A legfontosabb hírek 2013-ban

hír 2010 fontos esemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amiről mindenki beszélt, ami az egész országot sokkolta vagy lázba hozta. A Life.hu összeszedte az év legjelentősebb híreit. 

Január:

Bejelentette lemondását Beatrix holland királynő,
mégpedig legidősebb fia, Vilmos Sándor javára.

Február:

Lezajlott a 85. Oscar-gála, ezúttal nagy meglepetések nélkül. A Legjobb film az Argó-akció lett, a legjobb női főszereplőnek járó szobrocskát Jennifer Lawrence vehette át a Napos oldalban nyújtott alakításáért, a Legjobb rendezőnek Ang Lee-t kiáltották ki, míg a Legjobb színész kategória nyertesének Daniel Day-Lewist választották meg a Lincolnban nyújtott alakításáért.
Még ebben a hónapban a 85 éves XVI. Benedek bejelentette, hogy február 28-án lemond tisztségéről. Fáradtságra hivatkozott.

Ferenc pápa Forrás: AFP

Utódja, Ferenc pápa, akinek beiktatási szertartása márciusban kezdődött.
Nagy botrányt kavart, hogy megölte barátnőjét Oscar Pistorius. A művégtagokkal versenyző olimpikon pere 2014-ben folytatódik. A vád szerint gyilkosság történt, a védelem szerint tragikus félreértésről van szó.

Március:

A hónap elején érkezett a hír, hogy meghalt Hugo Chávez venezuelai elnök. Az 59 éves diktátorral a rák végzett.

Bódi László, Cipő Forrás: MTI/Kollányi Péter

Egy legendát vesztett el az ország és a zenei szakma, amikor meghalt Bódi László, Cipő, a Republic énekese. Mindössze 47 éves volt. Évek óta szívproblémákkal küzdött, halála előtt néhány héttel már csak a gépek tartották életben, kómába is esett. Cipő halála után Republic 67 néven folytatják a zenélést a tagok, amelynek énekese Sipos F. Tamás lett. Cipő édesanyja a mai napig nem tudott megbékélni azzal, hogy a csapat tagjai a történtek után is folytatják a zenélést. Csak Tóth Zoltán gitáros volt hasonló véleményen, aki kiszállt a bandából.

Gerendás Péter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagy vihart kavart Gerendás Péter Facebook-bejegyzése, miszerint végleg elhagyja az országot, amely szerinte élhetetlenné vált. A zenész azonban úgy tűnik, mégis kis hazánkban ragadt. Novemberben a TV2-nek mesélt maradása okáról és arról, hogy a szeretetből próbál építkezni.
Március idusát nem felejtjük el egyhamar: havazás és szélvihar söpört végig az országon, ezrek rekedtek és éjszakáztak az utakon, a rendkívüli időjárási helyzet miatt katasztrófariadót rendeltek el.

Április:

Fekete hónap, számos fájdalmas halálhírrel és szerencsétlenséggel: április elején megölték Király Tamás híres magyar divattervezőt. Otthonában végeztek vele. A tettest elfogták, aki bevallotta, hogy ittasan, bedrogozva cselekedett.
Megszületett az ítélet a Bándy Kata-gyilkossággal kapcsolatban: a tettes, P. László életfogytig tartó fegyházbüntetést és tíz év közügyektől való eltiltást kapott.

Margaret Thatcher Forrás: AFP

Gyászba borult Nagy-Britannia: hosszú betegség után 87 éves korában meghalt az egykori miniszterelnök, Margaret Thatcher. A Vaslady stroke-ot kapott.
Ebben a hónapban veszítettük el a legendás zsurnalisztát, Sebők Jánost, aki a Magyarországon későn kifejlődő zenei újságírás egyik legfontosabb alakja volt.
Nincs már közöttünk Tocsik Márta ügyvédnő és Szalai Annamária, az NMHH elnöke sem.
A legszörnyűbb hír áprilisból a bostoni merénylet: április 15-én több robbantás is történt a Boston Maraton helyszínén, a cél közelében. Rengetegen megsérültek, legalább hárman meghaltak.

Május:

Május 6-án megszületett ördög Nóra és Nánási Pál kislánya, az ország egyik kedvenc babája, Mici, akit sokáig csak "részletekben" lehetett látni.

Szebeni István Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A hónap közepén kirúgták a köztévéből Szebeni Istvánt, mert káromkodott. Azóta már új munkája van: a Parlament tévénél dolgozik.

ByeAlex Forrás: Facebook/ByeAlex

Dánia nyerte az Eurovíziós Dalfesztivált Malmőben, ahol Magyarország a 10. helyen végzett ByeAlex Kedvesem című dalának köszönhetően.

Erőss Zsolt és Kiss Péter Forrás: Facebook/Erőss Zsolt, MTI/Kallos Bea

Két magyar kiválóságunk is odaveszett májusban: Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók, akik a Kancsendzönga-expedíció során egy sikeres csúcsmászás után eltűntek a hegyen ereszkedés közben. Valószínű, megfagytak vagy lezuhantak. Kiss Péter holttestét később megtalálták.
Szintén a hónap végén hagyta itt a földi létet Bárdy György, Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész.

Június:

A hónap elején veszélyhelyzetet rendelt el a kormányfő a Duna áradása miatt. A víz után a hőség okozott problémát: sorra dőltek meg a melegrekordok.
Megszületett az ítélet Szita Bence ügyében: mindhárom vádlottat tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a bíróság a tavaly ősszel meggyilkolt 11 éves kisfiú perében.

Attraction Forrás: MTI/Beliczay László

Óriási magyar sikernek örülhettünk: az Attraction megnyerte a Britain's Got Talent tehetségkutatót és egy csapásra világhírűvé váltak. Már az angol királynő előtt is felléptek.
81 éves korában elhunyt Horn Gyula egykori miniszterelnök. Nyughelye a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található.

James Gandolfini Forrás: HBO

Ekkoriban vesztettük el a Maffiózók sztárját, James Gandolfinit is. A világhírű színésszel szívroham végzett.

Kocsis Korinna Fotó: Tv2

Senki nem felejti el azt a jelenetet A Királynő című műsorból, amikor Kocsis Korinna nem vette át a koronát. A szépség szokatlan húzása sokba kerülhet, másfél millió forintot követel tőle a szépségkirálynő-választást lebonyolító Magyarország Szépe Kft., amelyet Sarka Kata vezet.

Július:

Tragédia történt a Cirque du Soleil
Las Vegas-i előadása közben: 15 méterről zuhant a mélybe a párizsi születésű Sarah Guyard-Guillo. A kétgyerekes édesanya biztosítókötele kioldódott, így történt a szerencsétlenség.
Saját kezével vetett véget életének Olvasztó Imre, az Indul a bakterház című nagysikerű vígjáték egykori Regős Bendegúza. 47 éves volt.

Cory Monteith Forrás: AFP

Vancouveri hotelszobájában találták holtan Cory Monteith színészt, aki a Glee - Sztárok leszünk sorozatban játszott. Heroin- és alkoholmérgezés okozta halálát.
Európa egyik legsúlyosabb vonatszerencsétlensége Spanyolországban történt. A csaknem 80 halálos áldozattal járó katasztrófát a mozdonyvezető okozta, aki elismerte a gondatlanságot.

Katalin, Vilmos és a kis György Forrás: Dukeandduchessofcambridge.org

Egy egész világ várt arra, hogy megszülessen a legifjabb brit trónörökös, Katalin és Vilmos első gyereke, György.

Augusztus:

Világbajnok lett a magyar férfi vízilabda-válogatott
: a barcelonai vizes vb döntőjében 8-7-re nyert Montenegró ellen.

Szellő István Forrás: RTLKLUB/Sajtóklub

Meghalt Szellő István ikergyermekeinek anyja, Naim Renáta. A tragédia után a híradós - bár éveken át alig látogatta a Renátával közös gyermekeit - azt mondta, hogy gondoskodni fog róluk.
A hónap elején hatalmas detonáció volt egy óbudai házban. Ketten meghaltak, amikor egy második világháborús aknagránát-test robbant fel.
Augusztus 18-án leszállt az első Sólyom gép. Az új magyar légitársaság azonban még el sem indult, már becsődölt.

Andy Vajna és Tímea Forrás: Facebook/Vajna Tímea

Világraszóló lagzit ült Los Angelesben Andy Vajna filmproducer és neje, Vajna Tímea. A mesés lagzit Bora Borán pihente ki a pár.
Az ombudsman szerint hibázott a gyermekorvos az Agárdon éhen halt kisfiú ügyében. Szülei alig adtak neki enni és inni, azt hitték, elég, ha fénnyel táplálják. A gyerek a halálakor csak négy és fél kiló volt.
A hónap végén megszületett a jogerős ítélet Bándy Kata ügyében - életfogytiglanra ítélte Péntek Lászlót a Pécsi Ítélőtábla a rendőrségi pszichológus meggyilkolása miatt. Enyhítettek a büntetésén, mert 40 év múlva feltételesen szabadlábra bocsátható.

Szeptember:

Férjhez ment Orbán Viktor miniszterelnök lánya
,
Ráhel. Ruhája és cipője csodálatos volt, a szertartáson számos ismert magyar politikus vett részt.
Súlyos közúti balesetet szenvedett a Győr női kosárlabdacsapatát szállító busz. A szerencsétlenségben Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző életét vesztette. Több játékos súlyosan megsérült.

Costa Concordia Forrás: AFP

Megfeszített munka után végre felállították az oldalára dőlt Costa Concordia óceánjárót, amely 2012. január 13-án éjjel feneklett meg, amikor a toszkán partok közelében fekvő Giglio szigeténél sziklának ütközött, majd az oldalára fordult. A szerencsétlenségben 32 ember - köztük a hajón zenészként dolgozó magyar Fehér Sándor - vesztette életét.
Kiosztották a televíziós Oscarként is emlegetett elismeréseket, az Emmy-díjakat.
Brutális gyilkosság áldozata lett egy kocogó nő Soroksáron. Az eset nagy vihart kavart, a nyomozás még folyik, a tettesek még mindig nem kerültek elő.

Október:

Életét vesztette Kínában Kováts Viktor extrémsportoló, a szárnyasruhás ugrás magyar nemzeti bajnoka. Egy sikertelen próbaugrás miatt lezuhant a Hunan tartományi Tienmen-hegy völgyében.

November:

Sosem látott pusztítást okozott a Fülöp-szigeteken a Haiyan tájfun, amely több ezer halálos áldozatot szedett és ezreket tett földönfutóvá.

Eva Rezesová Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Sokan felhördültek, amikor az ittasan halálos balesetet okozó szlovák Eva Rezesovát házi őrizetbe helyezték. A nőt azóta visszavitték a börtönbe.

December:

Egy tragikus autóbalesetben életét vesztette Paul Walker, a Halálos iramban című filmek sztárja. A kocsit a színész barátja, Roger Rodas vezette.

Nelson Mandela Forrás: AFP

95 évesen korában elhunyt Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke, Nobel-békedíjas politikus, emberi jogi harcos, a faji megkülönböztetés elleni harc világszerte ismert jelképe.

Danics Dóra Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Danics Dóra nyerte a 2013-as X-Faktort. A műsor történetében először győzött női versenyző. A második helyen a ByTheWay végzett, a bronzérem pedig Krasznai Tündéé lett, akit pornós múltja miatt nem engedték énekelni a parlamenti gyermekkarácsonyon.
Elhunyt Törőcsik Mari férje, Maár Gyula Balázs- és Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró.

Michael Schumacher - még több fotóért a hétszeres világbajnokról kattints ide! Forrás: Origo

Súlyos síbalesetet szenvedett a francia Alpokban a hétszeres F1-világbajnok. Michael Schumachernél továbbra is fenntartják a mesterséges kómát és azon dolgoznak orvosai, hogy ne nőjön a koponyaűri nyomás. Az egész világ drukkol neki, reméljük, gyorsan felépül az egykori pilóta.

A Fradi trinidadi focistájának életét sajnos már nem tudták megmenteni, miután néhány nappal ezelőtt agyvérzést kapott: Akeem Adams mindössze 22 éves volt.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.