Genovai hídkatasztrófa katasztrófa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Markológépekkel kezdték el bontani az északkelet-olaszországi Genovában a tavaly augusztusban leomlott Morandi híd alatti épületeket kedden, így készítik elő a híd romjainak ezután tervezett felrobbantását.

A Morandi híd alatti lakóépületek tavaly augusztus közepe óta üresen állnak. A lezárt ablakokon azonban még ott lógnak a függönyök, az erkélyeken azóta is nyitva vannak a napellenző vásznak.
A lebontásra ítélt első ház a Porri utca 10. szám alatti, amelyet markológépekkel szednek darabokra. A bontás okozta por csökkentésére folyamatosan vizet permeteznek az épületre: a bontási munkák idejére a környékbeli lakosok – akiknek otthona nincsen a veszélyes, bontandó zónában – családonként 4 ezer és 20 ezer euró közötti kártérítést kaptak a lezárt utcák, felszálló por és zaj miatti nehézségekért.

Genovai hídomlás: így néz ki a helyszín majdnem egy évvel a tragédia után, 2019. május 26-án Forrás: AFP/Marco Bertorello

A bontás alatt levő lakóház közvetlenül a híd talpon maradt tizedik és tizenegyedik talapzatánál található. Az épület eltávolítása után a két talapzatot felrobbantják: ennek időpontját június 24-re tűzték ki. Jelenleg a Genovától nem messzi Camaldoli volt bányájában folynak a dinamitpróbák. A robbantás napján a környékbeli lakosokat, majdnem 10 ezer embert evakuálni akarják legalább huszonnégy órára. A felrobbantott talapzatok romjai a híd alatt folyó Polcevera patak medrébe hullanak majd.

Genovai hídomlás: így néz ki a helyszín majdnem egy évvel a tragédia után Forrás: AFP/Marco Bertorello


Az 1967-ben felavatott Morandi híd középső szerkezeti elemei tavaly augusztus 14-én omlottak le. Tizennégy ember vesztette életét a roncsok alatt, valamint több mint ötszáz ember veszítette el otthonát. A több mint egy kilométer hosszú, kilencven méter magas híd Genova keleti és nyugati részét kötötte össze. A baleset okait kereső ügyészi vizsgálat még folyamatban van, 73 személy, többek között a hidat üzemeltető olasz autósztráda-társaság vezetőivel szemben indult vizsgálat. A római kormány 2020 tavaszára ígérte egy új híd megépítését.





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.