Szenzációs felfedezés: ezt találták a régészek egy piramisban

Forrás: MTI/EPA -
Piramis régészet Egyiptom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyiptomi antikvitásokkal foglalkozó szakértők megerősítették, hogy a gízai nagy piramis főbejárata fölött egy rejtett belső folyosó helyezkedik el.

A folyosóról, melynek létezését először 2016-ban észlelték müográfiás képalkotó eljárással: egy endoszkópos videó is készült, mely bemutatja a 9 méteres és 2,1 méter széles építmény belső részét. Az illetékesek szerint a folyosót azért hozhatták létre, hogy a piramis súlyát eloszlassák a bejárat környékén, vagy egy másik, még felfedezetlen kamrában.

Turisták a gízai piramisoknál, ahol a régészek egy folyosóra bukkantak a gízai nagy piramis (más néven Hufu-piramis vagy Kheopsz-piramis) főbejárata mögött Forrás: MTI/EPA

Zahi Hawass egyiptomi régész szerint a feltárásnak köszönhetően néhány hónapon belül kideríthetik, hogy Hufu király sírkamrája még mindig létezik-e a piramisban. A szakértő továbbá azt gyanítja, hogy az újonnan felfedezett folyosó alatt valamilyen jelentőségteljes dolog rejtőzhet, melyre hamarosan fény derül – írja a BBC.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.