a baja vele, hogy nem eléggé bevállalós — a Disneynek pedig az, hogy túl merész az anya-fiú kapcsolat.

15. A film ötlete onnan jött, hogy Bob Gale forgatókönyvíró felfedezte otthon az édesapja egykori középiskolás évkönyvét, és elkezdett azon gondolkozni, vajon tinédzserként haverok lettek volna-e.

16. A Doki jellegzetes, görbe hátú tartása amiatt alakult ki, mert Michael J. Fox beugrása után rá kellett jönnie az alkotóknak, hogy mennyivel alacsonyabb, mint Christopher Lloyd. Ezen sokat tudtak csalni különböző trükkökkel és kameraszögekkel, de kellett hozzá Lloyd „lealacsonyodása” is.

Forrás: Facebook/Back To The Future

17. Bob Gale visszaemlékezése szerint az akkor még ismeretlen Johnny Deppet is meghallgatták Marty McFly szerepére — de ezt csak évekkel később, a jegyzeteit lapozgatva fedezte fel, szóval nem nyújthatott emlékezeteset a castingon.

18. Michael J. Fox csak 10 nappal fiatalabb annál a Lea Thompsonnál, aki az anyját játssza a filmben, és három évvel idősebb Crispin Glovernél, aki pedig az apját. Ez mondjuk nem meglepő, hisz a film nagyrészt a szülei fiatalkorában, 1955-ben játszódik.

19. A zenész Huey Lewis két számot is írt a filmhez (The Power of Love és Back in Time), valamint feltűnt egy cameoszerepben is, az együttesek viadalának zsűrijeként.

20. A film egyik legkockázatosabb poénjának azt tartotta a stúdió, hogy a múltba visszatérő Martynak nem hiszik el 1955-ben, hogy a színész Reaganből később elnök lehet. Ronald Reagan viszont kimondottan bírta ezt a poént.

Forrás: Facebook/Back To The Future

21. A film címe majdnem "Spaceman from Pluto" (azaz „Űrlény a Plútóról”) lett, legalábbis a stúdió egyik fejese ezt kérte, számos egyéb „ötlettel” egyetemben. Spielberg a válaszlevelében értesítette, hogy mindannyian nagyon jót nevettek a poénján, köszönik. A stúdióvezér pedig ezután nem merte bevallani, hogy komolyan gondolta.

22. Noha Eric Stoltzot lecserélték Michael J. Foxra, még így is látható a filmben. Egyetlen snittben ugyanis (amikor Marty megüti Biffet), az ő ökle és karja látszik, és ezt nem vették fel újra. Állítólag ha kikockázza az ember, még a feje is kivehető egy pillanatra a kép bal oldalán.

23. A második részben a szereplők 2015. október 21-ére érkeznek meg a jövőbe, tehát szerdán várhatjuk őket!

24. A második részben elképzelt 2015 világa kissé különbözik a mai valóságtól, de azért vannak már megvalósult dolgok is. Néhány ilyen:

25. A légdeszkát már tesztelik, készültek működő verziók, de kereskedelmi forgalomban még nem kapható.

26. Az önbefűző cipőt 2015 végére ígérte az egyik nagy cipőgyártó a boltokba.

27. Az egyik nagy kólás cég pedig épp az évforduló tiszteletére jött elő olyan futurisztikus palackkal, mint amilyen a filmben volt.

28. Repülő autó is létezik már, de szintén nem kapható még, és az utcákon sem szaladgálnak ilyenek.

29. Az okosszemüveg viszont annál inkább elérhető, már ha hajlandóak vagyunk sok pénzt adni valami tök fölösleges dologért. Sőt a videofon is megvalósult, csak legtöbben most Skype-nak hívják.

Forrás: Youtube

30. Amik viszont egyáltalán nem valósultak meg 2015-re, az például az önszárító kabát, az ételnagyobbító automata, a szemétből energiát termelő háztartási gép, és a kutyasétáltató drónok. Mondjuk utóbbi csak percek kérdése.

Ettől biztos tériszonyod lesz! A filmvászon legfélelmetesebb pillanatai a magasbanhttp://www.life.hu/kult/20151012-ettol-biztos-teriszonyod-lesz-a-filmvaszon-legfelelmetesebb-pillanatai-a-magasban-eszak-eszaknyugat.htmlA friss Kötéltánc főhőse a World Trade Center két tornya között sétál át egy vékonyka dróton – mi pedig alig merünk oda- és lenézni, pláne ha 3D-ben látjuk a filmet. Az élmény hatására most összeállítottuk a mozivászon „legtériszonyosabb” jeleneteinek gyűjteményét. Kult--Angol királynő és mozihős: II. Erzsébet a filmvásznonhttp://www.life.hu/kult/20151005-angol-kiralyno-es-mozihos-ii-erzsebet-a-filmvasznon.htmlMeglehetősen ritka, hogy valakiről még életében filmet forgassanak, az meg szinte példátlan, hogy még halála előtt rendszeresen feltűnjön az alakja különböző színészek megformálásában a vásznon és a képernyőn. II. Erzsébet 63 éve uralkodik, és közben popkulturális jelenség lett – mi pedig most a Hercegnők éjszakája című friss film kapcsán összegyűjtöttük a legemlékezetesebb „szerepléseit”. Kult--Bejárta a világot a magyar fotós fényképe - sajnos tévedésből a nevét senki nem tüntette felhttp://www.life.hu/kult/20150926-bejarta-a-vilagot-a-magyar-fotos-fenykepe-tevedesbol-a-nevet-senki-nem-tuntette-fel-zsiros-istvan.htmlZsíros István képe bejárta a világsajtót. A Keleti-pályaudvar aluljárójában készült képet a MÚOSZ „Menekültügyről másként” nevű szolidaritási fotóakciójára küldte el. A kép, amelyen egy sátorban csókolózó pár látható, számos külföldi lapban, online-portálon és televíziós műsorban is látható volt. Bemutatta a BBC, a Huffington Post és az olasz miniszterelnök is kiposztolta saját oldalára - írja a Szeretlekmagyarország.hu.Kult--A 8 legjobb idézet a szerelemrőlhttp://www.life.hu/kult/20150926-a-nyolt-legjobb-idezet-a-szerelemrol.htmlTegye fel a kezét az, aki soha nem volt még szerelmes. A szerelem jön és lecsap, akár akarjuk, akár nem. Lehet felemelő, izgalmas, de ugyanúgy lehet fájdalmas, esetleg beteljesületlen. Íme, 10 szuper idézet erről a különös érzésről. Kult--Kegyes halál a vásznon - a 7 legemlékezetesebb film az eutanáziárólhttp://www.life.hu/kult/20150922-kegyes-halal-a-vasznon-a-7-legemlekezetesebb-film-az-eutanaziarol-megis-kinek-az-elete-eletem.htmlVan olyan gyógyíthatatlan helyzet az életben, amikor felvetődik a kérdés: nem lenne-e jobb megoldás a halál? Hogy erre aztán ki milyen választ ad, az rengeteg mindentől függ - mint ahogyan ezt megmutatják az alábbi, az eutanázia témájával emlékezetes módon foglalkozó filmek történetei is. Kult--Fekete Dália: A világtörténelem leghíresebb, máig megoldatlan bűnesete (18+)http://www.life.hu/kult/20150916-fekete-dalia-azaz-elizabeth-short-rejtelyes-halalesete.htmlFekete Dália néven vált ismertté az a fiatal lány, akinek a testét félbevágva, megcsonkítva találták meg a Los Angeles-i Leimert Parkban, egy üres telken a ’40-es években. A világtörténelem egyik leghátborzongatóbb gyilkosságának elkövetőjét a mai napig nem sikerült megtalálni. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.