Csodás kincsekre leltek egy elsüllyedt városban

Baiae régészet Római Birodalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók egy fényűző római villa romjait találtak meg Baiae víz alá merült városában. A Nápolyi-öbölben található terület hajdanán a Római Birodalom elitjének kedvelt üdülőhelye volt, ám a pompás villák ma már csak elmerült romokként maradtak fenn.

A térség régészeti parkja érdekes víz alatti ősi leleteiről ismert, ahonnan a legutóbbi kutatásoknak köszönhetően most új csodák kerültek elő. Nemrég egy 80 méter hosszú területet tártak fel, amelynek egykor különböző szobákból álló épületei voltak, de ezek mára eltűntek. A helyszínen márványlapokból készült padlóburkolatot, valamint számos márványoszlopot találtak. Néhány oszlop összeomlott, mások viszont a körülményekhez képest kiváló állapotban maradtak fenn.

A területen találtak egy lenyűgöző szobrot is, amelyet a kutatók nemrég Apollo isten másaként azonosítottak. A szobrot 2013-ban fedezték fel, és a római Központi Restaurálási Intézetben állították helyre.

Baiaet gyakran az ókori világ Las Vegasának nevezik. A gyönyörű városka kavicsos utcákkal, mozaikokkal, szobrokkal és luxusvillákkal volt tele, amelyek a Római Birodalom legismertebb uralkodói, például Julius Caesar és Nero számára készültek. Az építészeti remekek és a Földközi-tenger természetes szépsége mellett a város vonzerejét a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetően létrejött meleg vizű források és fürdők is növelték.

Baiae sorsa sajnos tragikus véget ért: mikor a Római Birodalom kezdett összeomlani, a várost a barbár inváziók során kifosztották, és a 8. században a muszlim fosztogatók is megtámadták.

A végzetes csapást a 16. században a vulkanikus és szeizmikus tevékenység okozta, amikor a település nagy része a tenger alá került. A víz alatti régészetnek köszönhetően azonban ma is betekintést nyerhetünk a város egykori dicsőségébe. A baiaei víz alatti régészeti park folyamatosan nyitva áll a közönség számára: a látogatók speciális víz alatti túrákon vehetnek részt, amelyek során személyesen is megcsodálhatják az elmerült római város romjait – írja az IFLScience.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.