Nincs karácsony bejgli nélkül, de a nem édesszájúak ilyenkor nehéz helyzetben vannak. A legtöbben édes bejglit készítünk karácsonyra, pedig létezik egészséges, fitneszverzió is. Próbáld ki te is az édesburgonyás-spenótos sós bejgli receptjét, és maradj tudatos karácsonykor is!

Forrás: Shutterstock
A sós bejgli receptje a tudatos étkezőknek
Karácsonykor sem kell lemondanod az egészséges táplálkozásról. A spenótos frittata után a zöldség a bejglirecepteket is megihlette. Az édesburgonyás-spenótos bejgli tökéletes alternatívája a hagyományos bejglinek. Itt az ideje, hogy idén új recepteket és ízvilágokat is kipróbálj. És kitudja, lehet te leszel a vacsora vendégek sztárja ezzel a sós süteménnyel.
Mutatjuk, hogyan készítheted le te is a sós bejglit!
Édesburgonyás-spenótos bejgli
Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés + 40-45 perc sütés
Hozzávalók (2 rúdhoz):
A tésztához:
- 400 g liszt
- 1 teáskanál instant élesztő
- 100 g finomra őrölt dió
- 200 g vaj
- 1 csapott teáskanál só
- 2 db tojássárgája
- 100 ml tej
A töltelékhez és a kenéshez:
- 500 g édesburgonya (tisztított súly)
- 2 evőkanál olaj
- 80 g bébispenót
- só
- reszelt szerecsendió
- kb. 80-100 g finomra őrölt dió
- 2 db tojás
Elkészítés:
1. A lisztben keverjük el az élesztőt és az őrölt diót, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a sót, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva tegyük hűtőbe pihenni legalább 1 órára.
2. Közben a töltelékhez a megtisztított édesburgonyát nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Az olajat hevítsük fel egy lábasban, majd szórjuk rá az édesburgonyát, és folyamatos keverés mellett süssük-pároljuk addig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a megmosott, felcsíkozott bébispenótot, ízesítsük sóval és frissen reszelt szerecsendióval. Amint összeestek a spenótlevelek, húzzuk le, és tegyük félre hűlni. Ezután keverjük hozzá az őrölt diót és az egyik tojást, annyi dió szükséges bele, hogy a tésztán könnyen oszlatható, de ne túl nedves tölteléket kapjunk.
3. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki pár mm vékony téglalappá (kb. 35x25 cm méretűre), és a széleket üresen hagyva oszlassuk el rajtuk a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldaltól indítva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. A másik tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre pihenni addig, amíg a tojássárgája rászárad a tésztára. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel a bejgliket úgy, hogy teljesen leszúrunk a tekercsek aljáig.
5. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt süssük készre. Ha nagyon pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek a bejglik, tálaljuk felszeletelve.
Tipp: még finomabb lesz a bejgli, ha a mind a tésztához, mind pedig a töltelékhez szánt diót felhasználás előtt forró, száraz serpenyőben megpirítjuk. Pirítás után hagyjuk kihűlni, majd őröljük meg.
Karácsonykor is lehetsz egészséges
Nem kell őrülten diétáznod ahhoz, hogy karácsonykor is formában maradj. Válassz szuperfoodos recepteket, és egyből jobb lesz a közérzeted. A sós bejglik egyre népszerűbbek, de idén az édesburgonyás-spenótos verzió lesz a legnagyobb kedvenc. Ha a sós ételeket és nassolnivalókat szereted, ez a recept tökéletes számodra.
Nézd meg további karácsonyi receptjeinket is:


