Pesti mesék: avatásakor közfelháborodást váltott ki a belváros egyik legimpozánsabb palotája

Pesti mesék Deák tér Anker köz magazin Anker-palota
A Deák teret uraló Anker-palota homlokzatán nem véletlenül láthatók horgonyok: a szimbolikus jelentésük mellett cégnévre is utalnak. Egykor Hofi Géza is itt lakott, a belső udvara pedig ma hangulatos sétálóutcaként funkcionál.

Ha valaki Budapest legforgalmasabb közlekedési csomópontjában, a Deák téren jártában-keltében felemeli a tekintetét az utcaszintnél magasabbra, akkor biztosan megakad a szeme az Anker-palota környezetéből kimagasló, impozáns tömbjén. Ez az épület a felavatásakor még inkább uralta a környéket, hiszen csak két-három emeletes házak álltak errefelé. Többek között ezért is kapott hideget-meleget a külön kis utcácskát, az Anker közt is magába foglaló palota, de kezdjük a történetét az elején!

Anker-ház Forrás: Fortepan / Schoch Frigyes

A mai Deák tér Pest régi városfalának lebontása után a Váci kapu helyén, az ide érkező országút torkolataként alakult ki.

Sokáig még nem is körbeépített térként létezett, hanem a város határán lévő piactérként, és csak a 19. század elején kezdett el igazán kiépülni.

Az Anker-palota helyén az 1800-as években először egy egyemeletes lakóház állt, amit 1864-ben az örmény származású Gyertyánffy-család kibővített, és így ez lett a főváros első négyemeletes lakóháza. Ebben a Gyertyánffy-házban kapott helyet a bécsi Anker biztosító irodája is, amely a következő évtizedekben fokozatosan megszerezte magának az épület további helyiségeit is, és már az Anker-udvar felirat állt a homlokzaton.

A biztosítótársaság 1907-ben döntött úgy, hogy egy új székházat építtet megának a Gyertyánffy-ház helyén, amire meghívásos pályázatot írtak ki a kor legnevesebb építészeinek részvételével. A cél nem titkoltan az volt, hogy az új székház látványos, reklámként is szolgáló homlokzattal rendelkezzen, és az összhatásával mutassa az építtető vállalat gazdasági erejét.

A pályázat győztese Alpár Ignác lett, aki egy eklektikus stílusú, okkersárga kerámialapokkal borított, klasszicista oszlopokkal teli, égbetörő kupolás épületet tervezett, amiben meghökkentő újdonságként helyet kapott egy nyitott, félköríves udvar is – ebből lett a mai Anker köz.

Anker-ház, Anker köz, Forrás: Fortepan / FŐFOTÓ

A palotát 1908-ban kezdtél el építeni, Magyarországon itt használtak először vasbeton szerkezetet az alapozáskor. A látványos homlokzaton helyet kapott egy timpanon is Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrai mellett, a mai is halványan olvasható „ÉLET ÉS JÁRADÉK AZ ANKER BIZTOSÍTÓ TÁRSASÁG" felirat, és a többször ismétlődő horgony szimbólum – utóbbi a cég logója, a remény és biztonság szimbóluma, egyben a vállalat nevének magyar jelentése is.

A megépülése után az Anker palota sokak ellenérzését kiváltotta. Hivalkodónak, öncélúnak, aránytalannak tartották, „bádogpiramisnak", „agyoncicomázottnak", „pöffeszkedőnek" titulálták, a legenda szerint még maga Alpár Ignác felesége is lesújtóan nyilatkozott róla.

Ezért is merülhetett fel az 1930-as években egy városképi rendezés keretében a tornyának eltávolítása, de ezt végül a kitörő második világháború megakadályozta. Az új politikai rendszerben aztán az épületet államosították, előbb a Kelet-Európa Biztosító székházaként működött, majd tanácsi bérházként. 1961-ben alakították át és újították fel legutóbb, ekkor megnyitották az Anker közt az autók előtt is. (Korábban egy lánc zárta el a hivatalosan magánterületként létező, de gyalogos átjárásra használható utcácskát.) A híres lakók egész sorát (Szondi Lipót, Hofi Géza, Békés Itala) látott Anker-palotán ma már szerencsére nem hajthatna át kocsik, de maga az épület egyre romló állapotban leledzik, a felújítása jó ideje várat magára.

A Pesti mesék című cikksorozatunk korábbi részeit itt olvashatod!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.