Végre megoldották a maja naptár rejtélyét

Forrás: AFP -
tudomány érdekesség maja naptár
A Tulane Egyetem két tudósa végre megoldotta a maja naptár 819 napos ciklusának rejtélyét, amelyről úgy vélték, hogy a bolygók mozgásával áll összefüggésben.

Az Ancient Mesoamerica folyóiratban megjelent tanulmány szerint a titok a 45 éves bolygóegyüttállás szemléletét vette alapul. A megoldás akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a kutatók 20 darab 819 napos idősíkot, összesen 16 380 napot vizsgáltak meg.

Forrás: AFP

A 819 napos naptár az összes látható bolygó szinodikus periódusát tartalmazza, azaz azt az időtartamot, amely alatt a Földről nézve valamely égitest a Naphoz képest ismét ugyanabba a helyzetbe kerül.

Ahelyett, hogy egyetlen bolygóra korlátozódtak volna a maja csillagászok, inkább egy nagyobb rendszert képzeltek el, amelyet a látható bolygók szinodikus periódusainak előrejelzésére, valamint a Tzolk'in (a maja naptár alapciklusa, az ősi és a modern maják társadalmának és szertartásainak kiemelkedő eleme) és a Naptárkör ciklusaival való összevetésre lehetett használni – írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.