50 éves lett Adrien Brody, aki a barátnőjével is szakított egy szerep kedvéért

Adrien Brody színész magazin születésnap
Magyar anyától született, különleges Oscar-rekordot tart, a hip-hop a kedvence, és ő Hollywood egyik leghíresebb agglegénye. 50. születésnapját ünnepli a sármos Adrien Brody, akit egy nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntünk.

Magyar anyától született.

Bármennyire is magyaros hangzású a vezetékneve, de nem apai oldalról magyarok a gyökerei. Történészprofesszor édesapja, Elliot Brody lengyelországi zsidók leszármazottja, míg a fotóművész édesanyja, Sylvia Plachy magyar menekültként érkezett a családjával Amerikába az 1956-os forradalom után.

A rossz társaság ellenszereként kezdett el színészkedni.

A családjuk szerény anyagi körülmények között élt New York egy meglehetősen rossz hírű környékén, és Adrien Brodyt azért íratták be a szülei színjátszó órákra, mert aggódtak az utcai bandák miatt, akikkel elkezdett együtt lógni. Gyorsan tehetségesnek bizonyult, és 13 éves korára már egy tévéfilmben és egy off-Broadway színpadi előadásban is szerepet kapott.

Háromszor tört el az orra.

Hosszú, arisztokratikus orra az egyik védjegye, de többször meg is gyűlt már vele a baja forgatások közben. Háromszor tört el a kamerák előtt akciójelenetek kivitelezése közben, de még így se ezek a legkellemetlenebb sérülései: 1992-ben egy motorral akkorát esett, hogy átrepült egy autó felett, és fejjel a járdán landolt. Hónapokig tartott a felépülése.

Adrien Brody Forrás: AFP/Francois Guillot

Szakított a barátnőjével egy szerep kedvéért.

A karrierje nagy áttörését A zongorista főszerepe hozta el számára 2002-ben. A második világháború legsúlyosabb viszontagságain keresztülment zongoraművész, Władysław Szpilman szerepére készülve megtanult Chopint játszani, felvette a saját nagypapája lengyel akcentusát, tovább 60 kilónál is soványabbra fogyott, eladta a kocsiját és a lakását, és szakított a barátnőjével, hogy minél jobban átérezze a figura sanyarú sorsát és magára hagyatottságát.

Nem akármilyen Oscar-rekordot tart.

A zongorista főszerepéért elnyerte az Oscart is, amit a színpadon egy emlékezetes csókkal köszönt meg a díjátadó Halle Berrynek. A győzelmével és a 29 éves életkorával ő lett minden idők legfiatalabb Oscar-díjasa a legjobb férfi főszereplő kategóriájában, ezt pedig azóta sem tudta megdönteni senki.

A zongorista főszerepéért elnyerte az Oscart is, amit egy emlékezetes csókkal köszönt meg a díjátadó Halle Berrynek Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Nem gondolnád, hogy milyen zene a kedvence.

Óriási rajongója a hip-hop zenének. A kedvenc együttese a Beatnuts, de közeli barátságot ápolt Tupac Shakurral is, miután együtt szerepeltek az 1996-os Önpusztítók című filmben. Hip-hop produceri ambíciókat is dédelget, ezen a téren a mentora a legendás RZA.

Ő Hollywood egyik leghíresebb agglegénye.

Sosem házasodott meg, és sosem vállalt gyereket, a kapcsolatairól is csak ritkán születnek hírek. Az bizonyos, hogy 2006 és 2009 között a spanyol modell-színésznő Elsa Patakyval éltek együtt, sőt az eljegyzésig is eljutottak. 2020 óta pedig az angol divattervező Georgina Chapman a párja, aki korábban a szexuális zaklatási ügyeibe belebukó producer, Harvey Weinstein felesége volt.

Az angol divattervező Georgina Chapman a párja Forrás: AFP/John Macdougall

Magyar rendező filmjében is szerepelt.

2010-ben személyesen Antal Nimród rendező és Robert Rodriguez producer választotta ki őt a Ragadozók főszerepére, amiben a korábbi szerepeihez képest szokatlan módon igazi akciósztárt, egy kemény kommandóst alakított. Ennek érdekében persze fizikailag is átalakult: több mint 10 kiló izmot pakolt magára a forgatás kezdetére.

Már az ötödik filmben dolgozik együtt a kedvenc rendezőjével.

Az egyedi stílusú rendező, Wes Anderson jó ideje szereti minden filmjébe betenni Adrien Brodyt, még ha időnként kisebb szerepekre is. Az Utazás Darjeelingbe, A fantasztikus Róka úr, a Grand Budapest Hotel és A Francia Kiadás után pedig idén érkezik az újabb közös filmjük, az Asteroid City.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.