Álhírek terjednek a Balatonról, a szakemberek szerint ezt meg lehet akadályozni

turisztika Star Wars videó álhír Balaton idegenforgalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január óta keringett az interneten egy kisfilm, mely arról szól, hogy a Star Wars legújabb részét a Balatonnál forgatják. Többen elhitték, ahogyan még néhány álhírt is. A szakemberek szerint ezek terjedését meg lehet akadályozni, hiszen akár egyes kisvállalkozások sorsa is múlhat ezen. 

Voltak olyanok, akik elhitték, hogy a Balatonnál forgatják a legújabb Star Wars-filmet, de az utóbbi időben több álhír is szárnyra kapott a magyar tengerrel kapcsolatban. Ilyen hír volt például, hogy szennyezett a tó vize, vagy éppen az, hogy a NASA bázist épít Siófokon - írja a Blikk.

A Füred kapitány nevű Facebook-oldalra feltöltött videót több ezren nézték meg és néhányan elhitték a benne látottakat, ami azért is furcsa, mert nem egy szálloda vagy turisztikai szervezet oldalán volt látható. A farsangi játékról Éskovács Péter szervező nyilatkozott a lapnak, aki szerint a balatoni turizmusra különösen veszélyesek lehetnek az álhírek. Hiszen egy jól időzített kacsa akár tönkre is tehet egy kisvállalkozást, amely a 2-3 hónapos főszezon alatt akarja megkeresni a család egész évi bevételét.

"Éskovács Péter szerint az ilyen esetek gyors kommunikációs kezelésére nincsenek felkészülve a települések vezetői. A turisztikai szervezetek is csak elvétve vannak felvértezve kríziskommunikációs szakértelemmel. A legtöbb esetben lassan reagálnak az eseményekre, ráadásul a XXI. századi kommunikációs megoldások helyett, kőkorszaki módon megszervezett sajtótájékoztatókon próbálják eloszlatni a kételyeket. Az álhírek hipergyors terjedésének korszakában mindez már nem elegendő. Ezért a turisztikai szakemberek és a balatoni városvezetők kríziskommunikációs ismereteit is el kellene mélyíteni" - írja a Blikk cikkébe.

A Balatoni Turizmus Szövetség és a Balatoni Fejlesztési Tanács annak érdekében működteti a hirbalaton.hu oldalt, hogy mindenki hiteles forrásból tájékozódhasson. Létrehoztak egy olyan szakértőkből álló csapatot is, amelyik szakmai alapon tud a felreppenő álhírekre reagálni. Fontosnak tartják, hogy az utazók hiteles forrásból tájékozódjanak, hiszen nemcsak a balatoni turizmus számára, hanem egész európában gondot jelent az álhírek terjedése.

A dobronaki orchideafarm és a gyógyító Bakonaki-tóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180220-a-dobronaki-orchideafarm-es-a-gyogyito-bakonaki-to-szloveniaban.htmlSzlovéniában, Lendva mellett, a rédicsi határtól 12, a tornyiszentmiklósitól 25 km-re fekszik Dobronak. A kicsi, még ma is főleg magyarok lakta falu nevét azonban - két okból is - sokan ismerik. Itt található Közép-Európa egyetlen orchideafarmja, és itt, nem messze terül el a hagyomány szerint gyógyító energiákkal rendelkező erdő a Bakonaki-tó körül. UtazásOrigoWeisz Fanni bikiniben pózol: Gyulán wellnessezikhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180224-weisz-fanni-bikiniben-pozol-gyulan-wellnessezik-a-siket-szepsegkiralyno.htmlGyulai wellnessezéséről osztott meg bikinis képet Weisz Fanni. UtazásOrigoGyönyörűen fest fürdőruhában Caramel felesége Szilvi: Dubaiban pihen a családhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180224-gyonyoruen-fest-furdoruhaban-caramel-felesege-szilvi-dubaiban-pihen-a-csalad.htmlKislányukkal Dubaiba utaztak Caramelék, és milyen jól tették. Az itthoni hideg helyett a kellemes napsütést élvezhetik. UtazásOrigoBódi Sylvi fürdőruhában mutatta meg tökéletes testét: fotóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180223-bodi-sylvi-furdoruhaban-mutatta-meg-tokeletes-testet-foto.htmlBódi Sylvi hosszú kihagyás után végre ismét lenge öltözékben mutatta meg magát a követőinek: fürdőruhára vetkőzött. UtazásOrigoBódi Sylvi a szikla tetjén spárgázott: fotóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180221-bodi-sylvi-a-szikla-tetjen-spargazott.htmlBódi Sylvi egészen különös képességét mutatta meg a rajongóinak: az egykori modell egy szikla tetején spárgázott. Utazás--Caramel és családja Dubajban piheni ki az előző év fáradalmaithttp://www.life.hu/lifeutazas/20180219-caramel-es-csaladja-dubajban-piheni-ki-az-elozo-ev-faradalmait.htmlSzilágyi Szilvia, Caramel felesége közösségi oldalán osztotta meg hová utazik, férjével és kislányukkal együtt. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.