Pletzlach, avagy a lengyel hagymás zsemle: te is el tudod készíteni

Forrás: Kálcirecept -
otthon finomat maradjotthon maradj otthon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kálci gasztroblogger most a pletzlach, vagyis a lengyel hagymás zsemle elkészítését mutatja meg. 

Kálci egy lengyelországi konferencián figyelt fel erre a finomságra, így hazatérve utánanézett, mi is ez pontosan, és hogyan kell elkészíteni. A Pletzlach-ot a lengyelek inkább magában fogyasztják nem is zsemlének, de annak is kiváló. Amerikában is sütik onion rolls/buns néven. Enyhén édeskés tésztán a hagyma édességét hihetetlenül jól kiegészíti az a kevéske mák, ami rákerül. Érdemes kipróbálni egészen különleges élmény a puha szinte kalácsszerű tésztájával. Mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni otthon.

Hozzávalók:


Tésztához:


 450 g búzafinomliszt
 10 g só
 25 g cukor
 25 g (fél kocka) élesztő
 2,5 dl víz
 20 g olaj

Tetejére:


 tojás
 vöröshagyma
 szemes mák (nem darált)

Recept:


A lisztet összekeverjük a sóval és mélyedést készítünk a közepére. Ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, ráöntjük a langyos vizet és beleöntjük az olajat. Kidagasztjuk, hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta, 40 percet kelesztjük. A kelési idő alatt olajon apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolunk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd egy nagy szájú pohárral kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsin kelesztjük 15-20 percig. Megkenjük felvert egész tojással a tetejét. Egy teáskanál segítségével mélyedést csinálunk a közepére, ide kanalazzuk a kihűlt olajtól lecsöpögtetett hagymát Megszórjuk mákkal a tetejét.

Előmelegítjük a sütőt 230 fokra úgy, hogy egy edényben vizet rakunk a sütő aljába. Kb. 15 perc alatt barnára sütjük.

Forrás: Kálcirecept

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.