Ropogós sertéssült karácsonyra: egyszerű recept kezdőknek is


Ahogy közeledik a karácsony, egyre többen keresik azt a fogást, ami nemcsak finom, hanem biztos siker a családi asztalnál. Nem is lehetne jobb választás, mint, egy illatos, ropogós bőrű, omlósra sült karaj. Jó hír a kezdő háziasszonyoknak, ugyanis az ünnepi pecsenye nemcsak látványos, hanem egyszerűen elkészíthető, így azok is bátran belevághatnak, akik még csak most barátkoznak a karácsonyi sertéssült műfajával. Ez egy tuti sült hús receptje, ami garantáltan beférkőzik az idei év kedvencei közé.

A húst tisztítsuk meg, majd éles késsel metsszük be a bőrét párhuzamosan, 3–4 mm-enként. Ez a lépés fontos ahhoz, hogy tudjuk, hogyan lesz ropogós a sertéssült bőre. Alaposan dörzsöljük be mindenhol borssal, majd a bőrét a nagyszemű sóval. A római köményt és a meghámozott, átnyomott fokhagymát keverjük össze az olajjal. Alaposan dörzsöljük be vele a húst, és pihentessük a deszkán legalább 1 órát, vagy ha lehet, a hűtőben 1 éjszakán át.
Tegyük a befűszerezett karajt zsírral vastagon kikent sütőedénybe a bőrével felfelé, és süssük 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig. Ezután állítsuk a sütőt 150 fokra, öntsük a hús alá a bort, és süssük további 50 percig, amíg a karaj teljesen megpuhul.
Vegyük ki, locsoljuk meg a citrom kifacsart levével, majd toljuk vissza a forró sütőbe, és süssük 180 fokon még 30–40 percig, amíg a bőre egyenletesen ropogósra sül, a hús pedig megpuhul.
Vegyük ki a húst az edényből, és alufóliával letakarva pihentessük 20 percig. Ezután a bőrbe ejtett bemetszések mentén vágjuk vékony szeletekre. Tálalhatjuk tetszés szerinti salátával vagy vele sült burgonyával is.
A vele sült burgonyához hámozzunk meg 1 kg burgonyát, és vágjuk cikkekre. Amikor a húst meglocsoltuk a citromlével (3. pont), vegyük ki az edényből, és forgassuk a krumplit a pecsenyelébe. Tegyük vissza a húst a krumplira, és együtt tegyük be a sütőbe. Húsz perc múlva sózzuk meg, keverjük át, és adhatunk hozzá 1 fej szeletelt vöröshagymát és 4–5 gerezd meghámozott fokhagymát. Amíg a húst pihentetjük, öntsük le a pecsenyelevet, és pirítsuk meg a krumplit 200 fokon körülbelül 10 perc alatt.
A magas fehérjetartalmú, sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag sovány sertéshús kiváló kiegészítője lehet az egészséges étrendnek. Valóságos fehérjebomba, ugyanis fő tápanyag összetevője a kiváló minőségű fehérje, amely az izomnövekedéshez és -fenntartáshoz elengedhetetlenül fontos. A sertéshús zsírtartalma változó, elsősorban telített és egyszeresen telítetlen zsírokból áll. Más vörös húsfajtáktól – például a marha- és bárányhústól – eltérően a sertéshús különösen gazdag tiaminban – a B-vitaminok egyikében –, amely alapvető szerepet játszik a különböző testi funkciók ellátásában.
Emellett számos vitamin és ásványi anyag található benne, mint például cink, niacin, foszfor és vas. Kiváló forrása az olyan bioaktív vegyületeknek is, mint a kreatin, taurin és glutation, amelyek hasznosak lehetnek a szervezetünk számára.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.