A legendás rendező már gyerekként szörny szeretett volna lenni – 10 érdekesség a 65 éves Tim Burtonről

világsztár Tim Burton szörny Hollywood
65. születésnapját ünnepli Tim Burton, aki a maga sajátos, sötéten gótikus világával filmsikerek egész sorát szállította Hollywoodnak, miközben világsztárrá és a gyerekei keresztapjává tette Johnny Deppet. A jeles alkalomból egy csokornyi róla szóló érdekességgel köszöntjük.

Gyerekkora óta utálja a macskákat

1958. augusztus 25-én a kaliforniai Burbank városában született. Az édesapja a helyi városrendezési osztályon dolgozott, az édesanyja pedig egy macskás ajándéktárgyakat áruló bolt tulajdonosa volt. Azt nem tudjuk, hogy emiatt utálja-e Tim Burton a cicákat, de kimondottan rosszban van velük, miközben a kutyák annál közelebb állnak hozzá, és szinte minden filmjében felbukkannak.

Minden kukásautón az ő rajza szerepelt

Kilencévesen megnyert egy pályázatot a rajzával, ami a szemetelés problémájára hívta fel a figyelmet. A fődíj részeként egy éven át a városukban minden kukásautó oldalán az ő rajza szerepelt.

Az amerikai filmrendező a brühli Max Ernst múzeumban rendezett Tim Burton világa című kiállításán. Forrás: MTI/EPA/DPA/Marius Becker

Szörny szeretett volna lenni

Gyerekkorában meglehetősen különös céljai voltak: az az óriásszörny szeretett volna lenni, aki lerombolja Tokió városát, pontosabban olyasvalaki, aki a szörny jelmezébe bújva teszi ezt. Később úgy fogalmazott, hogy mivel nem lehetett Godzilla, ezért inkább animátornak ment.

A Disney-nél kezdte a pályafutását

Noha a filmjei sötét, gótikus világa meglehetősen távol áll a Disney-féle rajzfilmek világképétől, de tehetséges fiatal animátorként mégis ennek a stúdiónak a filmjein dolgozott Burton. Sőt, még az első saját (sötét, gótikus) kisfilmjeit is itt készíthette el.

A kedvenc színészéhez családi kapcsolat is fűzi

Az Ollókezű Edwardban dolgozott először együtt Johnny Depp-pel, akivel életre szóló barátságot is kötöttek. Azóta nem kevesebb mint 8 filmet készítettek közösen, és Depp a keresztapai feladatot is elvállalta Burton és Helena Bonham Carter gyerekei mellett.

Az Ollókezű Edwardban dolgozott először együtt Johnny Depp-pel, akivel életre szóló barátságot is kötöttek Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Twentieth Century Fox Pictures/Twentieth Century Fox Pictures

Filmmel küzdötte le a fóbiáját

A macskákat simán csak nem szereti, a csimpánzokkal kapcsolatban viszont kimondott fóbiája van. Annál meglepőbb, hogy filmet készített róluk, amiben rengeteg csimpánzszereplő vonult fel, igaz nem az állatvilágból ismert, hanem emberi értelemmel felruházott majmok formájában. A majmok bolygója forgatása pedig a szerelmet is elhozta Burton számára: itt ismerte meg Helena Bonham Cartert.

Sosem lakott együtt a gyerekei anyjával

Helena Bonham Carter másfél évtizeden át volt a párja, állandó alkotótársa, és tőle született Burton mindkét gyereke. Sosem házasodtak viszont össze, sőt össze sem költöztek: egy londoni ikerházban éltek, Burton az egyikben, Bonham Carter a másikban. A rendező szerelmi élete pedig épp a közelmúltban vett meglepő fordulatot: az olasz színésznő-modell Monica Bellucci az új párja.

Az új párja, az olasz színésznő-modell, Monica Bellucci Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Csak feketét hord

Nem csak a nyilvános eseményeken jelenik meg a filmjeihez hangulatához olyannyira passzoló fekete öltözékben, de a magánéletben is csak ezt a színt szereti hordani. Azt mondja erről, hogy sajnálja azt az időt, amit az egymáshoz illő színek válogatásával töltene.

Mindig van nála vízfesték

Akárhova megy, mindig hord magánál egy zsebre rakható jegyzetfüzetet, és egy picike vízfestékkészletet. Így bárhol jut eszébe valami ötlet a filmjei kapcsán, azt rögtön meg tudja örökíteni képen.

Ő áll a közelmúlt egyik legnagyobb sorozatmániája mögött is

Kevés sorozat teremtett akkora divatot az elmúlt években, mint a Netflix-féle Wednesday, és az is nagyrészt Tim Burton érdeme: a széria producereként és négy epizód rendezőjeként ő találta ki azt a világot, ami annyira betalált a nézőknél. Burton következő projektje egy jóval személyesebb ügy lesz: saját korai filmsikere, a Beetlejuice folytatását készíti el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.