globális felmelegedés Mount Everest olvadás klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csaknem 30 százalékkal zsugorodtak a gleccserek az elmúlt 4 évtizedben a világ legmagasabb hegyén, a Csomolungmán, közismertebb nevén a Mount Everesten - számolt be a kínai média egy napokban közreadott jelentést ismertetve.

A teljes területre vonatkozó számításaikat az 1970-es évekbeli állapotokkal hasonlították össze. Megállapították, hogy a hegy déli lejtőjén, a nepáli oldalon az 1980-es évek óta a gleccserek 26 százaléka tűnt el. A Kínai Tudományos Akadémia (KTA), a Hunani Tudományos és Technológiai Egyetem, valamint a Csomolungma Hópárduc elnevezésű természetvédelmi központ hosszú ideje tartó távérzékelésre és helyszíni megfigyelésekre alapozott munkával jutott következtetéseire - közölte a Hszinhua hírügynökséggel Kang Si-csang a KTA képviseltében.

Mount Everest Forrás: Thinkstock

A Csomolungma természetvédelmi területen jelenleg 1476 gleccser található, ezek 2030 négyzetkilométert fednek le.A gleccserek zsugorodása, olvadása a 20. század jelensége, a folyamat felgyorsulását az 1990-es évektől tapasztalták. A jégtömbök, jégpiramisok erdői immár csak a magasabb régiókban találhatók meg. A jelenség következtében felduzzadtak az olvadékvíztavak, a folyók alsóbb szakaszain megnőtt a vízszint. A gleccsertavak területe 1990 és 2013 között 100 négyzetkilométerről 114 négyzetkilométerre nőtt - számolt be Kang. A világ tetejének is nevezett térségben, ahol a Föld legmagasabb - 8844 méteren lévő - pontja is található, a gleccserek a belföldi folyók és tavak vízforrásául szolgálnak. Ha ezek vízellátása folyamatosan csökkenni fog, a folyók áramlása idővel lelassul - figyelmeztetnek a szakemberek. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a felmelegedés következtében a térségben változik az ökológiai környezet, például nő az erdős területek aránya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.