Ahova csak a moziban szabad belépni – ezek a kedvenc kísértetházas filmjeink

Kísértetkastély horror Ragyogás Álom doktor mozi
Július 27-től látható a hazai mozikban a Kísértetkastély című sztárparádés Disney-film, ami egy jól ismert horrorzsáner elemeit használja fel a humoros szórakoztatás céljára. De mik ezek az elemek, és melyek a zsáner legjelesebb alkotásai? Cikkünkből kiderül.

Ragyogás (1980)

Nemcsak a horrorok, de a szerzői művészfilmek között is klasszikusnak számít Stanley Kubrick remekműve, amelyben a kísértetházas mozik minden kritériumát hibátlanul, sőt hátborzongatóan mondja fel. A titokzatos épületbe költöző család, az egyre szaporodó ijesztő jelenségek, a valóság és a természetfeletti összekeveredése, a múlt titkai, a szereplők megbomló elméje mind-mind a zsáner jól ismert sémái közül valók. De Kubrick pont azért számított rendezőzseninek és Jack Nicholson színészzseninek, hogy mindezekkel az emberi létezés egyetemes kérdéseiről is elmondjanak néhány súlyos dolgot.

Poltergeist – Kopogó szellem (1982)

A kisgyerekes családot terrorizáló kopogó szellemek sztorija a nyolcvanas évek egyik nagy horrorfilmes sikerét hozta el Steven Spielberg produceri és forgatókönyvírói közreműködése mellett (a rendezői székben pedig A texasi láncfűrészes mészárlással elhíresült Tobe Hooper ült).

Mintegy három évtizeddel később modern kivitelben is megkaptuk a történetet, talán kevésbé emlékezetes módon, de még így is épp eléggé félelmetesen.

Az árvaház (2007)

Nemcsak kísértet-, de egyben árvaház is az az épület, amiben ez a nagy nemzetközi karriert befutó, fojtogató feszültségű remek spanyol horror játszódik, és mint tudjuk, a szellemeknél csak egy félelmetesebb van: a gyerekszellemek. A történet főhősnője évtizedek múltán tér vissza a neveltetésének bezárt helyszínére, hogy új intézményt nyisson benne, de a múlttól nem szabadulhat.

Démonok között (2013)

A paranormális jelenségeket kutató Warren házaspár kalandjai nagymértékben építettek az amerikai horrortörténetek egyik klasszikusára, a számtalan alkalommal feldolgozott, valós eseményeken alapuló amytiville-i kísértetházas sztorira. Ezt pedig akkora sikerrel tették, hogy azóta egész Démonok között-franchise épült a kezdőfilmre számos folytatással, és olyan spin-offokkal, mint Az apáca, A gyászoló asszony átka, vagy az Annabelle-filmek.

Bíborhegy (2015)

Az Oscar-díjas mexikói rendező, Guillermo Del Toro már A faun labirintusával, a Hellboy-filmekkel és A víz érintésével megmutatta, mennyire értője a lenyűgözően rémísztő történeteknek, a Bíborhegyben pedig a gótikus horrort és a kísértetházas sztorikat ötvözte pazar módon. Az elképesztően gyönyörű, vérvörös hóval körbevett kastély, a lélegzetelállító szépségű főhősnők lélegzetelállító ruhákban, a lelkükkel és démonaikkal viaskodó férfiak, a súlyos titkok a múltból mind a tökéletes borzongást szolgálják ebben a filmben.

A Hill-ház szelleme (2018) és A Bly-udvarház szelleme (2020)

Nemcsak mozifilmekben, de sorozatokban is többször megjelent már emlékezetes módon a kísértetházas tematika, ráadásul a formátumból adódóan ilyenkor még mélyebben el lehet merülni a karakterek múltjában és kapcsolataiban, amitől csak még félelmetesebbé válik minden. A kortárs horror egyik legizgalmasabb alkotója, Mike Flanagan (Oculus, Álom doktor) a Netflix részére készítette el A Hill-ház szellemét, majd annak óriási sikere után következett a folytatás, az új történetet mesélő A Bly-udvarház szelleme.

Kísértetkastély (2023)

Július 27-től vetítik a hazai mozik a Kísértetkastélyt, ami sokkal kevésbé a horror, mint inkább a vígjáték zsánere felé kacsintgat, miközben egy szabálytalan családi film is. A Disney stúdió nyári mozija így épp csak annyi borzongást kínál, ami még jólesik a júliusi hőségben, a többek között Danny DeVito, Owen Wilson, Rosario Dawson, Jamie Lee Curtis, Winona Ryder és Jared Leto nevével fémjelzett film történetében pedig egy egyedülálló anyuka bérel fel furcsa csapatot, hogy segítsenek neki szellemteleníteni a frissen megvásárolt ingatlanját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.