Elhunyt Ellsworth Kelly, világhírű absztrakt festő és szobrász

Forrás: AFP/Mandel Ngan -
Ellsworth Kelly halál szobrász művész festő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai művészt 92 éves korában New York állambeli otthonában érte a halál.

Ellsworth Kelly vasárnap hunyt el, halálához természetes okok vezettek. A művész a New York-i Newburghben született 1923-ban. Szolgált a második világháborúban, majd évekig Franciaországban tanult művészeteket. Első önálló kiállítását is Párizsban rendezték 1951-ben. Később aztán visszatért az Egyesült Államokba, New Yorkban telepedett le.

A művész Obama elnökkel Forrás: AFP/Mandel Ngan

Kelly nagy hatású életművét több alkalommal is retrospektív kiállításon mutatták be, többek között a New York-i Guggenheim Múzeumban és a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában. Köztéri alkotásai is voltak, és egy alkalommal ő szerkesztette a Die Welt című tekintélyes német lap művészeti köntösben megjelenő számát. Neve összefonódott a hard-edge painting nevű irányzattal. Kelly rajongott Kandinszkij műveiért, de Picassót és Matisse-t is azon művészek közé sorolta, akik nagy hatással voltak rá.

Elhunyt Kurucz Gyula íróhttp://www.life.hu/news/20151223-elhunyt-kurucz-gyula-iro.htmlÉletének hetvenkettedik évében elhunyt Kurucz Gyula író, műfordító - tudatta a Magyar Írószövetség. NewsThinkstockHideggel búcsúzik az óév, havazást hozhat az újévhttp://www.life.hu/news/20151228-az-ujev-elso-napjan-havazhat-bekoszont-az-igazi-tel-minuszok-szilveszterkor.htmlÉv végéig marad a ködös, párás idő, de szilveszter este csikorgó hideg lesz. Az új év első napjaiban gyenge havazásra is lehet számítani. NewsHavat hozhat az újévhttp://www.life.hu/news/20151226-januar-elso-heteben-havazhat.htmlBár a karácsony nem volt fehér, van remény arra, hogy hamarosan hógolyózhassunk egyet.NewsThinkstockElhunyt Ellsworth Kelly, világhírű absztrakt festő és szobrászhttp://www.life.hu/news/20151228-elhunyt-ellsworth-kelly-vilaghiru-absztrakt-festo-es-szobrasz.htmlAz amerikai művészt 92 éves korában New York állambeli otthonában érte a halál.News--Büszkeség! Hosszú Katinka az év legjobb sportolói között vanhttp://www.life.hu/news/20151226-hosszu-katinka-az-ev-legjobb-sportoloi-kozott-van.htmlAz európai hírügynökségek szavazásán a kilencedik helyet szerezte meg Hosszú Katinka. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára Djokovic állhat.NewsAFPMiss Universe üzent a szépségverseny "nagy vesztesének"http://www.life.hu/news/20151227-miss-universe-2015-valodi-gyoztese-a-26-eves-pia-alonzo-wurtzbach-uzent-ariadna-gutierreznek-a.htmlAhogy megírtuk, kínos baki csúszott a Miss Universe világversenyébe. A műsorvezető hibájából adódóan, először nem a győztes lány fejére került a korona. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.