Ha unod a bosszantó szomszédokat – Misztikus házak a semmi közepén

utazás kirándulás túra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor úgy érzed, hogy eleged van a zajból, a szmogból, a folyamatos rohanásból, és nem vágysz másra, csak csendre és nyugalomra magad körül? Ezek az épületek ideális búvóhelynek tűnnek a világtól való elvonulásra: varázslatos természeti környezet, kristálytiszta levegő, abszolút szomszédmentesség – neked melyik a kedvenced? 

Gásadalur, a kifürkészhetetlen dán szépség

Csupán tizenhatan élnek ezen az apró dán településen, ami a Feröer-szigetcsoport egyik festői szépségű szigetén található, a Myggenaes fjord peremén. Amíg meg nem épült az alagút 2004-ben, a Gásadalurban élők csak megerőltető túra árán vagy lóháton tudtak eljutni a szomszédos faluba, ám sajnos így is az elnéptelenedés veszélye fenyegeti. Az elszigetelt falu tökéletes menedék a magányos visszavonulásra, ahol egyszerre hallhatod az óceán morajlását, a madarak énekét és a szél fúvását.

Gásadalur Forrás: WikiPedia

Szerelemkunyhó a norvég erdők mélyén

A két norvég építész, Todd Saunders és Tommie Wilhelmsen által tervezett és 2003-ban elkészült búvóhely egy igazi kortárs remekmű, és tökéletesen illeszkedik a természeti tájba. A 20 m2-es minimál stílusú faházból lenyűgöző kilátás nyílik Norvégia második legnagyobb fjordjára, a Hardanger-fjordra. A „szerelemkunyhóban" nincs villany, ezért a tulajdonosok főleg nyáron használják, amikor napi 20 órán át tart a világosság, a padlótól a mennyezetig érő ablakok pedig hihetetlen természetközeli életérzést nyújtanak.

Forrás: saunders.no

Vissza a kőkorszakba

Mi jut eszedbe, amikor megpillantod ezt a furcsa otthont Portugália északi részén, egy távoli domboldalon? A hatalmas sziklák közé épült álmos házikóról az a pletyka járja, hogy tulajdonosát a Flintstones rajzfilmsorozat figurái ihlették meg, amikor néhány évtizede egy családi pihenőhelyről álmodozott. Bár a kőkorszaki „rezidencia" csodálatosan integrálódik a természetbe, mégsem passzolnak hozzá az olyan klasszikus elemek, mint az úszómedence és a kandalló. A meghökkentő külsejű „Casa do Penedo" turisták ezreit vonzza minden évben, akik közül sokan el tudnák képzelni itt mindennapjaikat.

"Casa do Penedo" Portugáliában Forrás: WikiPedia

Magányos ház egy magányos szigeten

Képzelj el egy olyan világot, ahol nincsenek szomszédok, nem dudálnak az autók, és ha kinyitod az ablakot, nem a szürke betonrengeteget látod. Az izlandi Elliðaey-sziget arról híres, hogy itt található bolygónk egyik legtitokzatosabb háza. Egykor öt család élt a szigeten, akik halászattal és vadászattal szerezték meg élelmüket, majd a '30-as években az utolsó állandó lakók is elköltöztek innen. Ma már csupán egyetlen menedékház található a lakatlan szigeten, amit 1953-ban épült a lundavadászok számára. A helyhez számos legenda fűződik, az egyik szerint a híres énekesnő, Björk otthona, a másik szerint egy titokzatos milliárdosé, de egyik sem igaz.

Elliðaey-sziget Forrás: WikiPedia

A Life.hu extra tippje

Egy lenyűgöző szigetország, ami egyet jelent a szépséggel, a kultúrával, a természettel és a finom ételekkel. Izlandba könnyű egyből beleszeretni - járd be ezt a csodálatos vidéket idén tavasszal! Izland-269.900Forint/fő/5éjtől

Romantikus búvóhely Szerbiában

A Drina folyó fölé magasodó házikót 1968-ban egy csapat fiatal emelte, hogy ne kelljen kiúszniuk a partra, ha úszás és kajakozás közben pihenni szeretnének. A szükséges anyagokat csónakkal szállították ide, a nagyobb fadarabokat pedig egyszerűen leúsztatták a vízen. A sziklán egyensúlyozó kis vityilló az árvíz miatt már többször megrongálódott, de a tulajdonosa minden alkalommal újjáépítette. A romantikus búvóhely akkor került a nemzetközi figyelem középpontjába, amikor néhány éve a National Geographic Becker Irén fotóművész felvételét a nap képének választotta.

Kunyhó a Drina folyón Forrás: Thinkstock

Egy igazi vizuális élmény Coloradóban

Tudtad, hogy a történelmi Crystal Mill az Egyesült Államok egyik legcsodálatosabb és legtöbbet fényképezett látványossága? A fából készült „erőmű" az 1890-es években épült a Nyugat-Coloradóban kanyargó Crystal River partján, közel Marble településéhez. A buja hegyi környezetben található malom igazi vizuális élmény, és a nyári, őszi hónapokban terepjáróval, biciklivel, gyalogosan vagy lóháton is megközelíthető.

A kolorádói kristálybánya elhagyatott épülete Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.