Eddig ismeretlen dinoszauruszfajt találtak Thaiföldön

Thaiföld kutatás felfedezés lelet dinoszaurusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy eddig ismeretlen dinoszauruszfaj fosszíliáit fedezték fel 120 millió éves kréta időszaki rétegsorban Thaiföldön helyi és japán kutatók.

A japán Fukui prefektúra egyetemének pénteki közlése szerint a vélhetően hat méter magas dinoszauruszfaj az iguanodonok nemébe tartozik. Az őshüllő a Sirindhorna khoratensis tudományos nevet kapta Szirindhorn thaiföldi hercegnő után. Az őslénytankutatók közösen végeztek vizsgálatokat a 2006 és 2012 között Thaiföld északkeleti részén feltárt koponyán, állkapcson, pofacsonton és más maradványokon.

Iguanodon Forrás: Origo

Az iguanodonok olyan, a madármedencéjű dinoszauruszok alrendágába (Ornithopoda) tartozó növényevő őshüllők voltak, amelyek a kréta időszak (146 millió évtől 65,5 millió évig) elején, az úgynevezett barremi és apti korban éltek a mai Európa területén, hozzávetőleg 130 és120 millió évvel ezelőtt.

Az első iguandon fosszíliát Gideon Mantell angol természetbúvár fedezte fel 1822-ben, és ő is írta le a nemzetséget ezen a néven. (A latin iguandon szó magyarra fordítva leguánfogút jelent.) Az Iguanodon nemzetséghez több kihalt fajt is sorolnak, ám a paleontológusok egy része úgy véli, a 2000-es évek elején elvégzett összehasonlító vizsgálatok alapján, hogy valójában csak egy faj, az Iguanodon bernissartensis tekinthető az egyetlen valódi iguanodon-félének. Az új lelet "igazán értékes, mivel rámutat arra, hogy az iguanodonok Ázsiában is kiterjedt területen éltek" - fejtette ki a szakértő. A Shirindhorna khoratensis fosszíliái várhatóan január 30-tól lesznek láthatóak Fukui prefektúra dinoszauruszmúzeumában.

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Lottónhttp://www.life.hu/news/20160116-ezekkel-a-szamokkal-nyerhettel-a-lotton.htmlAz ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki. NewsThinkstockHosszú Katinka negyedik és nyolcadik hellyel kezdett Austinbanhttp://www.life.hu/news/20160116-hosszu-katinka-uszo-negyedik-es-nyolcadik-hellyel-kezdett-austinban.htmlHosszú Katinka 100 méter gyorson a negyedik, 400 méter gyorson pedig a nyolcadik helyen végzett a döntőben az egyesült államokbeli Austinban zajló nemzetközi verseny pénteki nyitónapján.News--Kabir Bedi 70 éves - Így néz ki ma Sandokanhttp://www.life.hu/news/20160116-kabir-bedi-70-eves-sandokan-a-malaj-tigris-sorozatban-jatszott.htmlJanuár 16-án ünnepli 70. születésnapját Kabir Bedi, akit a magyar közönség leginkább a Maláj tigris című sorozat Sandokanjaként zárt a szívébe. News--Ezer évvel ezelőtt már élhetett ember az Arktiszonhttp://www.life.hu/news/20160115-az-ember-tobb-ezer-evvel-korabban-hodithatta-meg-az-eszaki-sarkot-elkepeszto-kutatas.htmlEgy nagyjából 45 ezer évvel ezelőtt, a mai Szibéria területén elejtett gyapjas mamut fagyott teteméből orosz kutatók arra következtetnek, hogy az ember az eddig véltnél több ezer évvel korábban hódíthatta meg az Északi-sarkot. NewsOrigoMég Ferenc pápa is imádkozik Michael Schumacherért http://www.life.hu/news/20160115-ferenc-papa-michael-schumacherert-imadkozik-az-egyhazfohoz-nagyon-kozel-allt-a-sportolo.htmlAz FIA küldöttsége, élén az elnök Jean Todttal, csütörtökön vatikáni audiencián járt, ahol találkozott a keresztény egyház fejével, és arra kérte őt, hogy imádkozzon a sportolóért. NewsAFPOptikai csalódás, vagy rossz vicc? Ez a fotó kavarta fel a netethttp://www.life.hu/news/20160115-fenek-vagy-optikai-csalodas-vicces-kepen-nevet-az-egesz-internet-foto.htmlTegnap tűnt fel egy külföldi internetes portálon egy fénykép, ami láttán elsőre nagyot nevettünk. A fotón egy nagypapa látható az unokájával, viszont ha hosszan nézzük, egy teljesen más alak is kibontakozik. NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.