Krølle Bølle és røgeri - Kezdd az őszi vakációt Bornholm szigetén!

Forrás: Wikipédia -
Bomholm Dánia utazás Sziget kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg te is azok közé tartozol, akik még soha nem hallottak Bornholmról, de talán épp itt az ideje. A Balti-tengeren fekvő kis szigetről azt mondják, hogy megtestesíti mindazt a természeti szépséget, ami annyira jellemző egész Dániára, és idilli strandjaival, hangulatos városkáival és lüktető művészi életével igazán különleges kikapcsolódást ígér.

A legnaposabb hely Dániában

A Balti-tenger gyöngyszemeként is emlegetett Bornholm Koppenhágától mintegy 200 km-re található, és igazán szép arcát ősszel mutatja, amikor a táj felölti színpompás köntösét, és végtelen nyugalmat áraszt. Itt a nyár szinte észrevétlenül fordul őszbe, így a gránitsziklákkal szegélyezett tengerparton ebben a szezonban is kellemes, pihentető sétákat tehetsz, és a festői strandokon önfeledten élvezheted a természet meghitt közelségét.

Forrás: Wikipédia

A kb. 45 ezer lakosú Bornholm a legnaposabb hely egész Dániában, és sokféle izgalmas látnivalót rejt magában, ezért tökéletes úti cél mindazok számára, akik mindig a különlegeset keresik. A sziget talán leghíresebb nevezetességei az ikonikus kerek templomok, amelyek a középkorban nemcsak istentiszteleti helyként működtek, hanem védelmi szerepet is betöltöttek. A legnagyobb körtemplom Østerlarsban található, de Olsker, Nylars és Nyker településein is megcsodálhatod ezeket a csodálatos, fehérre meszelt épületeket.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Váltsd valóra régi álmodat! Személyesen találkoznál a Mikulással Finnországban? Szeretnéd látni a Mikulás manóit a sarkköri postahivatalban, amint a gyerekek leveleit válogatják? Szívesen ülnél rénszarvasszánon és örülsz, ha 70 husky kutya csahol körülötted? Ha igen, legfőbb ideje, hogy személyesen is a csoda részese legyél, és eltölts pár napot Finnországban, ahol egy családias hangulatú, mesés utazásban lesz részed. A Mikulástúra Lappföldön Manóiskolával legjobb ára-223.900Forint/fő/3éjtől

Aktív kalandok a nyaralás alatt

Ha szívesen közlekedsz két keréken, Bornholm akkor sem fog csalódást okozni, hisz lenyűgöző kerékpárutak szelik át az egész szigetet. Bár az északi partvonal és a sziget belseje dimbes-dombos, az eléd táruló kilátás kárpótolni fog majd az erőfeszítésekért, ráadásul a helyi buszok kerékpártartóval is rendelkeznek, ha úgy érzed, szükséged van egy kis pihenőre.

Forrás: Thinkstock

A Klemensker és a Rø közötti bringaút egy gyönyörű völgybe vezet, de eltekerhetsz Dánia egyik legnagyobb erdőjéhez is (Almindingen), ami páratlan természeti adottságokkal büszkélkedhet, és hihetetlenül szép ősszel. Ide egynapos kiruccanást is tervezhetsz, és ha a szigeten lakók életét ismernéd meg közelebbről, ellátogathatsz a meredek utcáiról és csodás kilátásáról ismert Gudhjembe, ahol az ország legnagyobb szélmalmát is megnézheted.

Svaneke egy varázslatos városka a sziget keleti partján, jellegzetes favázas házakkal, buja sziklakertekkel, rengeteg galériával, hangulatos kikötővel és egy vidámparkkal, ami kiváló szórakozási lehetőség.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Allinge-Sandvig városát is érdemes útba ejtened, különösen azért, mert a közelében található Hammershus Észak-Európa legnagyobb középkori erődjének számít.

Igazi paradicsom a strandok szerelmeseinek

Kristálytiszta víz, sok napsütés, határtalan csend. Bornholm strandjai valódi kikapcsolódást ígérnek, és a távolságok olyan kicsik, hogy könnyedén eljuthatsz egyikről a másikra. Dueodde nemcsak a sziget, hanem Európa talán egyik legszebb strandja, itt a homok csaknem fehér színű, és olyan hihetetlenül finom szemcséjű, hogy egykor homokórákba töltötték. Ha ráérős idődet itt töltöd, nem csak a magas dűnék és a világítótorony látványában gyönyörködhetsz, de a híres Krølle Bølle jégkrémet is megkóstolhatod (- Krølle Bølle a sziget kedves kis trollja).

Forrás: Thinkstock

A strandolás és a kerékpározás mellett számos izgalmas szabadtéri tevékenység közül választhatsz: túrázás, horgászás, kajakozás, lovaglás, hegymászás, és a golftudásodat is tesztelheted Bornholm négy golfpályájának egyikén.

Falatozz egy „røgeri"-ben

A sziget gasztronómiája legalább olyan egyedülálló, mint természeti, történelmi és kulturális adottságai. Egy bornholmi kiruccanás nem lenne teljes a füstölt hal megkóstolása nélkül az egyik tradicionális „røgeri"-ben, amit már messziről meg fogsz ismerni jellegzetes kéményéről és a csábító illatokról.

Forrás: Thinkstock

A füstölt heringet, a makrélát, a pisztrángot és a lazacot is kipróbálhatod, de a szigettúra során az olyan ínyencségeknek sem fogsz tudni ellenállni, mint például a híres bornholmi rozskeksz és a csokival bevont mályvacukor.

Rønne a legnagyobb település a szigeten, ami remek kiindulópont lehet kirándulásokhoz és a környék felfedezéséhez. Maga a város is megér egy napot, nyüzsgő központja (St. Torv) különösen piacnapokon telik meg élettel, a Rønne Theater pedig egy 18. századi épületben kapott helyett, és Dánia legrégebbi vidéki színházaként tartják számon.

Life.hu tipp

Bornholmtól elhajózhatsz az apró Christiansø szigetére, aminek kb. 100 állandó lakosa van, és történelmi erődjét, valamint a táj szépségét tekintve valóban kivételes hely.
Lépj a fedélzetre! Szuper botelek Stockholmtól Belgrádighttp://www.life.hu/lifeutazas/20150914-szuper-botelek-stockholmtol-belgradig-hotelek-amik-a-vizen-vannak.htmlEurópa országai sok mindent kínálnak azok számára, akik valami újszerű, valami egyedi és igazán különleges élményre vágynak, beleértve a szállást is. Ha unod a túlzsúfolt hoteleket, a szebb napokat látott moteleket és a klasszikus panziókat, miért nem próbálod ki a vízen ringatózó boteleket? Utazás--Ahol nem unatkozik a gyerek – 5 izgalmas kalandpark itthonhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150911-5-izgalmas-kalandpark-itthon-bukk-alpokalja.htmlLassan vége a strandidőszaknak, de attól még, hogy megérkezett az ősz és elindult a suli, nem kell, hogy véget érjenek az izgalmas szabadidős programok. Hazánkban számos, kihívást jelentő kalandpark közül lehet válogatni, amik legalább olyan szórakoztatóak a most beköszöntött hűvösebb időben, mint nyáron, és mindenki számára igazi színes élménykavalkádot kínálnak.Utazás--Rubint Réka: „Amerika egy lenyűgöző ország"http://www.life.hu/lifeutazas/20150828-rubint-reka-es-schobert-norbi-amerikai-nyaralasarol-meselt.htmlSchobert Norbi Amerikába vitte nyaralni családját, így a Life.hu újságírója kifaggatta feleségét, Rékát, aki boldogan mesélt többek között bakancslistája legszebb helyszínéről és cápaveszélynek kitett fürdőzéséről. UtazásOrigoCitromillatú dolce vita - A Sorrentói-félsziget téged is megbabonáz!http://www.life.hu/lifeutazas/20150819-utazas-es-kirandulas-a-sorrentoi-felsziget-legjobb-helyei.htmlA Sorrentói-félsziget az egyik olyan hely Olaszországban, ahová elképesztő mennyiségű turista érkezik évente, és az okok egyszerűek: pezsgő éjszakai élet, finom ételek, leírhatatlan természeti tájak, balzsamos időjárás. De nyáron van egy másik aspektus is, ami felülmúlja az összes többit: a csillogó kék tenger, minden szépségével, szerethetőségével. UtazásThinkstockÉrdekel a víz alatti világ? Lenyűgöző akváriumok, amitől eláll a szavad!http://www.life.hu/lifeutazas/20150827-szuper-akvariumok-a-vilagban-genova-durban-berlin.htmlHa volt már valaha saját akváriumod, akkor pontosan tudod, hogy nem olyan egyszerű a gazdájának lenni: ügyelni a víz minőségére, megfelelően etetni a halakat, ellenőrizni a növények állapotát... Képzeld csak el, hogy mennyi időt, energiát és odafigyelést igényel ezeket a több millió literes tartályokat karbantartani, hogy minden látogatónak elakadjon a lélegzete a látványtól!Utazás--Természetközeli élmények Olaszországban: 3 hangulatos hely kempingfanoknakhttp://www.life.hu/lifeutazas/20150720-termeszetkozeli-elmenyek-olaszorszagban-3-hangulatos-hely-kempingfanoknak.htmlEgy kempinges nyaralás tökéletes módja annak, hogy közelebb kerülhess a természethez, és izgalmas élményeken keresztül tapasztalhasd meg a valódi szabadság érzését. Meleg, napsütés, szuper strandok, zöldellő erdők, csillogó tavak – élvezd Olaszország nyári szépségét a szabad ég alatt!UtazásThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.