Mérgező porral fújhatják tele a porszívók a levegőt?

Forrás: Thinkstock -
mérgező porszívó rákkeltő anyagok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet, hogy a porszívó több veszélyt rejt, mint gondolnánk? Egy csoport szerint igen, ráadásul kutatásaik alapján a porszívóból kiszálló por akár rákkeltő hatású is lehet.

Mérgező lehet a porszívóból a levegőbe kerülő por - állítja a Levegő Munkacsoport, miután megvizsgáltak különböző pormintákat, és többek között ólom, más nehézfémek, rákkeltő és hormonkárosító anyagokat találtak a lakások, iskolai tornatermek és óvodák porában.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Nemrég viszont azt vizsgálták, hogy mennyire biztonságos ennek a lerakódott pornak porszívóval nekiesni, ekkor megállapították, hogy egyáltalán nem az, mivel a felszívott por egy részét a porszívók jelentős része átengedi. De az igazán nagy gond, hogy

főleg a nagyon apró, legmérgezőbb részecskék jutnak át.

A vizsgált 21 porszívótípus kétharmada több részecskét fújt ki, mint amennyi a levegőben eredetileg volt,

így csak felkavarták a leülepedett port.

De az is megesett, hogy a káros anyagok száma a kétszeresére nőtt, és ezt a porzsívók ára sem befolyásolja, mert a legdrágább, 250 ezres masina is másfélszeresére növelte a részecskeszámot.

Ráadásul egy 18 900 forintos porszívó esetében csökkent a részecskék száma a takarítás után.

A mérések alapján a legjobb inkább felmosni vagy porszívórobottal takarítani.

Sokkoló! A betege arcára élvezett egy doktorhttp://www.life.hu/news/20160404-betege-arcara-elvezett-egy-perverz-doktor.htmlAz egykor elismert orvos elbúcsúzhatott remek hírnevétől, miután kiderült, hogy elkábította az egyik betegét és az öntudatlan nő arcára élvezett. News--Íme, a 10 legnézettebb magyar tévéműsorhttp://www.life.hu/news/20160404-a-harmadik-helyre-csuszott-a-farm.htmlA Barátok közt nyert, a Farm az előzői heti első hely után a harmadikra csúszott. NewsOrigoGöncz Árpádról neveznek el egy új városrészt Budapestenhttp://www.life.hu/news/20160331-goncz-arpadrol-neveznek-el-egy-uj-varosreszt-budapesten.htmlAz egykori köztársasági elnökről neveznek el egy új városrészt a XIII. kerületben - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. News--Bíróság elé állhat a wellnessbűnözőhttp://www.life.hu/news/20160329-birosag-ele-allhat-a-wellnessbunozo.htmlTíz szállodában szállt meg, majd távozott fizetés nélkül a 27 éves férfi, még tavaly nyáron. Végül Hajdúszoboszlón kapták el, és úgy tűnik, hogy nem ússza meg vádemelés nélkül. NewsThinkstockEgy férfi az égési sérülései miatt beperelte az Old Spice-thttp://www.life.hu/news/20160327-egesi-seruleseket-okozhat-az-old-spice.htmlTöbben is súlyos, felhólyagosodott sérülésekről számoltak be az Old Spice-t Facebook-oldalán, miután használták a termékeiket. Az ügyet a bíróságra vitték az Egyesült Államokban. News--Egy férfi az égési sérülései miatt beperelte az Old Spice-thttp://www.life.hu/news/20160327-egesi-seruleseket-okozhat-az-old-spice.htmlTöbben is súlyos, felhólyagosodott sérülésekről számoltak be az Old Spice-t Facebook-oldalán, miután használták a termékeiket. Az ügyet a bíróságra vitték az Egyesült Államokban. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.