Ropogós sertéssült karácsonyra: egyszerű recept kezdőknek is

Shutterstock - Tatjana Baibakova
karácsonyi recept karácsony 2025 ünnepi kaja pecsenye
Az ünnepi időszak egyik fénypontja, amikor szeretteinkkel az asztal köré ülünk, és nekiállunk falatozni. Érdemes olyan fogásokat készíteni, amelyet mindenki imád – ilyen például a karácsonyi sertéssült, amely az egyszerű karácsonyi ételek egyik legkedveltebb fogása.

Ahogy közeledik a karácsony, egyre többen keresik azt a fogást, ami nemcsak finom, hanem biztos siker a családi asztalnál. Nem is lehetne jobb választás, mint, egy illatos, ropogós bőrű, omlósra sült karaj. Jó hír a kezdő háziasszonyoknak, ugyanis az ünnepi pecsenye nemcsak látványos, hanem egyszerűen elkészíthető, így azok is bátran belevághatnak, akik még csak most barátkoznak a karácsonyi sertéssült műfajával. Ez egy tuti sült hús receptje, ami garantáltan beférkőzik az idei év kedvencei közé.

A sertéssült azért lesz omlós és ropogós bőrű, mert először 220 fokon, majd 150 fokon sütik puhára.
A sertéssült azért lesz annyira omlós és ropogós bőrű, mert először 220 fokon, majd 150 fokon sütik puhára.
Forrás: Shutterstock

Ropogós sertéssült zöldségekkel – Az egyben sült karaj receptje

Hozzávalók (6 személyre):

  • 1 kg bőrös sertéskaraj
  • frissen őrölt bors
  • 1 tk nagyszemű só
  • 1 tk római kömény
  • 2–3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • sertészsír a sütőedényhez
  • 150 ml száraz fehérbor
  • 1 db citrom leve

A karácsonyi egyben sült karaj elkészítés:

A húst tisztítsuk meg, majd éles késsel metsszük be a bőrét párhuzamosan, 3–4 mm-enként. Ez a lépés fontos ahhoz, hogy tudjuk, hogyan lesz ropogós a sertéssült bőre. Alaposan dörzsöljük be mindenhol borssal, majd a bőrét a nagyszemű sóval. A római köményt és a meghámozott, átnyomott fokhagymát keverjük össze az olajjal. Alaposan dörzsöljük be vele a húst, és pihentessük a deszkán legalább 1 órát, vagy ha lehet, a hűtőben 1 éjszakán át.

Tegyük a befűszerezett karajt zsírral vastagon kikent sütőedénybe a bőrével felfelé, és süssük 220 fokra előmelegített sütőben 20 percig. Ezután állítsuk a sütőt 150 fokra, öntsük a hús alá a bort, és süssük további 50 percig, amíg a karaj teljesen megpuhul.

Vegyük ki, locsoljuk meg a citrom kifacsart levével, majd toljuk vissza a forró sütőbe, és süssük 180 fokon még 30–40 percig, amíg a bőre egyenletesen ropogósra sül, a hús pedig megpuhul.

Vegyük ki a húst az edényből, és alufóliával letakarva pihentessük 20 percig. Ezután a bőrbe ejtett bemetszések mentén vágjuk vékony szeletekre. Tálalhatjuk tetszés szerinti salátával vagy vele sült burgonyával is.

Tipp:

A vele sült burgonyához hámozzunk meg 1 kg burgonyát, és vágjuk cikkekre. Amikor a húst meglocsoltuk a citromlével (3. pont), vegyük ki az edényből, és forgassuk a krumplit a pecsenyelébe. Tegyük vissza a húst a krumplira, és együtt tegyük be a sütőbe. Húsz perc múlva sózzuk meg, keverjük át, és adhatunk hozzá 1 fej szeletelt vöröshagymát és 4–5 gerezd meghámozott fokhagymát. Amíg a húst pihentetjük, öntsük le a pecsenyelevet, és pirítsuk meg a krumplit 200 fokon körülbelül 10 perc alatt.

A sertéshús igenis egészséges!

A magas fehérjetartalmú, sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag sovány sertéshús kiváló kiegészítője lehet az egészséges étrendnek. Valóságos fehérjebomba, ugyanis fő tápanyag összetevője a kiváló minőségű fehérje, amely az izomnövekedéshez és -fenntartáshoz elengedhetetlenül fontos. A sertéshús zsírtartalma változó, elsősorban telített és egyszeresen telítetlen zsírokból áll. Más vörös húsfajtáktól – például a marha- és bárányhústól – eltérően a sertéshús különösen gazdag tiaminban – a B-vitaminok egyikében –, amely alapvető szerepet játszik a különböző testi funkciók ellátásában.
Emellett számos vitamin és ásványi anyag található benne, mint például cink, niacin, foszfor és vas. Kiváló forrása az olyan bioaktív vegyületeknek is, mint a kreatin, taurin és glutation, amelyek hasznosak lehetnek a szervezetünk számára.

További levesekért kattints:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.